veste kaj o računalniku
Kupila sem prenosni računalnik. V spodnjih prostorih imamo že navadnega in tudi internet (siolov trio paket, hitrost en mega),za zgornje prostore pa imamo že napeljane kable , le električar mora še neki zvezat. Sedaj pa me zanima, če bo ta internet tudi imel hitrost en mega ali bo počasnejši.
Menda se kupi tudi neka zadeva za brezžični internet. Kakšna hitrost je tam in koliko to stane?
Upam, da ne sprašujem preveč neumno!
kot prvo
rabiš router, ki pa je lahko brezžični ali tak, na kable. drugače dveh računalnikov na en priključek za internet ne moreš priklopit.
brezžični router za dve nadstropji ni priporočljiv, ker po vsej verjetnosti ne bo vlekel tako daleč
hitrost povezave bo lahko malo manjša, če bosta hkrati oba računalnika na internetu.
brezžični internet je pa tudi mogoč, če operater brezžično omrežje na vašem koncu tudi nudi.
No, jaz ti svetujem, da kupiš ‘neko zadevo za bezžični internet’, ki se ji reče brezžični usmerjevalnik oziroma router. Seveda pa si poišči nekoga, ki ti bo svetoval pri nakupu in ti bo router potem tudi ustrezno skonfiguriral, se pravi poskrbel za prave nastavitve.
Če si kupila nov prenosnik, ima ta skoraj zagotovo že vgrajeno podporo za brezžični internet in bi bilo neumno vleči kable za internet po celi hiši.
Sploh nočem delati reklame, tale link ti dajem le za lažjo predstavo, kot primer enega takega ruterja: . To smo pri nas kupili par tednov nazaj in deluje bp. Sem ga uspela celo sama naštimati, a je pri tem potrebno nekaj potrpežljivega branja navodil. Tudi pri prodajalcu so mi zagotovili, da po potrebi lahko pokličem na njihov servis in da mi bodo pomagali pri nastavitvah. Je bilo pa tako, da ko sem šla po navodilih, se je mreža praktično ‘postavila kar sama od sebe’, le da je bila odprta za ves svet, se pravi dostopna komurkoli. Potem jo je bilo potrebno ustrezno zapreti – nastaviti kriptiranje in jaz sem jo potem zaprla še za MAC naslove. Se pravi, da spušča noter le tiste računalnike, katerih številke mrežnih kartic sem dala na seznam.
Za ta router sem se odločila zato, ker je dobil dobro oceno na testu routerjev v reviji Monitor, se mi zdi da v lanski februarski številki.
Tale bufalo router, ki je na mojem linku, ti bo po vsej verjetnosti brez težav držal mrežo v dveh nadstropjih.
Aja, še nekaj: če imaš žice že potegnjene in boš uporabljala le dva računalnika, potem routerja sploh ne potrebuješ,saj lahko iz siolove škatlice brez težav potegneš ven mrežo v dva računalnika, kolikor se spomnim (mi smo zdaj na T-2, pa se to tudi da). Širino povezave si bosta pa računalnika pač delila. Če bo delal samo en računalnik, potem bo imel zase celotno širino, sicer pa malo manj.
Ja, tako je kot pravi merenge. Da bi zadeva delala počasi (kot pravi ariadne) ni res, oz. pomeni, da nekaj ni v redu inštalirano. Mi imamo tudi trio od siola, v dveh nadstropijih, spodaj en klasični računalnik in zgoraj tri prensne. Imamo pa v obeh nadstropjih ruter – z enim je zadeva res bila počasna.
Lp, Doroty.
S tem se ne strinjam. Pri nas imamo 4 računalnike, včasih celo 5 na eno povezavo in je vse ok, vse hitro, nič ne rabiš čakat.
Aja, pa ti 4 (5) računalniki se nahajajo na treh različnih nivojih – klet, pritličje, mansarda. Router je v pritličju in tako v kleti kot tudi v mansardi dela bp. Verjetno moraš imeti samo malo boljši router.
Lp
S tem se ne strinjam. Pri nas imamo 4 računalnike, včasih celo 5 na eno povezavo in je vse ok, vse hitro, nič ne rabiš čakat.
Aja, pa ti 4 (5) računalniki se nahajajo na treh različnih nivojih – klet, pritličje, mansarda. Router je v pritličju in tako v kleti kot tudi v mansardi dela bp. Verjetno moraš imeti samo malo boljši router.
Lp[/quote]
aja?
no, jaz se spomnim samo sodelavke, ki je imela blazne probleme zaradi tega, ker ruter ni “videl” računalnika… pa je bilo v dveh etažah. možno, da je bil pač problem v specifičnem routerju
Forum je zaprt za komentiranje.