Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija Napajalnik – Bo preživel?

Napajalnik – Bo preživel?

Zdravo.

Imam naročilo peke večjega števila CD-jev. Odločil sem se, da bom postrgal vso – po škatlah ležečo strojno opremo po bajti in sem sestavil takole konfiguracijo:

– Plošča – Nimam pojma.. nikjer ne piše.. Malo starejša
– Celeron 600 MHZ
– 256 MB SDRAM
– Grafika+zvok+mreža – integrirana

Na to mašino bi priklopil 5 CD pekačev. Ja, prav ste videli,5. Kako? Naročeno imam PCI IDE kartico, ki ima na sebi 4 IDE porte + sekundarni IDE na matični = 5 mest za pekače. Primarni IDE pa sem zaradi minimalne potrošnje energije priklopil 2,5 diskec za notesnike (imam pretvornik na klasični IDE).

Mašinca se je že pognala in je vse okej, čakam samo še IDE kartico. Zdaj pa me zanima, kako je z napajalnikom. Trenutno močnejšega od 300 W nimam in cvikam, da se mi lahko prekuri, ko bo vseh 5 pekačev rohnelo. Res pa je, da bodo vsi brez izjeme pekli samo na 8x hitrosti, ker potrebujem najboljšo možno AUDIO peko.. Torej se bodo vrteli počasneje, a vseeno se mi zdi, da bo napajalnik pokleknil.

Torej dejstva: Procesor ni nevemkaj požrešen, integrirana grafika itak ne, disk minimalno… Samo to: Ali bo poleg naštete strojne mašinerije 300 W napajalnik premogel 5 pekačev, ki bodo pekli vsi naenkrat AUDIO CD-je na 8x hitrosti?

Če mislite da ne, povejte koliko moči pa potem potrebujem?

Pa še to. A se da recimo 3 pekače priklopiti kar na drug napajalnik, ki bi bil kar zunaj ohišja? Ne vem, a potem to dela ali napajalnik potrebuje signal iz plošče za vklop napajanja?

Hvala vsakemu, ki si bo vzel kako minutko zame.

300 W bo že preživel, samo znajo se ti pojavljati kakšne “neumne” napake,
ki pa bodo posledica premalo kvalitetnega napajalnika – mislim da bi
potreboval še okrog 100 W.
Je pa najboljša rešitev kot si napisal še en zunanji dodatni
napajalnik, potem ti bo pa sistem preživel brez težav.

po mojem če daš disk/ploščo in dva cd-rom pogona na 300 w napajalnik,
ostale tri cd-rom-e pa na dodatni napajalnik, pa bo delalo vse skupaj..
Čeprav je pa vprašanje dodatne ide kartice kako ti bo zadeva
sploh delovala – če veš da bo, potem je ok, drugače boš pa najbrž
z dodatnimi gonilni reševal probleme 🙂

lp

(\__/) Copy and paste bunny (='.'=) to help him gain (")_(") world domination

Mašina je definitivno prešvoh in ti bo zmanjkalo bufferja – posledica: uničeni CD-ji.
Napajalnik pa je lahko dodatni zunanji, samo pravi kontakt moraš sklenit, da le-ta zalaufa. Ali pa ga razdreš in modificiraš.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close