Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija Gre na en IDE priključek en disk in DVD pogon?

Gre na en IDE priključek en disk in DVD pogon?

Nameravam prenovit pc, zamenjal bi matično, procesor in RAM, nove matične imajo praviloma en IDE priključek ki naj bi bil za dve napravi, npr. tale:

http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Model=G31M-GS&s=

Je mogoče na ta priključek priključiti različni enoti, disk in DVD pogon?
Obstoječa matična ima 2 priključka, na enem so diski na drugem pa optična pogona.

PC uporabljam v glavnem za podobno delo kot so pisarniška opravila, verjetno bom kdaj gor obdelal kako sliko v PS in mogoče HD video iz fotoaparata, mislim da bo ta matična zadostovala.

Procesor naj bi bil Core 2 DUO 2.80 Ghz, E7400, ram pa zaenkrat 2 GB.

Matična ima integrirano grafiko, je mogoče vseeno dodati grafično kartico, če bi se pokazala potreba?

Brez problema s pravim kablom.

************************************************************ # Enaka mnenja so dovoljena...nasprotna tudi ;~) #

Je mogoče na ta priključek priključiti različni enoti, disk in DVD pogon?

Da – vendar moraš imeti pravilno postavljene mostičke npr:
-disk = master
– cd-enota = slave
Kabel mora imeti seveda dva IDE priključka

Matična ima integrirano grafiko, je mogoče vseeno dodati grafično kartico, če bi se pokazala potreba?

Da – vendar preveri katera vodila ti podpira, da ne bi kupil napačne
video kartice

(\__/) Copy and paste bunny (='.'=) to help him gain (")_(") world domination

Grafično lahko kasneje dodaš in v BIOS-u izklopiš tisto, ki je integrirana (on board).

Dve enoti na en IDE gre, vendar bo malo počasnejši pretok informacij.

Hvala vsem za odgovore, očitno se bo zadeva izšla, zdaj pa veselo na delo 🙂

Je pomembno na katerem konektorju na traku je master in katerem slave naprava?

Ne, ni pomembno – bolj pomembna sta mostička, da sta pravilno nastavljena,.

Hvala klemenxx!

Ta matična ima nek sistem za hiter zagon, celo v nekaj sek. ima kdo kaj izkušenj s to zadevo?

http://www.asrock.com/feature/InstantBoot/index.asp

Imaš lahko raketo – pri Windows-ih ti nea pomaga, najhitejši boot
je v ms-dos 6.2 :)))
Nekatere prilagojene ver. Linux-a so sistem zmožne bootat v manj kot 10 sek, če jih zelo oklestiš se približaš 5-7 sekundam.
Windows 7 se temu približuje, sicer pa poizkusi – naredi test, pa
napiši.
Meni je načeloma vseeno ali je to 5 sekund ali pa 30 sekund, saj
gajbo vključim 1x na dan, potem pa ugasnem in grem na hrbet, ali pa ven,
ali pa pristavim kofe..

Bom drug teden zadevo skomponiral in napisal kako se obnese, moram nabavit še napajalnik iz coolpc, tega tihega sem si omislil:

https://www.cool-pc.org/productdetail.php?prodid=1669

Šele zdaj je prišla na vrsto prenova računala, prvi vtisi so dobri.
AsRock matična ima možnost instant boot, ki hitro zažene win, samo napisana hitrost velja samo za win, z nekaj odprtimi programi traja zagom pri meni 11 sek, pa zaustavljanje je v tem primeru daljše kot običajno.

Precej boljša varjanta je stand by, v tem primeru gre v stand by v nekaj sek, zažene pa z vsemi programi, ki jih običajno uporabljam tudi v 11 sek, tako da zdaj uporabljam samo še stand by za ugašanje.

Ta matična za 43 € odgovarja EuP standardom, kar pomeni da v mirovanju troši manj kot 1 W, napajalnik je hibriden, do 250 W obremenitve deluje pasivno hlajenje, nad to obremenitvijo se vklopi ventilator. To pomeni da v stand by ventilator ne deluje.
Ima pa napajalnik še možnost, da s potenciometrom nastaviš neko hitrost stalnega vrtenja, tako da lahko vzdržuje nižjo temperaturo.

Zanimiv je tudi OC Tuner, na njem lahko nastaviš hitrosti ventilatorjev in temperature CPU in matične. Če se začne temp preveč višat, se bo hitrost ventilatorjev povečevala ne glede na nastavljeno,

Matična:
http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Model=G31M-GS&s=

Napajalnik je bil sicer 85 €, samo mi ni žal, pri mojem delu na pc se ne vklaplja ventilator, to pride prav tudi pri stand by, pri običajnih napajalnikuh se ventilator vrti:

http://www.quietpc.com/gb-en-gbp/products/powersupplies/nesteq-psus

Procesor je Core 2 Duo 2,93 GHz, RAM pa za zdaj 2x 1 GB, zadeva je za zdaj zame dovolj hitra za moje potrebe, ke npr. igrice niso v mojem repertoarju.

IDE je sicer paralelni prenos podatkov(PATA), vendar je vseeno pomembno, da je hitrejša enota-torej HDD- na zadnjem konektorju na kablu..
sicer ni, da bi se zemlja nazaj vrtela, je pa zaradi tega nekaj hitrejši prenos, kot pri obratnem primeru..
pa še to, če gre za BOOT HDD..kjer je več komunikacije..

Sem naredil ravno obratno, bom obrnil trak.
Sicer sem pa nabavil tudi nov trdi disk 640 GB, niso pretirano dragi, je SATA le nekoliko hitrejši in vse fotke in video spravim gor, tako imam vse pri roki, ne da bi vstavljal DVD in prenašal v pc, če kaj rabim.

En mali problem: prejšnji pc se je sesul, na njem sem bil kot administrator z geslom in še en gost. Zdaj lahko na tem disku dostopam samo do datotek gosta, za moje pa napiše dostop zavrnjen. Sicer ni ostalo kaj dosti gor, ker sem vedno vse, kar je bilo kaj vrednega shranjeval na CD ali DVD, kaj uporabnega bi se pa mogoče še našlo. Kakšna ideja?

vse se da..
če ta disk..verjetno je IDE..
..priključiš na ta novi PC na tisti kanal kjer imaš sedaj DVD, (pa ne pozabi na tem disku dati mostič na SLAVE!!)..
..zaženi PC in ta bo našel nov disk..
..poišči datoteke ..ne vem pa kaj bo.., če datotek samih NIMAŠ zaščitenih z geslom (npr v WORDU lahko daš geslo) bo šlo..če ne pa ne!

lp

Saj vse dela in dat od gosta so dosegljive samo moje niso, ker sem imel kot administrator geslo. Običajno geslo ni ovira če daš disk v drug pc, v mojem primeru to očitno ne velja.

XP sem naložil na drug disk in šele poten priključil še star IDE disk.

Ni idej kako do datotek pod geslom na starem disku?

Sem malo eksperimentiral s porabo mojega obnovljenega mlinčka.

Pri mojem običajnem delu troši skupaj z LCD monitorjem med 80 in 85W, recimo da gledam video na 24ur, če ugasnem monitor troši 27W manj, okoli 55W.

Zanimiv je tudi stand by, za matično piše, da v mirovanju troši manj kot 1 W in to drži, skupaj z napajalnikom in monitorjem ugasnjenem s tipko troši 3W, če iztaknem žico monitorja troši še 2W, pomeni napajalnik 1W. Tako zdaj ugašam samo še na stand by.

Za primerjavo, drug hišni pc troši programsko ugasnjen 12W, pri povprečnem delu pa 170W.

Ohišje ima ventilatorje za prezračevanje, samo ni nobene potrebe, da bi jih kdaj vklučil, samo ventilator napajalnika na minimum in do zdaj temperatura procesorja še ni presegla 42 C, MB pa 37 C. Vrtljaji vent. procesorja so na okrog 1500, pomeni neslišen. Stvari bi se verjetno spremenile, če bi igral igrice, samo med delom ni časa za to.

Trenutno imajo merilce porabe elektrike v šparu za 10 €, pokažejo poleg moči tudi dnevno, tedensko, mesečno in letno porabo, če vstavimo ceno kwh, pokaže porabo v €.

zanimiva statistika porabe..
se človek vpraša, koliko energije potrošijo “gamerji” čisto brez veze…

za datoteke mi pa ni jasno, zakaj bi bile sedaj še vedno nedostopne..
a si sedaj prijavljen v XP kot gost ali kot administrator..??

kot je meni jasno in kakršne izkušnje imam (imam 3 PC-je in izmenljive diske) vedno lahko dostopam do datotek, ki jih naredim na drugem PC pod drugim admin paswordom..

tako da res ne razumem..
lp

Na novem pc nisem administrator z geslom, je prost dostop, za star disk, kjer sem bil administrator z geslom me ne vpraša za geslo, samo napiše dostop zavrnjen.

Namestu unlocker1.8.7 (brezplačen na spletu) in si odkleni tvoje datoteke.

Lahko pa snameš z neta tudi Hiren’s boot CD, sliko zapečeš na cd in štartaš sistem s tem diskom, kjer je orodje za spremembo admin gesla pod ntfs particijo.

Unlocker napiše, da noben proces ni zaklenil mape, če jo hočem odpret pa še kar napiše dostop zavrnjen.

Če kl. Lastnosti, mi pokaže 0 bitov vsebine mape, če je zaklenjena pokaže 0 bitov ali bi vseeno morala biti prikazana količina bitov datotek v mapi?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close