Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija preklapljanje med diskoma

preklapljanje med diskoma

Na dveh diskih (en je na IDE drug SATA) imam naložena WIN XP. Do zdaj sem jih fizično vklopil/izklopil v škatli. Diska sta redko v delovanju hkrati.

Zanima me kako se naredi da preden se mašina zažene nekje izberem kater disk bom uporabljal. Pa bi rad na zacetku meni ali nekaj takega da si izberem kateri disk(program) bi startal.
A se da to narest, mislim da se da, ampak ne vem kako.
Hvala za odgovor

Če rabiš dve windows xp mašine bi bilo mogoče bolje da v okviru ene instalacije nainstaliraš eno windows xp mašino virtualno.

Malo si oglej produkte kot so virtualPC, vmware server ali pa virtual box
Bolj enostavno. Pač zašeneš virtualno mašino ko jo rabiš.

se tudi v tem primeru diska ne bosta˝spoznala˝?

To narediš v BIOSu, do katerega prideš, če ob zagonu stisneš F2, Del ali opcijo, ki ti jo ponudi računalnik. Tam lahko izbiraš, s katerih naprav naj se računalnik zaganja preko opcije Boot Order, Boot Sequence ali nekaj podobnega. Izbereš, kateri disk naj se uporablja kot prvi za zagon in to je to.

Ja, še pozabil sem omeniti, kako bi ti sistem dal na izbiro: stvar je v tem, da moraš druge Windowse na drug disk inštalirati medtem, ko je prvi PRIKLOPLJEN. Te bo med instalacijo sicer spraševal, če hočes imeti več sistemov ampak nič ne de, ti lepo zinstaliraš še drug sistem na drug disk, pa se ti bo na začetku pojavilo, kateri sistem želiš uporabiti. Se pa da to tudi shekati naknadno v Windowsih z urejanjem Boot.ini datoteke, o čemer si lahko več prebereš tukajle:

http://support.microsoft.com/kb/289022

Tvoja Boot.ini datoteka bi npr. lahko zgledala takole:

[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(1)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(1)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS=”Windows XP Professional 1″ /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINNT=”Windows XP Professional 2″ /fastdetect

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close