FORMATIRANJE DISKA
Hojla !
Meni tudi računalnik zadnje čase dela zelo počasi, sem zagnala defrag, pa je malo bolje, samo ni to to.Nekje sem prebrala, da je v takem primeru najboljše formatirati-pobrisati disk in na novo naložit gor kar rabiš.Zanima me, če kupim en zunanji disk pa vse skopiram na ta disk, potem pa disk pobrišem, kako bom potem vse naložila nazaj, saj bo disk prazen, a bo vedel kam mora kaj naložit, če pa na njem ne bo nobenega programa več..kako je s tem, mi lahko nekdo to malo razloži po sistemu ZA BUTALCE.Lepa hvala v naprej !!
nekak tko se loti, če že imaš v mislih zunanji disk, lahko narediš tudi preko dvd
nekam na varno shrani vse pomembno, podatke, programe, slike… pa …. pa… pa še …..
formatiraj disk naloži nazaj OS ter vse ostalo kar rabiš, če stvar škripne, pokliči lokalnega guruje, ki se na to spozna in ti pomaga, ko je stvar sestavljena iz varovanega območja prenesi pomembne podatke pa smo tu nekje,
v bodoče si pa delaj varnostne kopije sistema s podatki.
Preden se lotiš formatiranja diska, poskrbi še za nekaj “predopravil”:
[list]
[*] preveri ali imaš vse CD-je z gonilniki naprav, ki so v računalnik vgrajene
[*] če jih nimate, jih najprej naložite z interneta (s strani proizvajalcev strojne opreme)
[*] zapecite jih na CD ali DVD in si označite tudi za kasnejšo uporabo
[*] preverite, ali imate VSO ostalo programsko opremo (MS Office DSP je ponavadi brez medija – CD-ja)
[*] pametno bi bilo oceniti, kaj je potrebno dejansko spraviti na varno, česa pa ne (če nimate ravno kopice filmov in/ali glasbe, dvomim, da imate 60 GB uporabnih podatkov)
[*] Naredite mapo BackUp in vanjo postavite podmape po kategorijah (npr. Dokumenti, Glasba, Filmi, itd.)
[*] Datoteke za varnostno kopiranje PRENESITE v te mape (ne kopirajte, prenesite)
[*] zapecite te mape na CD/DVD ali pa jih skopirajte na zunanji disk
[*] vstavite CD z OS-om (če gre za MS Windows, poskrbite, da boste imeli “licenco” pri roki)
[*] ponovno zaženite računalnik in potrdite zagon s CD-ja
[*] sledite navodilom namestitvenega programa[/list]
Verjetno bi se še kaj našlo… 😉
Forum je zaprt za komentiranje.