zunanji disk
Ker je na računalniku na C pogonu zmanjkalo prostora sem kupila zunanji disk,,ki pa je zdaj na pogonu E. Ker nimam kaj dosti pojma o računalniku,prosim če mi lahko kdo pove kaj je treba zdaj marediti,ker še zmeraj ko kaj hočemo naložiti javlja da je premalo prostora. zakaj avtomatsko ne shranjuje na zunanji disk.
Windowsi so v osnovi nastavljeni tako, da vse shranjujejo na disk C vključno s tvojimi datotekami in predvsem vso svojo sistemsko navlako, ki se jo nabere enormne količine in sčasoma napolni ves disk.
Ker praviš, da se na računalnike ne spoznaš veliko, predvidevam, da svoje dokumente shranjuješ v My Documents folder (če imaš slovenske Windowse, je to verjetno Moji dokumenti). Tega lahko prestaviš na drugo lokacijo, torej v tvojem primeru na novi disk E.
Z desnim gumbom miške klikni na ikono My Documents in izberi Properties (čisto spodnja možnost). Odpre se okno, kjer je zapisana celotna pot do mape My Documents, nekaj takega kot C:\Documents and Settings\Uporabnik\My Documents. Pod tem imaš gumb Move, s katerim lahko vso vsebino My Documents premakneš drugam. Izbereš npr. E:\My Documents in bo datoteke prestavil na E disk. In v prihodnje bi moral tudi vse tvoje nove datoteke shranjevati tja.
Še vedno pa bodo na C disku ostale vse sistemske datoteke, ki jih je prav tako lahko veliko. Teh se pa lahko delno znebiš tako, da v Windows Explorerju (Raziskovalcu?) z desnim gumbom klikneš na C in spet izbereš Properties. Potem pa imaš pod diagramom zasedenosti diska gumb Disk Cleanup, ki počisti vso neuporabno nesnago z diska. Tudi na ta način se da sprostiti precej MB prostora na disku.
In še nekaj, kar pomaga proti prenapolnjenosti diska. Sproti je treba prazniti Recycle Bin. Dokumente, ki jih pobrišeš, Windowsi dejansko ne pobrišejo, ampak jih samo prestavijo v ‘arhiv’, kjer pa še vedno zasedajo prostor na disku. Če dokumentov res ne potrebuješ več, jih pobriši tudi iz Recycle Bina.
No, tega je pa že kar veliko. Upam, da bo kaj pomagalo.
LP
Forum je zaprt za komentiranje.