večje število map iz tekstualne datoteke
Potrebujem en nasvet! imam winXP. V eni tekstualni datoteki (word oz. excel) imam v stolpcu našteta imena, ki jih je preko 1000. Sedaj bi pa rad iz teh imen izdelal mape (direktorije) na PC-ju.
Ali je možno s kakšno “finto” izdelati mape, ki bi bile poimenovane po imenih, ki so v tej tekstualni datoteki. Nekako preveč zamudno bi bilo, če bi ročno delal: desni klik, Novo, Mapa, Copy (ime iz datoteke), Paste (v ime mape)….
Hvala komurkoli za kak namig.
V excelu vrini en stolpec pred imena. V vse celice pred imeni vpiši “md” (make directory v DOS-u).
V mapi, kjer želiš imeti 1000 podmap ustvari tekstovno datoteko ki ima končnico .bat
Iz Excela skopiraš vse v to datoteko, ki naj bi v vsaki vrstici imela
“md ime_mape” (brez navednic).
Dvakrat klikneš na to datoteko.
Da se, vendar ni tako preprosto. Prva reŠitev je, da ti nekdo, ki to obvlada, naredi program. Druga pa zahteva uporabo Unix utilsov. Unix utilse je treba downloadat in razzipat nekam, recimo v c:\gnu(tako imam jaz). C:\gnu je potrebno dodati v %path% spremenljivko, greš na nazdorna plošča/system in na zavihku Dodatno klikneš spodaj Spremenljivke okolja in dodaš vnos c:\gnu. PAZI, vnosi morajo biti med sabo ločeni z podpičjem. Če za zadnjim vnosom in podpičja, ga dodaš in dopišeš “c:\gnu”, brez narekovajev.
Zdaj pa odpri command prompt in napiši npr diff in enter ali pa basename in enter. Če ti napiše nekaj v smislu “Try `basename –help’ for more information.” je vredu, če ne bo potrebno ustrezno popraviti %path% spremenljivko. Nato narediš nek temp direktorij in se v command promptu postaviš vanj. V ta direktorij shraniš txt datoteko z vsemi vnosi, ki jih imaš. Vsako ime direktorija mora biti v svoji vrstici in na koncu vrstice ne sme(ni priporočljivo) biti presledek. Datoteka naj se imenuje “imena.txt”. Nato izvedeš komando:
[code]cat imena.txt | xargs mkdir[/code]
in se veseliš.
V prilogi je še pripet screenshote in moj primer datoteke z imeni(to je treba preimenovati v imena.txt). Jaz sem delal z 20mi vnosi v txt datoteki, ki sem jih pobral iz nekega random name generatorja v internetu.
Forum je zaprt za komentiranje.