kako meriti temperaturo
Zanima me, kako meriti temperaturo diskov in procesorja?
Imam namreč neki ventilator z ročnim nastavljanjem obratov, potreboval pa bi neki free programček, ki bi mi stalno (ob čim manši obremenitvi PCja; WinXPpro) meril temperature Quad procesorja in obeh diskov.
Predvidevam namreč, da se bo PC ob občasnem bolj zahtevnem delu tudi kaj bolj segreval, kot se sedaj…
Kakšne so sploh “idealne” temperature za grafiko, procesor in diske?
LP
J.M.
glej kot je dejal ..xx je za CPU že poskrbljeno preko MB..
za grafiko tudi posebej..
za HDD pa si omisli kak HDD rack ki gre v 5’25 okvir in že ima ventilator..seveda pa ni kakšne regulacije..tako da če je hrup problem potem nevem…
seveda se da dobit tudi takšne, ki so tišji, a so dražji.. krepko..
varijanta je tudi z HDD ventilatorji (po dva sta skupaj na nekakšnem okvirju), ki jih namestiš nad HDD, ali pa pred/frontalno ampak s tem nimam izkušenj..
zakaj pa vse to rabiš..postavljaš server..?? ali video streaming mašino..sicer vsega tega NE rabiš..
MDB je Intel DP965LT, procesor je Intel Q6600, original CD od plate se je nekam založil ob selitvi, na Intel strani pa ne najdem nič uporabnega. Saj ne rečem, da ni, a nisem tolk jezikovno podkovan… 🙁
Ja, nameravam malce poskusiti z obdelavo videa (občasno). Sprašujem pa, če obstaja kakšen free software: instaliral sem že RealTemp (meri CPU in grafiko) ter HDDthermometer (za diska), vendar predvidevam, da sta precej potratna kar se tiče zmanjševanja zmogljivosti moje mašine.
HDD fanov za1x ne mislim montirati, saj računam, da ne bo take krize. Če bo potreba (zato tudi merim temp.) bom dodal fan na sprednji del ohišja (diska sta tik za tem prostorom).
Kot sem že omenil, imam Thermaltakeov fan za proc, kateremu se ročno nastavlja obrate. Kar se je pred nakupom slišalo cool, niti ni tako dobra ideja v praksi. Žena (zaradi otrok) bi zmanjšala obrate, jest pa ravno obratno…
Mogoče kdo ve, kakšne so pravzaprav “idealne” temperature? Za proc, grafiko in diske? Saj res, diska sta WD GreenLine (al neki tazga) 1TB.
Temeljito nameravam meriti temperaturo kakšen mesec, da najdem pravo razmerje tišina/obrati na fanu, potem pa bom verjetno odinstaliral HDDtemp. in obdržal samo merilec temp za PROC. Ali bo to RealTemp (3.0) ali pa kaj enostavnejšega, pa sprašujem tu…
LP
ja glej, jaz imam tudi 500GB disk ..pa cel dan laufa TV tuner, tud snemam kdaj (sicer SD kvaliteta -720×576 x 24bit ali 384 x 288 x 24 bit) ..direktni compress v divx ..obremenjenost cpu je cca 40-20% (cpu je XP 1800Mhz!!), video flow pa cca 450kB/s-150kB/s (že tisnjeno)..uporabljam pa HDD rack SATA z ventilatorjem..in ja, je glasen..
glede temperatur ne skrbi, moj disk v HDD racku ima temperaturno varovalo, ki se da nastavljat med 50 in 55 stC, tako da če nimaš v sobi 30 st c in ne boš 1TB obremenjeval dlje časa z 50MB/s flow (če boš editiral raw HD mislim da je flow cca 130MB/s!! kar ti en disk ne nese, razen če imaš dva v polju, bo z 1TB šlo do cca 90MB/s na disk!!) ne boš imel problema! pri videu je tako, ko je obremenjen disk je CPU manj in obratno, ko delaš prehode oz output file, dela CPU (disk pa naj ne bi, če na koncu kompresiraš imaš seveda mali flow 1-2MB/s max)
Forum je zaprt za komentiranje.