koki-ji in trojanci
Pozdravljeni!
Kar se tiče računalništva sem precej neusposobljena.
Imam prenosnika (1 leto). No- in ker sama ne znam pogledati na računalniku, če je vse v redu z njim (da nisem staknila kakšneg virusa), sem ga ta teden odnesla v računalniško trgovino. Danes sem ga dobila nazaj in mi je rekel, da ni bilo nič posebnega- par kokijev in par trojancev. Seveda so mi naložili nov antivirusni.
Sedaj me pa zanima – kje bi lahko sama pogledala če sem kaj staknila in če ej “par kokijev in par trojancev” res tako nenevarnih?? Pa še to-katerih strani se je pametno izogibat (ker na njih stakneš tega vraga)?
najlepše hvala za vsak odgovor
Vsak antivirusni program ima možnost ročnega zagona preverjanja za viruse – program ti preprosto gre skozi vse datoteke na računalniku in preveri, če je kje naseljen kak virus.
Pri trojancih in tovrstnih zadevah je tako, da ga hitro stakneš, potem pa zna biti kar zajebancija, da sega znebiš, medtem pa alhko pride do kraje osebnih podatkov, prekomerne zasedenosti = počasnosti internetne povezave, itd.
Žal tudi tukaj serviserji in trgovine mastno služijo na račun neznanja uporabnikov. Svetujem ti uporabo Googla in vpis gesla “how to protect my PC” ali kaj podobnega.
O kakšnih mastnih zaslužkih na račun neznanja uporabnikov računalnikov bi težko govorili. Veseli naj bodo, da jim sploh kdo pomaga, če se sami ne znajdejo. Pogosto imajo računalnike tako zapacane in okužene, da je bolje znova namestiti polkenca, kot da bi se ure in ure ubadal z virusi, nakar običajno vse skupaj pade dol. Potem so pa jajčka z reševanjem podatkov ipd.
Saj ta “žal” ni zato, ker serviserji ne bi delali, ampak zato, ker bi se lahko uporabnik z malo znanja izognil, da bi sploh moral to početi. Verjemi mi, “razkuževal” sem že dovolj računalnikov in vem, kako zamudno opravilo je to. Tako da je prav, da je ustrezno plačano. Samo v glavo povprečnega uporabnika še ni poniknilo, da se mora do svojega računalnika odgovorno obnašat, ker ima pri interakciji skozi različne programe v bistvu ogromno možnosti odločevanja in funkcionalnosti. Drugače je npr. pri avtomobilu, kjer veš, da moraš zadevo voziti na redni servis, tam naplatiš in bo vse v redu.
Sicer pa kar pravi Tajfun, je res – najboljše je ponovna namestitev Windows z vsemi varnostnimi popravki, takojšnja namestitev (če je možno, preden se sploh priklopiš na internet) protivirusnega in protivohunskega programja + požarnega zidu (Windows SP2+ in Vista ga imata vključenega že prednastavljeno). Seveda je pred vsem tem potrebno narediti varnostno kopijo ali še bolje dve (na različne lokacije), iz katerih potem ponovno vzpostaviš svoje podatke. Varnostne kopije pred kakršnimkoli ponovnim uvozom seveda preveriš s protivirusnim in protivohunskim programom.
Vse to običajno traja manj časa, kot samo iskanje in brisanje virusov, pa tudi nikoli ne moreš biti 100%, da je bilo vse zbrisano.
Je pa res, da je tudi za novo namestitev Windows in izdelavo varnostnih kopij potrebno imeti določeno znanje, ki pa ga brez težav najdeš na internetu (Google).
Forum je zaprt za komentiranje.