Sattelitski internet Astra2Connect
Pri nas ni in še ne čas ne bo mogoča ADSL internet, zato sem se odločil za satelitski internet. Pri nas prodaja opremo in posreduje pri sklenitvi naročnine satelitskega interneta podjetje ELSAT Radenci d.o.o. Pogodbo se pa sklene z nemškim podjetjem Filiago Gmbh. V telefonskem pogovoru g. Boris Poredoš pravi, da se ta internet lahko primerja z ADSL-om. In pove tudi, da si pri prekomernem prenosu podatkov pridružuje ponudnik pravico do omejitve hitrosti prenosa, kar počno tudi ADSL ponudniki interneta, samo da tega oni ne povedo.
Cena tega satelitskega interneta je precej visoka, 400 € oprema, 100 € montaža, 100 € priključnima in 40 do 50 € mesečna naročnina, odvisno za koliko časa v naprej se plača (cene so zaokrožene na nekaj evrov). Torej precej visoka in vsak upravičeno pričakuje, da bo zadeva delovala brezhibno z naročeno hitrostjo, to je 1024/128 kbit/s.
V praksi pa delovanje satelitskega interneta zgleda tako, sam priklop je zelo hiter. Od naročila do zagona je trajalo samo en teden. Hitrost prenosa je bila na začetku odlična, a kaj ko kar eksponentno pada, pri prenesenih komaj nekaj GB. Pritožil sem se g. Poredušu (ELSAT Radenci d.o.o.), posredoval je pritožbo v Nemčijo providerju Filiagu. Sporočijo, da sem prekoračil mejo 5 GB. Nič jasno, kakšna meja, od kod, kje to piše!? Pravijo, da se enkrat mesečno števec porabe resetira. OK. Nekako sprejmem teh 5 GB na mesec, čeprav je to komaj za en dan aktivnega srfanja po internetu.
Naslednji mesec je že pri 2 GB hitrost prenosa bistveno padla. Pri prenesenih 3 GB pa je v večernih urah uporaba satelitskega interneta praktično neuporabna. Hitrost prenosa je od 0 (nič) do 7 kB/s.
In mi lahko pomagate kaj v tem primeru naredit, na koga se obrnit.
Hvala in lep pozdrav!
Sicer si že sam napisal, komu se lahko pritožiš. Pa tudi satelitski internet hitrosti 1/1 NI enak hitrosti ADSL-a, kakršnega poznamo pri nas, saj satelitske povezave delujejo čisto drugače, kot žične (zemeljske).
Pač ponudniki satelitskega internet-a imajo čisto drugačna pravila igre, kot običajni ponudniki internet storitev. Ti bi že pri podpisu pogodbe moral vprašati koliko prometa imaš vključenega v naročnino, oz. bi moral zahtevati da se te podatke vpiše na pogodbo.
Sama hitrost satelitskega interneta je pa drugače čisto odvisna od
veliko dejavnikov – od vremenskih motenj do ponudnika naprej od tvojega ponudnika, itd….
Kaj pa sedajšnje ponudbe Mobitela, oz. Simobila, kjer imaš neomejen promet v enotni ceni ???
Pozdravljeni,
pogovor se nadaljuje tukaj
http://www.racunalniske-novice.com/forum/viewtopic.php?p=604534#604534
Lep pozdrav, bolek32
Forum je zaprt za komentiranje.