Najdi forum

GRAF V EXCELU

N atem forumu sem dobila že ogromno pametnih in praktičnih nasvetov.Zdaj pa imam eno vprašanje, ki ga nikakor ne znam rešit.Rada bi naredila majhen programček, ki bi mi izračunaval vrednosti posameznih zadev in sproti tudi risal graf.Ta graf bi bil poljubne oblike, odvisno koliko parametrov bi mu dali.Tak program sem vidla, žal pa do njega ne morem, ker so ga prikazali na enem seminarju.
Graf je krog na katerem so polja kot na tarči od 1-10 v sreduni ja namesto črne pike, kar bela pika.Ta tarča pa je razdeljena še na 6 polj,-širokih 1 cm (če je tarča velika (premer 10 cm)Pri vsakem polju je nad tarčo ime polja,poleg pa okence za vnost vrednosti.Npr. vnesem vrednost za 1 polje št. 5 in pika na tarči se pojavi na tarči-krog št. 5 v polju 1…vnesem vrednost v polju 2 in sicer 8 in pojavi se pika na tarči v krogu 8 v polju 2…istočasno pa se izriše tudi premica teh dveh točk, saj sem izbral vrednosti šele za 2 polja….če izberem za 3 polja, se bo izrisal nekakšen trikotnik (poveže 3 točke), če vnesem 4 polja, bo nekakšen pravokotnik, ali kvadrat, ali nekaj podobno zveriženega, če dam 5 polj, bo nek trapez itds…
Pri vsakem polju je možnost levo-desno za vnos 2 točk, torej lahko hkrati narišem 2 različna grafa,eden bo npr. črne barve, drugi pa npr. rdeče …
Polja znotraj tarče-teh 6 polj, črte segajo 1 cm preko tarče in na koncu črte je okence za vnos vrednosti prvega grafa in druga črta , ki je kot sem že napisal 1 cm stran-za vnos vrednosti drugega grafa.
Takšnega grafa v excelu ne najdem nikjer, pa me zanima če opstaja kje drugje in bi se ga dalo prenesti v excel.
Za eventuelno pomoč že v naprej lepa hvala !!

Kaj podobnega temu?
http://www.ucc.ie/hfrg/questionnaires/mumms/bsmchart.gif

Ta je v excelu kot polarni graf oz. v OO.org Calc pa je znan ko mreža.

lepa ti hvala za pomoč, ampak ne ta ni v redu, mora biri res kot tarča…
a ga morda lahko do naredi od vas?

skoraj ne morem verjet, da od vseh vas tukaj gor, nihče ne ve za tak graf

Mercy, z veseljem bi ti pomagal, pa žal ne vem, če bom znal. Sem malo brskal naokrog, da bi ugotovil, kaj potrebuješ, in najbližje tvojemu opisu je tole: http://support.dundas.com/OnlineDocumentation/WinChart2005/RadarChart.html

Kot je omenil že meteorx je v excelu temu podoben radar chart (po slovesko mogoče polarni graf?), ki pa ni okrogel kot tarča, ampak je mnogokotnik. Z malo dobre volje ga sicer lahko predelaš tudi v okroglo tarčo. Poglej v prilepljen file, če je to ta pravo.

Prijetne praznike!

Racman, ta graf bi bil super…hvala ti za pomoč…mi lahko poveš kako ga lahko snamem dol, kako ga pravzaprav uporabim?
Še enkrat lepa hvala !!!

RACMAN, sory, nisem vidla, da si pripel priponko.Jaz sem tvoj graf razširila na 16 polj (A,B,C,D,E,F,G,H,I,J,K,L,M,N,O,P), od tega pa A,E,I,M ne potrebujem, ker mi samo deli četrtine.ostala polja pa rabim za DVA (2) grafa od tega rabim C,D,H,J,N,O za podatke prvega grafa in B,F,G,L,K,P za podatke drugega grafa.En graf bi moral biti npr. rdeč, drugi pa rumen.Tako bi lahko že na oko videla strukturo grafov.Torej oba grafa morata imeti kazalce po celi “tarči”, ne samo po polovici, ker potem ne vidim strukture polja po celem krogu.
A mi pomagaš to narediti, prosim !!

sem probala na tvojem grafu (priponka) pobrisati vse vrednosti in sem potem dodala samo podatke za A,B in D in sem opazila, da D sploh ne reagira, torej moram vedno podati vrednosti za vsa polja, jaz pa bi rada tudi kdaj kakšnega izpustila, npr, je lahko podatek-NIČ

Za zdaj sem prilepil novo tabelo z malo spremenjenim primerom. Dva grafa narediš tako, da imaš dve seriji podatkov (dva stolpca, v tem primeru). Deluje tudi z ničlami ali praznimi polji. Upam, da za zdaj zadošča, sicer pa se mogoče lotim obširnejše lekcije iz grafov v excelu po praznikih, pred tem me čakajo druge obveznosti.
Lepe praznike!

Racman hvala še enkrat za tvoj trud.Kot sem že napisala pa jaz rabim graf ki bo na 16 polj (A,B,C,D,E,F,G,H,I,J,K,L,M,N,O,P), od tega pa A,E,I,M ne potrebujem, ker mi samo deli četrtine.ostala polja pa rabim za DVA (2) grafa od tega rabim C,D,H,J,N,O za podatke prvega grafa in B,F,G,L,K,P za podatke drugega grafa.morata biti vidna oba hkrati, tudi če se prekrivata, morajo biti vidne vsaj črte grafa.Tako bi lahko že na oko videla strukturo grafov.Torej oba grafa morata imeti kazalce po celi “tarči”, ne samo po polovici, ker potem ne vidim strukture polja po celem krogu.
A mi pomagaš to narediti, prosim !!

pa še nekaj, če je to seveda možno….npr če imaš podatke za en graf in sicer
A-40
B-80
C-0
D-60
bi blo zlo fajn, če C ne bi šel v ničlo, ampak bi se povezali samo A direktna primica na B in iz B direktna premica na D…C pa izpusti, torej če je NULA jo ignorira.
Racman, če si boš vzel čas, že v naprej hvala !!

Huh, tale reč se pa vedno bolj zapleta. Me zanima, ali boš prej prišla do meje mojih ali excelovih sposobnosti.

Glede na tvoje res posebne želje, sem se odločil zdevo prijeti nekoliko drugače. V priponki imaš nov primer, ki pa je narejen samo za ta konkreten problem, kot si ga opisala (če sem ga pravilno razumel, seveda). Zdaj to ni več polarni graf, ampak x-y graf, ki pa je videti kot polarni. Originalne osi grafa sem ukinil in celotno mrežo grafa narisal po svoje (po tvoje). Iz podanih vrednosti so točke na grafu preračunane preko kotnih funkcij. Ne vem, če te zanima celotna razlaga, važno je, da graf izgleda tako, kot si si zamislila, a ne?

Sva se zdaj že kaj približala rešitvi?

Joj Racman, kako si se potrudil-HVALA TI LEPA !!
Me pa zanima, če je možno posamezna polja označit na samem grafu, ker sedaj ne vidim kam mi VISI graf-torej ne vidim kje je A-B-C-D-……
ŠE NEKRAT LEPA HVALA !

Joj, malenkost. Tole je bil prav zanimiv izziv. Me veseli, da je uspelo.

Napise ni poseben problem dodati. Najprej izberi graf – klikni nanj, tako da se okrog celotnega polja grafa pojavijo črni kvadratki. Pazi, med kvadratki ne sme biti neke debele sive črte, ker to pomeni, da je izbran samo graf, ne pa celoten objekt. Pač še ena od čarovnij, ki jih je office itak poln. Potem na orodni vrstici Drawing (ponavadi je na spodnjem robu excelovega okna) izbereš Text Box in po želji, kamorkoli na graf postaviš škatlico, v kateri bo tekt. In začneš pisati. Tokrat sem še jaz to naredil, naslednjič boš pa že sama. Če ti oznake A, B, C… niso všeč, jih klikni in vpiši kaj drugega v škatlice. Po grafu jih lahko tudi premikaš, spreminjaš fonte, barvo…

Racman še enkrat NAJLEPŠA HVALA !!
Danes sem se lotila delat s tem grafom in sem opazila, da sem ti narobe povedala, katere črke so za določen graf, kako spremenim, če želim za:
prvi graf
A,B,E,F,I,J
ZA DRUGI GRAF
C,D,G,H,K,L
neuporabnih pa ne rabim, kako to spemenim-HVALA ŽE V NAPREJ !!

Preizkušaš mojo potrpežljivost, kaj? Naj ti bo, še ena varianta je v priponki.

Problem pri tem diagramu je ta, da je dejansko narejen posebej za opisan primer in ga ni mogoče tako enostavno spreminjati kot tiste osnovne excelove diagrame. Ne vem, koliko si domača z excelom, ampak razlaga tistega šmorna za grafom bi vzela kar precej časa. Je veliko bolj enostavno, če kar sam spremenim graf, čeprav to ni najboljša rešitev. Počasi bova pa le prišla do tistega, kar potrebuješ, a ne?

Racman NAJLEPŠA HVALA !!Ne, se ne zafrkavam, res ne, saj morda če bi mi razložil kako si kaj spremenil, bi morda lahko sama.Bila sem nekaj dni odsotna, zato tako pozen odgovor.
Mislim, da bo ta varianta zelo v redu….še enkrat LEPA-LEPA HVALA!!!

Me veseli, da ti je zadnja varianta všeč. Tisto o potrpežljivosti pa nisem čisto resno mislil. Je že prav, da dokončava, kar sva začela. Prav je tudi, da ti pojasnim, kako je zadeva narejena, da se pri tem še kaj naučiš in boš naslednjič tudi brez pomoči znala priti do rezultata, pa še komu drugemu kaj pomagati.

Tako je naneslo, da si res lahko privoščim nekaj minut in bolj podrobno opišem, kako je narejen graf. Ker so bile želje precej neobičajne, sem moral uporabiti neobičajne prijeme, da sem problem rešil. Namesto polarnega grafa, ki ga excel sicer pozna, sem uporabil XY graf. V tem načeloma lahko narišeš poljubno matematično funkcijo, torej črte in krivulje po želji.

Ker naj bi bil graf vseeno videti kot polarni, sem najprej skril koordinatni osi in skali XY grafa, tako da v Chart options pod Axes odklopiš prikaz x in y osi. Potem izbrišeš še okvir in ozadje XY grafa. Ostane prazno polje, v katerega je najprej treba vrisati mrežo.

Žarki grafa so daljice med po dvema točkama, ki ležita na nasprotnih koncih krožnice. Vsaka daljica (žarek) je svoj series. Iz polarnih koordinat (polmer in kot) dobiš x in y koordinate točk preko sinusov in kosinusov (malo poglej po enačbah v tabeli, saj ni nobena višja matematika).

Krogi tarče so pa spet spet popisani z ustrezno funkcijo in sestavljeni iz večjega števila točk. Vsak krog je spet svoj series.

Tudi točke, ki jih rišeš v graf so podane s polarnimi koordinatami. Polmer je vrednost točke, oznake A, B… pa predstavljajo kot glede na navpičnico (y os). Preko kotnih funkcij spet pretvoriš polarne koordinate v kartezične. Za rumen in rdeč mnogokotnik izbereš samo ustrezne vrednosti in iz njih sestaviš dva seriesa. Zraven je še malo matematike, da ignorira morebitno ničelno vrednost. Pri obeh mnogokotnikih je začetna točka podvojena, da je lik zaprt, drugače bi manjkala črta med zadnjo in prvo točko.

Poglej si na tabeli, katere celico so dejansko uporabljene za graf in kako so izračunane vrednosti v teh celicah. Mislim, da ti bo princip hitro jasen in boš znala tudi kaj spremeniti. Če ne bo šlo, je pa forum še vedno tukaj, da ti pomaga rešiti težave.

Veliko veselja z excelom!

Bom malo prečekirala in probala kaj spremeniti, samo zato, da malo vadim, če bo potrebno kaj spremeniti.
Racman, še enkrat pa NAJLEPŠA HVALA za tvojo nesebično pomoč !!

Pozdravljeni

Ali mi lahko kdo pomaga pri postavitvi mejne črtre v grafikon na y os ?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close