Najdi forum

RUTAR-PROSIM ZA POMOČ!

Zdravo! Prosim, če mi lahko pomagate, ker nimam pojma kaj moram narediti. Stvar je sledeča…. internet in računalnik ima brat v njegovi sobi. Jaz sem si kupila prenosnika in tudi wireless rutar, da bom pač imela svoj računalnik in internet, pa ne vem kam in kako naj ta rutar priklopim na bratov računalnik. Brata pa ni in ga ne bo še 14dni, jaz bi pa to rada čimprej imela.
Mi lahko pomagate, svetujete,…? HVALAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pozdravljena rutarka.

Najprej – tisti tvoj novi rutar je verjetno mišljen kot router oziroma po slovensko usmerjevalnik ( http://sl.wikipedia.org/wiki/Usmerjevalnik ). To je napravica, katera poskrbi, da več drugih naprav poveže v neko omrežje in vse skupaj z internetom. Da pa to deluje, je pa potrebno imeti nekaj podatkov od tvojega ponudnika interneta in seveda nekaj znanja o teh rečeh. Eno od čisto kratkih navodil recimo dobiš tu: http://www.slo-filesharing.com/vodici.php?vodic=183 – vsekakor pa obstajajo še bolj obširna in podrobna…

Domnevam, da ima tvoj bratec že nek obstoječi usmerjevalnik. To bi bila tista škatlica, iz katere pelje en mrežni kabel direktno v bratov računalnik. Lahko poizkusiš naslednje:
če ima tisti bratov usmerjevalnik več izhodov ( lan1, lan2.. ), poveži z mrežnim kablom en izhod (recimo lan2) iz bratovega računala z lan1 na tvojem tanovem usmerjevalniku oziroma rutarju kot mu ti praviš. Lahko.. da bo celo kar delovalo.

Sicer pa za kak bolj uporaben nasvet le napiši, kako ima bratec sedaj net pripravljen, kak “rutar” si si ti omislila, kak sistem imaš na svojem prenosniku… in preberi navodila, katera si dobila pri svojem usmerjevalniku. Slednje ponavadi ne škodi.

------------------------------------------------------------------------------------------- Na svetu so tri ( 3 ) vrste ljudi. Tisti, ki znajo šteti in tisti, ki ne znajo šteti

Zdravo Pameten! ZELO si prijazen, HVALA TI!!
Model routerja pa je: Wireless-N Broadband-Router mit Storage Link, Model WRT160NL.
Ponudnik interneta je pa VOLJA. Ja, brat ima modem tukaj (Callisto 821+), samo jaz na tem njegovem modemu ne najdem nobenega “prostora”, kamor bi lahko “vtaknila/vklopila” moj router. Zadaj na modemu so trije izhodi, samo so že vsi trije “zapolnjeni” oziroma priklopljeni. Joj, upam, da me razumeš, kaj hočem povedati. Kaj bo mogoče potrebno kupiti tudi nov modem?
Še enkrat hvala ti fuuul!!! Lp

Hja, to niso ravno moja vsakodnevna opravila in obstaja možnost, da se motim.
Ta calistio 821 je – kot si že sama ugotovila – modem in če iz njega poteka en kabel direktno na računalnik tvojega brata, potem najverjetneje sploh še ni nobenega usmernika vmes.
Ta modem je včasih bil pri priklopu na siol – kako je pa z voljo, pa ne vem. Morda je isto.

Bo pa v tem primeru reč nekoliko težja. Tisti kabel, kateri poteka iz modema v bratovo računalu, bi morala prestaviti na tvoj tanovi usmerjevalnik – v vhod wlan. Iz tega usmerjevalnika pa bi potem povezala lan1 z bratovim računalom.

Žalostno bo to, ker sama reč ne bo delovala. Potrebno bi bilo nastaviti najprej “vhodne” ( wan) nastavitve – te pa dobiš pri svojem ponudniku interneta. Jih imaš?
Nastavljaš tako, da .. prebereš navodila svojega ruterja. To največkrat pomeni, povežeš svoj računalnik preko kabla ( ne brezžično) na usmerjevalnik, odpreš recimo internet explorer in vpišeš vanj 192.168.1.1. Če te to ne poveže z usmerjevalnikom, je potrebno začasno spremeniti IP tvojega računalnika… Ko se prijaviš vanj, pa pač vso reč nastavš.

Glede same “volje” ( je to Tuš? morda vseeno siol.. pa da imaš na volji le kak odprt email? ) ti bo morda znal svetovati kdo, kateri ima tak dostop. Rabiš pač svoje podatke. Ko ti bo to uspelo, pa gremo počasi dalje 😉

------------------------------------------------------------------------------------------- Na svetu so tri ( 3 ) vrste ljudi. Tisti, ki znajo šteti in tisti, ki ne znajo šteti

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close