IP naslov s katerega prihaja e-mail
Pozdravljeni,
Nekdo mi pošlje e-mail z naslova @gmail.com ali @hotmail.com iz istega računalnika, samo pod drugačnimi e-mail naslovi.
Zanima me, ali se da ugotoviti IP racunalnika s katerega je bil ta e-mail poslan? Ali se to da ugotoviti na enostaven nacin, ali moras biti ze mojster racunalnistva?
Ze v naprej lepa hvala za odgovore,
Lp,
Katrine
Po domače povedano je IP tisti rumeni poštni nabiralnik, kamor mečemo pošto.
Ali
1.) mečeš vedno v isti nabiralnik, na istem vogalu, na isti stavbi ….
ali
2.) vržeš pošto enkrat v enega, drugič v drugega, tretjič oddaš na okencu pošte ….
V prvem primeru bi se lahko reklo: STATIČNI IP
V drugem pa: DINAMIČNI IP
Po domače povedano je IP tisti rumeni poštni nabiralnik, kamor mečemo pošto.
Ali
1.) mečeš vedno v isti nabiralnik, na istem vogalu, na isti stavbi ….
ali
2.) vržeš pošto enkrat v enega, drugič v drugega, tretjič oddaš na okencu pošte ….
V prvem primeru bi se lahko reklo: (Glavna pošta) STATIČNI IP – uporabljajo ga serverji
V drugem pa: DINAMIČNI IP (nabiralniki) – uporabljaš ga ti, kot uporabnik interneta in se ti stalno spreminja
Sama tega ne moreš ugotoviti! In kaj ti bo, če ga boš videla. IP naslov izgleda takole: 193.77.90.156
Lahko vidiš IP, vendar ti to nič ne pomeni! Ta podatek tebi nič ne pove!
To ni stvar uporabnika!
Že zgoraj piše:
Statične IP uporabljajo strežniki (glavna pošta)
Dinamični IP (nabiralnik) se spreminja sam od sebe – zaradi varnosti.
Nekatere firme uporabljajo statične IP, vendar imajo zato dober požarni zid, da ne more priti do vdorov v sistem.
Domači uporabniki imamo dinamični IP.
Nimaš kaj pomagati in spreminjati! Tako je!
Tudi na postavitev poštnih nabiralnikov nimaš vpliva. Tam je, tako je in konec!
Hvala vsem za razlage in nasvete. Sedaj razumem kaj in kako.
In če prav razumem, ne morem pogledat da sta e-mail z naslovom krneki@gmail.com in e mail naslov krena@hotmail.com z istega IP naslova?
Katrine
statični ip lahko dobiš če ga izrecno zahtevaš, drugače imaš dinamičnega, vsaj pri nas je tako… tudi če ima statičnega, ti nihče ne bo in ne sme povedat, kdo je lastnik – varstvo osebnih podatkov. Če bi šlo za kako res hudo nadlegovanja in če bi nadlegovalec imel statični ip, bi se v skrajnem primeru lahko nadlegovalcu zablokiral račun… sam je pa tudi res da kaki hudi nadlegovalci ne bodo šli zaprosit za statični ip 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.