Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija Poraba električnega toka

Poraba električnega toka

Znano je, da računalnik porabi ogromno toka, tudi takrat ko je izklopljen. Na televiziji so v eni oddaji svetovali, da lahko privarčujemo pri el. toku tako, da izklapljamo računalnik (pa tudi TV, DVD predvajalnik) iz omrežja. Mene pa zanima dvoje, zakaj računalnik rabi tok tudi takrat, ko je ugasnjen, in če je izklapljanje iz omrežja sploh priporočljivo?

Hvala!

Ni priporočljivo.
V mirovanju ne porabi ogromno toka.
Pogosto izklapaljanje in vklapljanje pa škoduje napajalniku, ki ga lahko zaradi pogostih el. sunkov ob priključitvi prej uničiš. Če pa imaš srečo, še polovico rač. zraven.

Računalnik v mirovanju (stand-by) porabi maksimalno do 8W (povprečni računalniki okoli 3-5W), za televizorje sicer nimam podatka z glave, bi pa rekel da tam okoli 20W, LCD monitor nekje okoli 15W,…

Zdej, če vse skupej sešteješ, potem hitro prideš do 50W. Kar znese 1,2kW na dan, če naprav ne uporabljaš in slabih 440kW na leto. Če vzameš, da je cena elektrike (na uč) 10 centov za kW, dobiš 40€ letno.

50W se ne sliši veliko, ampak če preračunaš na letno porabo, se pa meni zdijo številke kar impresivne. Za nekoga je 440kW enomesečna poraba (zame žal ne 🙁
V tem primeru plačat 1/12 za nekaj, kar se v tem času ne uporablja,….

Ali prekinjanje električnega toka škodi napajalnim delom, moram rečt da se tu krešejo mnenja, eni pravijo ja, drugi ne pa sem spraševal ljudi, ki se spoznajo na elektriko.

Po mojem laičnem mnenju z izklaplanjem bistveno ne škodiš napravam. Lahko pa, da se motim in bo kdo dokazal nasprotno.

p.s.
Da me ne bo kdo haklal, vsi izračuni so narejeni na prst.

Strežniki lahko porabijo kar nekaj elektrike, ko so navidezno ugasnjeni, saj v bistvu čakajo, da jih na daljavo vključimo, resetiramo ali ugasnemo. Ampak tisti so itak druga liga v vsem.

Ti si pa iznašel novo teorijo :=)
Od kje tebi ideja, da pri pogostem izkljapljanju in vklapljanju računalnika, električni sunki uničijo napajalnik? :=)

Pa ja ne misliš, da je v napajalniku takšna žička kot v žarnici?

lol – bo bolj pametno, če boš tiho!!!

Očitno ti nimaš osnovnega pojma o elektroniki.

V tem poslu sem že 20 let in največkrat zadeve crknejo ravno ob priključitvi na omrežje. Pa naj bo to s stikalom ali vtikačem.
Ta tok ob priključitvi je večji, kot pa potem mirovni ali delovni tok. Predvsem zaradi elektrolitov v vhodnem delu.

Alienos agros irrigas tuis sitientibus.

prickl, a veš kaj si ti? En prickl! LOL

Da ne bo nesporazumov, sem izmeril tok, ki ga rač. porablja v stand-by in v delovanju.
V stand-by je poraba toka 33mA
Med delovanjem pa od 350-600 mA.

Torej izklapljanje rač. iz omrežja se mi zdi smiselno le, če ga uporabljamo kakšni dve uri na dan ali manj.
Pogosti el. sunki ob priključitvi definitivno niso dobri. Ob priključitvi je tok skočil tudi čez 1 Amper.

Tukaj teče pogovor o navadnem računalniku in prekinitvi el.toka ne? Kako pa je s tem pri prenosnikih? Jih tudi ne smeš izklopiti iz elektrike?
Kaj pa, ko polniš baterijo, takrat moraš pa ja izklopit iz elektrike, ko prenosnika vzameš s sabo? Dobro, ko imaš prenosnik doma in samo na elektriki je logično, da ga ne boš skoz izklapljal, ampak, če pa je notri baterija pa ga lahko odklopiš iz el.toka ali pač ne, verjetno ne prepogosto ali kako?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close