Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija Kako se obnese GPS v mobiju?

Kako se obnese GPS v mobiju?

Kakšne so izkušnje z GPS v mobijih, je kaj primerjave z namenskimi?
Razmišljam o tem mobiju ali pa cenejši mobi in poseben GPS. Ta mobi ima po mojem tudi druge podatke še kar dobre, kaj pravite poznavalci teh zadev?

http://www.mobitel.si/telefoni-in-naprave/aparati.aspx?aid=1329&pu=0

Je možno na ta mobi naložit npr. Adria rute?

Kakšne so izkušnje z GPS v mobijih, je kaj primerjave z namenskimi?

— tako tako, odvisno kateri gps čip imajo vgrajen, saj načeloma zadeve delujejo,
samo potem je odvisno od natančnosti – za prvo silo je čisto ok

Razmišljam o tem mobiju ali pa cenejši mobi in poseben GPS. Ta mobi ima po mojem tudi druge podatke še kar dobre, kaj pravite poznavalci teh zadev?

ja gps ima vgrajen – samo ne najdem (res pa je da nisem čisto nič iskal), kateri OS je
gor instaliran – če je npr. wince potem ni problema..

Je možno na ta mobi naložit npr. Adria rute?

seveda je možno – poglej zgoraj kot sem napisal – kateri os ima ??

na naslednjem linku lahk dobiš vso programsko opremo za instalacijo garmina in adria
route na take tf. http://www.garmin.si

lp

(\__/) Copy and paste bunny (='.'=) to help him gain (")_(") world domination

Našel sem še nekaj podatkov, zgleda bolj mobi za fun, za podatki o os bom še malo brskal.

http://www.sonyericsson.com/cws/products/mobilephones/overview/yari?cc=si&lc=sl#view=features

Ima Symbian – torej je možno instalirati gor Garmin XT, pa tudi adria route.

vendar pozor – te stvari se lahko instalirajo samo na zunanjo spominsko kartico.
torej si kupi kartico najmanj 4 GB veliko, ker npr. karta za EU vzame cca. 1,7 GB, pa
adria route nekaj, pa še vse ostale karte nekaj, pa še POI nekaj.
Seveda mora ostati še dovolj prostora za vsaj 4251 mp3 pesmic in minimalno
za 8 filmov po 400 MB (konvertiranih). V ta aparat gre kartica do max velikosti 16 GB.

lp

Pesmice in filmi ne bi bila ravno prioriteta, sem nekako prerasel to, pomembnejša je praktičnost, npr. tudi sledilnik.
Padel mi je v oči, ker je najcenejši z GPS pri mobitelu, pa tudi drugi podatki mi nekako ustrezajo, ne rabim prenosne pisarne.
Moram še preverit, koliko je zadeva uporabna v hribih, če ne hodiš po markiranih poteh.

Sem videl na predstavitvi tega mobija na youtube, da nima zaščiten objektiv aparata, ko ga ne rabimo, moj sedanji mobi ga tudi nima in je stalno zaprašen Sicer ima precej zmogljiv fotoaparat samo pri prašnem objektivu to ne pomaga dosti, škoda. To zaščito imajo nekateri precej cenejši mobiji.

kako že pravijo – menda sta dva predgovora:

– malo denarja – malo muzike
– nisem tako bogat, da bi kupoval poceni

izberi si željeno verzijo pregovora..

kaj pa kakšen drug telefon – iphone na bolhi dobiš že (kar) poceni..

Se strinjam z obema pregovoroma.

Zdaj si ogledujem Samsung G810, po podatkih ne vidim kake slabosti, berem, da gre nanj tudi Garmin, samo ta troši dosti baterije, kar je težko odpravit, pravijo. Bi me zanimalo mnenje kakega lastnika o njem.

Glede iphone bi se pa moral še izobrazit, pravzaprav ne vem niti za kaj gre pri tej zadevi. Se pa spomnim neke tvoje primerjave med iphone in nekim kamenodobnim sporočilnim sredstvom, takrat me je malo minilo zanmanje za te zadeve, mogoče so zdaj stvari drugačne.

Sicer imam brata, ki se na te stvari še kar razume, oziroma še preveč, zanj je vse kar je manj kot android nezanimivo in si z njim ne morem kaj dosti pomagat. Če malo pretiravam, skoraj pri vsakem rdečem semaforju potegne iz žepa mobi in brska po netu. Jaz sem precejšen del dneva pred pc in ne rabim še mobija, ki bi mi nadomeščal računalnik.

Rabim predvsem za telefoniranje, zvočnik za prostoročno, diktafon, radio da poslušam vreme ko sem v hribih, čimboljši fotoaparat in GPS mi kdaj prav pride.

No, takole je:
Sam že dve leti uporabljam navadno N95 z Garminom XT. Karte za garmina so univerzalne (seveda v IMG obliki, ne mapsource za PC verzijo) in delujejo dobro. Res pa je, da je Garmin na telefonu nekoliko počasnejši, kar se tiče zagona aplikacije, brskanje naslovov destinacij ter brskanje po zemljevidu. A če se s tem sprijaznimo, je potem samo navigiranje precej dobro (sva s kolegom skupaj na poti primerjala, on ima eno izmed boljših Garmin naprav), pa ni bil njegov nič hitrejši ali natančnejši, le večji ekran prinese večjo in lepšo sliko. Edino kar so telefoni tudi včasih problematični, je iskanje satelitov, ki jih včasih ne najde, pa ravno takrat, ko ga najbolj rabiš… To se seveda na originalni napravi načeloma ne zgodi. Zato imam že nekaj časa zunanji GPS bluetooth modul, ki mi je odpravil tudi to težavo. Sicer pa smo samo s telefonom (ko še nisem imel tega modula) precej prepotovali po tujini in skoraj nikoli ni bilo težav. Telefon ima edino težave v velikih mestih, kjer so ozke ulice ter visoki nebotičniki. Tam vgrajenemu GPS-u zmanjka moči, včasih pa poklekne tudi v močno oblačnem vremenu. A teh primerov je malo in načeloma se da s telefonom prav lepo potovati. Z mojo nokio smo naredili že cca 30.000 KM. Zanimivo mi pa je to, da se mi je predlani na kanarskih otokih garmin na nokii vsakič povezal z sateliti v največ 10 sekundah, kar je neprimerno hitreje kot pa recimo pri nas. Verjetno je na tem območju več satelitov z močnejšim signalom..
Še to: Garmin XT na Sony Ericssonih velikokrat nagaja in tukaj bi jaz bil previden. Sem pa preizkusil XT-ja na Samsung G810 in nikakor ne najde notranjega GPS-a. Nekaterim je menda uspelo, a baje včasih dela, včasih pa ne. No, pa sem Samsungovega Garmina povezal z mojim zunanjim GPS modulom in je zadeva seveda brezhibno delovala, a tudi baterija je usahnila po pol ure navigacije (G810 je bil star komaj 2 meseca, torej je baterija dobra). Torej obvezen avtopolnilec…

Pod črto: Če ste občasen popotnik, ki ima čas pot planirati vnaprej, torej vnaprej vpisovati destinacije v Garmin XT na mobilniku, je ta rešitev čisto dobra. Nenazadnje, telefon imamo vedno pri sebi (kar govori tudi v prid fotoaparatu, vgrajenem v telefon). In zadeva deluje bolje kot bi si mislil, a vseeno z nekoliko pomanjkljivostmi v primerjavi s pravo navigacijsko napravo. Tisti, ki so vsak dan službeno na poti v iskanju vedno novih naslovov, pa itak uporabljajo prave navigacijske naprave, saj ni prijetno, ko te sred iskanja naslova s telefonom nekdo kliče…

Tudi jaz imam na N95 garmin xt pa zemlevide adria route pa mi dela vse ok ga pa uporabljam 2x na teden (terensko delo) tako da sem zelo zadovoljen z njim

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close