Neznano geslo
Hvala za izredno pametne komentarje…:)
To vprašanje postavljam iz realne situacije, ne za zlorabo, ampak kot pomoč pri zlorabi računalnika, ki ni imel nobenega vstopnega gesla, “dobra dušica” pa je skreirala uporabnika, dala neznano geslo itd… Ali v tem primeru človek lahko razen tega, da sformatira disk naredi še kaj drugega?
Ne pozabite, da so vsa gesla, ki jih vnašate (in tudi hitro pozabljate!?), mala malca za poznavalce. Tko, da tovrstna zaščita ni vredna pasjega….. Tega bi se morali uporabniki zavedati predvsem na službenih računalnikih, pa tam, kjer delajo v več izmenah… kjer več delavcev uporablja isto opremo. Marsikdo si celo ceritifikat za e-banko namesti tudi v službi, z malo ‘sreče’ celo brez vsake zaščite.
Tajfun, mi je popolnoma jasno, da je tako, kot praviš. ZA takšen primer sama (še) ne poznam rešitve, se pa v to do omenjenega dogodka, s katerim osebno nič nimam, nisem (še) nikoli poglabljala. K sreči poznavalcev ne mrgoli na vsakem koraku, tako da so gesla zaščita vsaj za laike. Problem pa vendarle ni ravno “zanemarljiv”.
Pomoč – mislim, da je dovolj jasno napisano, za kaj gre. Razumi kakorkoli hočeš, pa ne mi težit s temi namigovanji.
Spraševal si me, če prav razumeš in ne, če sem resno mislila.
Po tvoji zaslugi vendarle ugotavljam, da bi lahko še bolj jasno napisala:
“To vprašanje postavljam iz realne situacije, za zlorabo, kot pomoč pri zlorabi računalnika…”
Sem prepričana, da me v tem primeru (1) ne bi spraševal, če razumeš prav in (2) bi se samo čudil, da sem to javno napisala. 🙂
LP.
Ker očitno res ne razumeš kaj si napisala,
ti kopiram iz SSKJ celotno definicijo ZLORABITI.
Zloraba pomeni v tem primeru, da hočeš početi nekaj za kar nimaš pooblastil.
Ne vem ali se res tako sprenevedaš.
Svetujem ti lahko samo, da ne uporabljaj izrazov, če ne razumeš njihovega pomen.
zlorabiti -im dov. (a a)
1. uporabiti kaj pozitivnega za kaj negativnega,
slabega: zlorabil je svoje darove; zlorabiti moč,
pamet za grozodejstva; zlorabiti svobodo, znanje
/ zlorabil je svojo avtoriteto proti ljudstvu uporabil v
njegovo škodo // uporabiti koga za kaj
negativnega, slabega proti njegovi volji: zlorabiti
otroke; zlorabili so jih za vohune / spolno zlorabiti
koga imeti s kom spolne odnose kljub njegovi
mladoletnosti, neosveščenosti, proti njegovi volji
2. uporabiti v nasprotju z zakoni, pristojnostjo:
zlorabiti položaj, pooblastila, predpise / zlorabiti
ime firme // preračunano uporabiti v svojo korist:
zlorabiti gostoljubnost, zaupanje koga / ekspr.
zlorabiti potrpežljivost poslušalcev // ekspr.
neupravičeno uporabiti kaj, se sklicevati na kaj:
zlorabiti besedo ljubezen; zlorabiti pesnika
zlorabljen -a -o: zlorabljeni mladoletniki;
zlorabljena ljubezen
Kako si dober.
Pojem zlorabe, kar dobro razumem, mislim pa, da jo tudi ti.
Poglej, napisala sem:
“To vprašanje postavljam iz realne situacije, ne za zlorabo, ampak kot pomoč pri zlorabi računalnika…”
Predpostavljala sem, da ljudje berejo cel stavek, ne samo en odvisnik v stavku, na katerega se “dobronamerno” obesijo in težijoooooo…, da bo zaradi poudarka v stavku, da ne gre za zlorabo, v nadaljevanju stavka jasno, da gre za pomoč v primeru zlorabljenega računalnika…, sicer bi res lahko kdo razumel tako, kot si ti.
Ampak, če kdo vse skupaj razume tako kot ti, potem zagotovo nisem jasno napisala (kar ti sicer trdiš), ampak bi morala napisati tako, kot sem v prejšnjem odgovoru. Logika.
“pomoč pri zlorabi računalnika” sama po sebi res lahko pomeni, da
nekomu pomagamo zlorabiti (tuj) računalnik, vanj vdreti, razsuti, uničiti, povzročiti škodo, imeti dober žur na tuj račun …
Bolj pravilno bi seveda bilo: “pomoč v primeru zlorabljenega računalnika”, kar najbrž lahko bolj nedvoumno razumemo, da nekomu želimo pomagati odpraviti škodo, opraviti altruistično delo…, nekaj takega kot pomoč v nesreči, pomoč pri vnebohodu…
Tudi beseda pomoč je v SSKJ, ampak nisem tako dobra kot ti, da bi ti o skopirala.
LP.
Če smem, bi imel 2 ( beri dve) pripombi. Prva bi bila ta, da en tak forum kot je ta s takim prispevkom kot so tu nihče prav nič ne pridobi. Kot zunanji opazovalec namreč nisem nikjer zasledil, kako naj se reši morebitni podobni problem. Torej se vsiljujeta dve možni domnevi:
prva – je tu le oglasnik, preko katerega se najdejo reševalci strogo osebnih težav?
druga – je osebica s problemom sicer rešila svoj problem, ampak ji je za vse ostale malo mar in rešitev seveda nima nobenega namena deliti še kakim obiskovalcem foruma? Torej deluje forum po principu : daj, potem se pa pejd solit?
In druga pripomba – glede na to, da je to forum o računalniških tegobah in strasteh, je verjetno poudarek vsebine sporočil na reševanju določenih (računalniških) problemov in na čimbolj razumljivo opisovanje le teh. Torej se verjetno lažje oprosti na kake slovnično – toporiščne – slovarske itd napakice, če se le drži kolikor toliko še užitnega sloga. Samo obešanje na neke vejice in pike in na dobesedno sklicevanje na v bistvu ne ravno pomembn citate bi pa verjetno bolje pasalo v kak drugi forum – tukaj (vključno z mojim sporočilcem) dela le zgago oziroma se s tem proizvajajo smeti – tudi zaradi katerih ni internet tako uporaben, kot bi lahko bil.
amen
Šivankin uhelj – morda se bo zdelo čudno, ampak prav v vsem se strinjam s tabo. Z nepotrebnim besedičenjem, ki se ga poslužuješ tudi ti, sem ravno hotela pokazati, kako brez veze je obešanje na nepomembnosti.
Kar se tiče rešitve problema je tukajle in zelo me veseli, da se je oglasil nekdo, ki ga to zanima:
http://www.swpower.si/mamaplata/q/prikazi/2518
LP.
Forum je zaprt za komentiranje.