Najdi forum

Procedura On in Off

Še en pozdrafček!

Ali mi je morda kdo voljan povedati (ampak tole sprašujemj čisto resno), kaj se dogaja v računalniku od tistega trenutka ko pritisneš gumbek “Power”?

In potem se najde nekdo in reče: “Računalnik se vklopi, a ne!”

Mene zanimajo procesi, ki stečejo od trenutka vklopa naprej. V grobem poznam zadevo, pa vendar me zanima bolj podrobno.

Odgovor naj bi bil nekako v stilu:
– najprej se zgodi A
– potem B
– nato C

Sem zahtevna danes?

Tota Senka

1. Najprej se(sam sebe) inicializira procesor, kar pomeni, da piošče ROM biosa in izvede ukaze zapisane v ROMu. ROM (Read Only Memory) je pomnilnik, ki ne izgubi podatkov ko nima napajanja. Prva faza ukazov, ki jih izvede procesor je POST (Power On Self Test), nato je preverjanje RAMA, baterije, osnovnega hardwara (video, mrežna kartica,…), zunanje pomnilniške medije (disk, diskete,…) in ostal dodaten hardware (tikovnica, monitor,…).

2 Bios prebere iz CMOSa (Complementary Metal Oxide Semiconductor – vrsta pomnilnika, ki za ohranitev podatkov potrebuje napajanje, zato se ti podatki zbrišejo, če crkne baterija v računalniku) BOOT sekvenco, v kateri je napisano kje naj procesor išče operacijski sistem.

3. Procesor je izvršil vse ukaze iz ROMa in CMOSa, sedaj gre po nove ukaze na boot medij. Najprej se ustavi na boot sektorju, kjer piše, kje na mediju se začnejo ukazi operacijskega sistema.

4. Od tu naprej so stvari odvisne v glavnem le še od operacijskega sistema in so različne od sistema do sistema. Je pa filozofija ista povsod, procesor bere ukaze iz medija in jih izvršuje.

Bo dosti podrobno? 🙂

Kako pa gre “obratno”, pri izklopu?

LP

Tota Senka

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close