rada bi spraznila disk
Živjo vsem!
Kot že naslov pove, bi rada spraznila disk. Gor imam nekaj filmov pa ostale dokumente, to mi ne zavzame dosti prostora. Rada bi spraznila vse iz odložišča – se to lahko? In kje to sploh naj iščem?
Katere stvari mi zavzamejo največ prostora in kaj dejansko lahko zbrišem dol – npr. programe?
Na primer Corel, Fritz4, Spoolerlogs, AbbyFineReader (za kaj se ta sploh uporablja?) – imam 4 in 6 (najbrž bi lahko enega zbrisala, ali ne?), Ahead, Altiris, Alvil, Screendragon, …
kaj so to za eni programi in kdaj jih lahko zbrišem? Kako naj torej čimbolj sčistim disk, ne da bi pomotoma zbrisala kaj takega, kar res rabim?
Hvala:-)
Sicer ne vem, kaj si mislila s tem, da ti filmi ne zavzemajo veliko prostora – ponavadi so ravno te reči precej obsežna navlaka.
Odložišče se izprazni najkasneje takrat, ko ugasneš računalo.
Programi sami le ne bi smeli biti tako prostorsko potratni – je pa res, da sam bog ve, zakaj imajo ljudje inštalirane corele, photoshope itd, če tega ne znajo niti ne rabijo. Enako velja za vse prednaložene in po možnosti demo programe.
Kaj osebmo ti rabiš, boš najbolje sama vedela. Ime programa, katerega se ti sanja ne, kaj počne, bo res najbolje, da vtipkaš v google. V večini primerov jih lahko enostavno odinštaliraš ( ne izbrišeš!), ravno vse pa morda le ne ( sploh raje ne kake jave )
Uporabi program SpaceMonger ali kak podoben produkt.
Ta ti grafično prikaže zasedenost diska po mapah in datotekah. Iz njega se da tudi brisati mape in datoteke.
vau, koliko ste mi dali info., hvala. Da se v odložišču samo sprazni vse, nisem vedela sploh.
A, če programe odinštaliram, potem se njihov prosto kaj zmanjša? ne, kajne? Zakaj bi jih potem bilo smiselno odinštalirat?
Filmi mi zavzemajo slabih 20 GB in jih vztrajno brišem. Ampak, če imam od 150 gb le še slabih 19 gb prostora,… rada bi spraznila kolikor se le da, da mi bo računalnik deloval hitreje. Včasih, ko kaj z interneta nalaga (nativirusno zaščito) to kar melje in mi vse preostalo zelo poačsi dela. Da ne govorim, kadar vklopim nero burning rom….
Šele sedaj si povedala v čem je težava, snami ta program CCleaner http://www.ccleaner.com/ ti bo
počistil nepotrebne datoteke in potem še odstraniš vse obnovitvene točke razen zadnje, počistiš še
s http://download.cnet.com/Malwarebytes-Anti-Malware/3000-8022_4-10804572.html?part=dl-10804572&subj=dl&tag=button in na koncu defragmentiraš disk in pc bi moral biti hitrejši.
CCleaner je zanesljiv, nič ti ne bo preveč zbrisal, ti ga kar uporabi.
Odstranitev obnovitvenih točk – moj računalnik – disk C lastnosti – splošno – očisti disk in ko te spusti tja
boš najdla tudi “odstrani obnov. točke” ali neka takega in jih korajžno odstrani saj zadnja ti ostane
in poglej zasedenost diska prej in potem.
Martin, uporabila in naredila sem vse, kot si rekel. Nekaj malega se je disk spraznil, še vedno pa mi ob defragmentaciji napiše, d aimam prosto 10%, za defr. pa rabim vsaj 15 %. Nisem več tako pametna, da bi pogruntala, kje se mi kopiči krama. Šla bom še programe brisat, pa kak film in glasbo.
Kako je pa z varnostnimi kopijami? So te nujne ali jih lahko sproti brišem ali kako?
In še tole: ko grem na moj computer, imam tam naštete a, c, h, i,…, zraven pa imam še datoteki all users in uporabnik. pod Uporabnik imam vse dokumente itd., ki jih imam pod disk H, kjer imam isto vse dokumente. Je to kakšna bližnjica (ni označeno), je to vedno, ali imam to vse podvojeno?
Hvala!
Ne da se mi prav veliko pisat, torej greva Kako je pa z varnostnimi kopijami? So te nujne ali jih lahko sproti brišem ali kako? Varnostne kopije so zato, da če gre kaj narobe jih še vedno lahko koristiš,
lahko jih sama delaš ali imaš pa program za to ACRONIS naprimer, moraš jih pa imeti na drugem disku
ali particiji, kje jih imaš ti ne vem. (particija, disk programsko razdeljen na dva diska in računalnik obeleži
kot dva diska). Te varnostne kopije lahko poljubno brišeš in ustvarjaš nove. Programe lahko odinstaliraš, če jih ne uporabljaš. Glasbo, filme, slike prekopiraj na drugi disk ali particijo, da boš sprostila disk C ki je sistemski. napisala si, da imaš disk C, H in I, Tu je nekaj narobe, kje so črke
D, E, F, G, pod katero črko imaš DVD ali CD lahko, da imaš 2x samostojno enoto in še zmeraj ti
falijo črke, A je pa disketnik. Ko prideš do okenca za defragmentacijo imaš obeležen disk C, ko pc
konča obeležiš drugi disk in defragmentiraš, torej, prvo prestavi slike glasbo film iz C na H ali I
in na C zbrišeš. Zelo rad te bom imel, če boš brisala tebi poznane datoteke.
Sedaj, mislim, da imaš vse napisano, če ne bo šlo bo pa zrihtal sosedov mulo, je še najcenej.
Draga računalničarka, sodeč po tvojih dosedanjih vprašanjih, nujno potrebuješ nekaj osnovnega računalniškega znanja. Predlagam, da si najdeš kakšnega luštnega študenta ali dijaka (domnevam, da si mlajša od 20 let…), ki ti bo razložil, kako se uporabljajo posamezne particije, kaj se lahko briše, premešča in kaj ne. Defragmentacija je po mojem skromnem mnenju čisto odvečen postopek, ki ti ne bo prinesel pričakovanih pospešitev.
Bolj pomembno je, da ti nekdo razloži osnovne postopke čisščenja računalnika (odvečnih datotek, ki se nabirajo med uporabo programov in interneta), da boš znala sama poiskati in namestiti nekaj osnovnih programov, ki jih priporočamo za redno vzdrževanje računalnika (več ali manj so lahko kar brezplačni). Pokaže naj ti še, kaj je varna raba interneta, da ne boš klikala vsevprek na okenca, ki se samodejno prikazujejo. In to je to. Nobena posebna umetnost ni, boš videla. Le pravega računalniškega frika povabi pred zaslon.
Veliko teh in podobnih navodil lahko najdeš tudi z Googlom, če ga seveda že znaš uporabljati.
Forum je zaprt za komentiranje.