Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija Ne morem odpreti nekaterih spletnih strani

Ne morem odpreti nekaterih spletnih strani

Pozdravljeni

V službi imamo povezanih 7 računalnikov in začelo se je dogajati, da ne moremo odpirati nekaterih spletnih strani. Vsi enakih, npr. lidl.si. Jaz doma odprem vse strani, tako, da te sigurno obstajajo. Računalničar ne more/zna to uredit. Na ekranu se izpiše:

Brskalnik ne more najti gostitelja izbrane strani.

* Morda ste se zmotili pri črkovanju naslova (npr. “ww.mozilla.org” namesto “www.mozilla.org”).
* Ste prepričani, da ta domena obstaja? Morda ji je pretekla registracija.
* Če prihaja do tega problema z mnogimi stranmi, je lahko problem z vašimi nastavitvami povezave in DNS-ja.
* Če uporabljate proxy ali požarni zid, se prepričajte, da so vaše nastavitve pravilne.

Mi lahko kdo pove kaj je narobe in kako to odpravit?

lp
Katarina

Si prepričana, da vam v službi ne blokirajo določenih strani?
Doma imamo družinske filtre v službi pa druge.
No prinas blokiramo hitovo kamero – čist preveč prometa je bilo.

Hm, do sedaj niso nič blokirali, saj da bi vedela ne, nam ne težijo, če smo na netu. Teh strani se je do sedaj nabralo kar nekaj, ki jih ne moremo odpreti. Danes sem pogledala nastavitve mojega računalnika in je vse tako kot naj bi bilo. Je pa čudno to, da je strani odpiralo, ko je bil računalnik na servisu in priklopljen na drugi internet. Torej sklepam, da z mojim računalnikom (in ostalih) ni nič narobe, ampak z mrežo ali ???

Prosim za pomoč

Hvala.

lp
K.

Dostop do strani se lahko nastavlja za nastavljanjem proxy strežnika v brskalniku. To se vidi v nastavitvah brskalnika.

Lahko se promet do interneta omeji na prehodu lokalne mreže v drugo oz internet. To se ne vidi v brskalniku. Lahko se ugotovi z malo diagnostike po omrežju a to presega znanje večine običajnih uporabnikov.

Najbolj enostavno blokiranje je lahko tudi tisto, ki ga uporabljajo tudi nekateri virusi. Statični zapisi v datoteko hosts poskrbijo, da se naslov v brskalniku prevede v določeno IP številko računalnika, pa če je to prava ali ne.

Naj še povem, da smo odpirali vse strani še nekje do polovice julija, pol pa kot, da bi odrezal te težave.
Kaj pomeni prehod lokalne m. do interneta? Nastavitve rutarja ali kako se že reče? Se da to preverit na siolu?

lp
K.

Prehod (angl. gateway) so “vrata” skozi katera gre ves promet z lokane mreže na internet. Prehod je usmerjevalnik (angl. router) v obliki “škatlice” z mrežnimi priklučki, računalnik z vsaj 2 mrežnima karticama.

Običajno se promet filtrira na usmerjevalniku, v primeru internetnih strani pa lahko zato skrbi poseben strežnik – proxy. Na Siol tako pride potem že filtriran promet.

LP A

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close