zaščitni komplet
Kaj je bolje – rada bi kompletno zaščito (antivirus, antispyware, firewall, zaščito pred nezaželjeno pošto) za par računalnikov, povezanih v mrežo.
Na izbiro imam:
NOD32 Antivirus Business Edition (tule razumem, da celo nima vsega? http://www.nod32.si/purchase/cenik.htm)
in pa F-SECURE AV Small B. Suite C.up 1yr-C-IN + AV Business Suite + 2yr-C-IN
Hvala!
F-secure sem pred časom malo sprobal, zgledal je kar dober in zaneljiv sistem – a blaaazno upočasni delovanje računalnikov. Na voljo imaš celo nakup takšne programske opreme, da ti za zaščito računalnikov skrbi nekdo drug – kar na daljavo, online izdelavo varnostnih kopij pomembnih podatkov ipd. Vprašanje pa je, kaj sploh potrebuješ oz. želiš – in koliko želiš v to investirat.
Če gre za domače računalnike in ne za poslovno omrežje, potem zadevo lahko obvladuješ kar solidno z brezplačnimi aplikacijami, ki celo povzročajo manj težav in zapletov.
Kaj več in bolj strokovno ti bo lahko odgovoril Klemenxx, naš Big Brother tlelele. Bržkone pa bo najprej želel od tebe nekaj dodatnih podatkov, saj si z njimi preveč skoparila…
Kaj je bolje – rada bi kompletno zaščito (antivirus, antispyware, firewall, zaščito pred nezaželjeno pošto) za par računalnikov, povezanih v mrežo.
— Koliko računalnikov pa je v mreži ??
— je to doma, alias v službi ??
Na izbiro imam:
NOD32 Antivirus Business Edition (tule razumem, da celo nima vsega? [www.nod32.si])
in pa F-SECURE AV Small B. Suite C.up 1yr-C-IN + AV Business Suite + 2yr-C-IN
— In zakaj imaš na izbiro samo ta dva produkta ??
Predlog – glede na to, da si deklica in posledično nisi napisala vseh podrobnosti 🙂
je:
– strojni požarni zid – odvisno od števila računalnikov – in kaj delajo ti računalniki po internetu
oz. uporabniki teh računalnikov.
Mogoče LinkSys, če je pa več uporabnikov pa kar cisco asa 5505 odlična izbira
– kot protivirusno zaščito poglej še Microsoft Security essentials – zelo dobra zaščita in
seveda brezplačna
– ter seveda:
– licenčni operacijski sistem
– redno instalirani popravki
Pri zaščiti pred neželjeno pošto – boš pa še kaj povedala, ali imate svojo domeno, ali imate
svoj e-poštni strežnik, skratka – malce več napiši..
Torej; zanima me za v službi.
(sem deklica za vse in sem se vtaknila še v računalnike – ostali se spoznajo še manj, tem zunanjim vzdrževalcem pa nekako ne zaupam – niti ne verjamem, da je npr. nastavitev e-pošte in presnemavanje pošte iz enega računalnika na drugega vredno 3 inženirske ure – sama sem zase to naredila sama in prej).
Imamo svojo virtualno domeno (prek Arnesa, tudi poštni strežnik je Arnesov, ker smo neprofitni zavod, Windowsi so licenčni povsod, trenutno SP2, čakamo na instalacijo SP3)
Imamo lasten server + 9 računalnikov, fiksni IP.
Izbrala sem tole dvoje, ker nam je ponudnik interneta in IP telefonije AMIS, ki zastopa F-secure (in lahko iztržim kaj popusta 🙂 ), NOD32 pa so nam ponudili vzdrževalci (zdaj sem sicer že dobila tudi pojasnilo, da je njihova ponudba samo protivirusna in antispyware).
Uh, poleg “navadnega” surfanja in elektronske pošte uporabljamo tudi spletno bančništvo, seveda e-davke, nalagamo v spletno galerijo (http://www.spletna-galerija.net), z uporabo Netviewerja in Teamviewerja imamo oddaljeno vzdževanje programske opreme (del podatkov se celo z uporabo Cobian backupa shranjuje na strežnik vzdrževalca prog.opreme).
Trenutno se kake druge posebne uporabe ne spomnim.
Slučajno sem bil na Amisovi predstavitvi zaščite z različnimi orodji F-secure. Sama hvala jih je bila, potem so nas častili še s kosilom. Za podjetja utegne biti njihova ponudba kar zanimiva, cenovno morda malo manj. Kar se upočasnjevanja računalnikov tiče (odvisno tudi od starosti in zmogljivosti vaše opreme), se lahko odločite za brezplačno poskusno obdobje – naj vam Amisovci namestijo programsko opremo, ki jo priporočajo, vas obenem seznanijo z njo, ali pa prevzamejo daljinski nadzor nad zaščito vaše mreže.
Firme, ki vzdržujejo in nudijo suport uporabnikom na terenu, predvsem pa v firmah, ne morejo biti ravno poceni, saj morajo tudi one preživeti na trgu, ki danes za nikogar ni ravno darežljiv. Poceni vam bo zadeve porihtal kakšen nadebuden študent, a vprašanje je, če je to prava dolgoročna rešitev. Če pa nekoga od zaposlenih usposobite, res lahko marsikaj postorite tudi sami, saj navsezadnje posodabljanje Polkenc na sp3 res ni posebna umetnost.
Računalniki so stari od par let (in se uporabljajo za dopise, kako surfanje po netu – nič zahtevnega, el.pošto…) do mojega, najnovejšega (star par mesecev, bančništvo, e-davki, oddaljeno vzdrževanje prog.opreme in arhiviranje).
Za nalaganje v spletno galerijo je računalnik star cca 2-3 leta.
Server je star eno leto (in bistveno prevelik za naše potrebe – kupljen po nasvetu zunanjih vzdrževalcev).
Cena?
Na Amisu so z F-securom bolj ugodni za primerljiv paket kot pa naši vzdževalci z NODom (sem iztržila še dodaten popust, ker imamo internet ter IP telefonijo prek njih).
Drugače pa poznam tudi sistem dela v računalniških firmah, saj sem sama pred časom delala v eni taki (ampak ne na računalniškem področju. Le toliko, da pa mi je vseeno pod čast vzdrževalce klicat za npr.inštalacijo novega tiskalnika – česar tule nihče drug ne zna in so si jih lahko privoščili).
Saj si si že sama odgovorila na vsa vprašanja, torej:
– f-secure definitvno –
– usmerjevalnik (nič še nisi napisala) – glede na to da je 9 rač + še kakšen 🙂 ti predlagam,
da kupite resni usmerjevalnik npr. cisco asa 5505 (cca. 250 €), namreč tisti ta mali za doma
(linksys, d-link in podobno) ne bodo prenesli prometa, ali jih boš pa morala občasno
resetirati, pri resni opremi pa tega ni.
– glede antispam pošte – bi pa na tvojem mestu malce poprašal na arnes-u, ker kolikor vem
imajo filtre urejene, samo vključiti jih moraš – ali ti pa oni pomagajo, saj so zelo
prijazni l’dje tam (pa dekleta tudi).
te zanima še kaj ??
Jap, zelo verjetno bo res kar F-secure.
Od vzdrževalcev sem danes dobila novo ponudbo, ki pa je zdaj primerljiva samo po vsebini, nič več pa po ceni.
Router imamo Cisco851-K9 – spet po nasvetu teh vzdrževalcev, da je dovolj zmogljiv (to je bilo še pred mojih prihodom sem).
Občasno se sicer zgodi, da “pademo” iz neta ali pa res začne delat počasi – pa ne vem, je to krivda ruterja, serverja ali amisa:( Očitno torej ruterja.
Redno, torej vseh 8 ur dnevno pa je v uporabi povprečno 5-6 računalnikov, ostali samo po par ur.
Server pa je ML350 G5 e5405, dodan še HP10622 g2 pallet rack + ostale drobnarije (še dodatni disk, pa UPS, licenčna okna, monitor….) so nam pa dali not neke ventilatorje in je zelo glasen. Ga slišim, pa je na hodniku 3 pisarne naprej od mene:((
Za prijaznost dečkov in punc iz Arnesa pa se strinjam:)
Občasno se sicer zgodi, da “pademo” iz neta ali pa res začne delat počasi – pa ne vem, je to krivda ruterja, serverja ali amisa
ko ne dela internet poprašaj amišovce če lahko pogledajo zakaj ne dela.
Ko ne dela internet kaj narediš ??
Ugasneš cisco usmerjevalnik in nazaj vključiš – malce poprašaj, ni kje nastavljen
kakšen idle-timeout, lahko je pa kaj drugega narobe.
glede glasnosti strežnika je takole:
– hp ima pač podvojene jebentilatorje, katerih naloga poleg hlajenja je tudi ropot
sploh če je postavljen tako, da mu je malce vroče in sistem zato jebentilatorje da na max. obrate
Firewall naj bi bil tudi na našem očitno strojni in tega v pritivirusnem kompletu potemtakem sploh ne potrebujemo? Pa antispam prek Arnesa.
Ja če je cisco skonfiguriran kot firewall, ali ima pa vključen NAT (kar ga pa najbrž ima), potem ne potrebuješ nakupa firewall-a, , sicer pa tudi če ga kupiš – ga pač ne instaliraš – je dovolj dober
tisti v windows-ih, ker pretiravat je pa tudi brez veze – samo računali vam bodo vzdrževanje..
antispam – ja poprašaj na arnes-u, čeprav če imaš možnost si ga instaliraj na
računalnike – mogoče je še dodatna zaščita več, ker ljudje srčno radi klikajo priponke 🙂
Ko “pademo” dol al pa začne delat počasi – enkrat sem sicer klicala amisovce, so preverjali in naj bi bilo na njihovi strani vse OK.
Ne naredim nič:) čez kako minuto začne sam od sebe delat čist normalno in je potem par dni ali tednov vse normalno.
Glede ventilatorjev – vroče serverju ravno ne bi smelo biti – stoji na hodniku, iz katerega vodijo pisarne, zunanje stene imamo debele skoraj 1 meter. Niti poleti v pisarni nisem potrebovala umetne klime.
Kako pa je cisco skonfiguriran, je pa previsoka matematika zame:(( Vem, kje so moje meje in kje si upam šarit in kje ne:(
Verjetno bo res vseeno najbolje, da vzamemo in inštaliramo vse, nekateri naši radi odpirajo vse, kar dobijo:((
Hvala!
Forum je zaprt za komentiranje.