IP
Pozdravljeni,
mene pa zanima sledeče:
pri delu sodelujem z ekipo, ki je na novo postavila internetno stran – posledično ima stran še zelo malo obiska in tako lahko točno vedo kdo je kateri obiskovalec (ko grem jaz npr. na stran) s tem spoznajo moj IP (mislim, da se to vidi – oz. zanima me, če tisti, ki upravlja z internetno stanjo – dodaja objave – to lahko vidi?). Imam namreč statični IP…
In me tako zanima ali mi lahko nato kasneje sledijo (oz. preko kakšnih orodij vidijo) kje srfam tudi kasneje (na drugih internetnih straneh). V brskalniku imam sicer nastavljeno, da mora počistiti piškotke po tistem, ko ga zaprem, a glede na moj statisčni IP to veretno nič ne pomaga – še vedno sem sledljiv?
Mi lahko kdo prosim pojasni kako je s tem na stvari.
Hvala vnaprej.
Johni
Kaj počneš na njigovi strani imajo lahko precejšen pregled, brez kakšnega večjega truda. Če imajo blazno velik namen sledit (tudi če imaš dinamičen ip) in se ne zmenijo za pravne okvire, je to tehnično možno brez kakšnih večjih naporov.
Da bi ti sledili po drugih streneh je pa praktično nemogoče. To je možno tako, da ti pridejo na računalnik in ti beležijo promet ali pa kje drugje na poti v internet (router, isp…) “priskuškujejo” oz filtrijajo promet glede na tvoj IP.
Če bi bil rad anonimen, potem lahko uporabšljaš kakšno storitev za anonimiziranje kot je TOR, ampak tu moraš mlace pazit, ker z uporabo njega tudi ti drugim omogočaš, da gledajo preko tvojega ipja.
Najlepša hvala za odgovor.
S tem da ali ni tako da s piškotki portal sledi naprej kam gre in od kod je prišel (glede na druge internetne strani) njihov obiskovalec? Kolikor vem so ravno temu piškotki namenjeni.
In tako ne vem ali lahko, če vidijo moj IP, nato vidijo moje gibanje tudi sicer…
Predvidevam da so piškotki eno, sam IP pa drugo… tako da mi lahko sledijo dokler so njihovi piškotki aktivni na mojem rač. kasneje pa ne…
Lp, Johni
Piškotek je samo eden izmed načinov, ki razvijalcu (oz strani) omogoča shranjevanje dolgotrajno podatkov. Kaj se zapiše notri, je zadeva tistaga, ki je stran razvil. Notri se ponavadi hrani osebne nastavitve uporabnika, kot je jezik ipd, ali pa unikano številko, ki omogoča, da ko uporabnik naslednjič pride nazaj, da se ve, da gre zanj.
IP naslov, z razliko od piškotka, je pa naslov na veliko nižjem nivoju v računalniških komunikacijah in med IP naslovom oz IP protokolm in piškotki ni neposredne povezave.
Odgovor na tvoje vprašanje je… načeloma zelo težko, ampak… je bolj vprašanja, cene. Da se slediti tako na nivoju IP protokola, kot na nivoju piškotkov (HTTP protokola), samo vprašanje, če je vredno, ker to pravno smrtnikom ni dovoljeno.
Forum je zaprt za komentiranje.