Najdi forum

moja omrežna mesta

Kako v mojem omrežnem mestu povezati dva računalnika supaj da bi si lahko prenašal datoteke.

Lep pozdrav!

za hiter skok do drugega računalnika ponavadi deluje tudi vpis v ukazno vrstico raziskovalca “\\ime_računalnika” ali pa \\IP_številka” – brez narekovajev seveda in seveda s tistim IPjem oz imenom, kot ga imaš določenega na drugem računalniku.
Drugače pa moraš vzpostaviti “domače omrežje” – verjetno imaš winXP in tam te lepo čarovnik vodi do konca. če se ne motim je v nadzorni plošči pod jezičkom “omrežja” tudi en direkten klik do tega.

In seveda – v drug računalnik lahko dostopaš le tja, kamor ti on dovoli – to je ponavadi v “shared documents” – če seveda nima tudi tega prepovedanega

Tisto v raziskovalcu ne deluje.

si prepričan, da si vpisal pravo ime računalnika oziroma pravo interno IP številko? Prvo dobiš v nadzorni plošči – sistem, drugo pod jezičkom omrežje ( ali nekaj podobnega pač).
Seveda domnevam, da ju imaš povezana skupaj preko omrežnega stikala.

lahko se pa seveda tudi motim .. 😉

IP sem našel preko interneta. Sem pa probal tudi ime računalnik in ne gre. Potem mi napiše naj grem pod iskanje.

najprej – kako se povezuješ na net? V vsakem računalu klikneš na adsl povezavo? V tem primeru žal nimam nobenih izkušenj in se bodo moji nasveti tu žal končali.

Imaš ruter? Potem tisti IP, ki si ga dobil na netu ni pravi – tisto je IP ruterja oziroma tvojega mini omrežja – ti pa rabiš “interni IP, ki je lahko določen statično na vsakem računalniku posebej in ga vidiš pač tam na nadzorni plošči.

Dalje.. se še bom razpisoval, ker pač lahko da bi bilo brezpredmetno, zato ker se pač ne ve, kako imaš uštimano povezavo.

Najprej-jaz imam siol adsl, širokopasovno
Drugo-kje bi dobil ta interni ip ?

Prvi pogoj, da lahko dostopaš v omrežju med ostalimi računalniki, je ta, da si neko omrežje postaviš.

Na kratko sem narisal kako naj bi izgledalo (sporočilu je pripeta slika zgoraj). Črna linija je za omrežje bolj smiselna varianta, za domačo in preprostejšo postavitev in zmoglijvost pa je namenjena siva barva.

Interni IP pa določiš na sami lokalni omrežni povezavi.

Nadzorna plošča -> Omrežne povezave

sedaj ti pokaže ikono Lokalna omrežna povezava, dvakrat klikneš nanjo, iz seznama izbereš TCP/IP, klikneš gumb Lastnosti in tukaj lahko spremeniš

Vedno pa so pravila:

Lokalni IP sme biti določen med 192.168.1.1 in 192.168.255.255 pri čemer mora imeti vsak računalnik drugačen lokalni IP. Drugače pride do spora med njimi. Drugačen IP, pomeni, da je v preprostem omrežju druga le zadnja številka izza tretje pike – se pravi 192.168.1.x.
Da pa se računalniki zagotovo med seboj vidijo, pa morajo biti vsi na isti številki izza druge pike – se pravi v zgornjem primeru na 1.

Subnet maska tukaj ni pomembna, saj določa koliko uporabnikov je lahko v omrežju. Naj bo 255.255.255.0.
Če pa hočeš še dodatno zaščititi omrežje, določiš pa naprimer 251 in hkrati boste lahko v mreži aktivni le štirje. Ampak to je že napredna zadeva….

Bolj pomemben je prehod. Kakor sem v sliki označil, vsi računalniki, da se med seboj vidijo in prepoznajo, morajo biti na istem prehodu.
Če so računalniki povezani preko routerja, se prehod določi že na samem routerju, če pa preko switcha, pa nekega dejanskega prehoda nimajo ampak se ustvari navidezezno s pomočjo vsakega računalnika.

DNS 1 in DNS 2: tukaj vpiši DNS od svojega internetnega ponudnika.
V primeru, da je to SiOL, sta DNS-a 193.189.160.11 in pa 193.189.160.12.

Pa pazi tudi, da ne bodo računalniki imeli enakih imen – da ne bodo vsi poimenovani PC ali pa racunalnik.
Naj bodo naprimer PC1, PC2, Notebook1… ali pa, če gre za družinske člane – po imenih; se vsaj ve na čigavem računalniku si.

To so šele začetki postavljanja omrežja.
Vsa navodila so zelo okrnjena, le toliko, da dobiš osnovno predstavo kako pa kaj in kaj vse te čaka. Drugače je na internetu ogromno člankov in vodičev na to témo.

huh, zdaj si pa tud mene mal zmedel.

najprej ena predpostavka – če fant že pade z obema računalama na net, to potem po moje pomeni, da so ti IPji, DSNji in prehodi že nekako poštimani, ane? In da torej le ne more (zna) iz enega računala do drugega, lahko pa z obema skoči na net.

Po sliki sodeč bi lavfala reč tudi brez ruterja. Je to točno? Se vsak računalnik posebej konekta na adsl? ali.. kdo se potem, če ne vsak posebej?

Citat : “Lokalni IP sme biti določen med 192.168.1.1 in 192.168.255.255” .. kaj pa vem, jaz imam naprimer “10.0.1.###”.. tako da ne vem, če je to ravno pogoj – je pa verjetno res privzeto podtaknjeno na raznih ruterjih – ali se morda spet motim?

me pač zanima, da ne bom koga učil kdaj krive vere, ker se da zgodit, da mi to deluje tudi po kakih čudnih stranpoteh 🙂

In neznan… za ip sem ti že prej napisal, kje se ga dobi/spremeni oziroma ti je birot razloži še malo več o tem – a imaš adsl ali pa kak kabel pa za to niti ni pomembno – pomembno je to, kar je ZA v tem primeru adsl priključkom. Je za tistim siolovim modemom še kaka škatla, v katerega se stekta kabla iz obeh računalnikov in če je, kaj piše na njej in koliko ima enakih lukenj za take računalniške kable? Moraš za dostop do interneta na svoje računalniku kliknit kako “vzpostavi povezavo” ali padeš na net avtomatsko po tem, ko se ti zalavfa računalnik ?

Huh, smo se razpisal, morda bo pa še kaj koristnega ratalo 🙂

LP

1. Jaz moam vedno vzpostavit povezavo.
2. Jaz moram zdaj imeti ruter ali switch, da bi povezal ?
3. Jaz bi imel PCje samo za podatke in ne za net.
4. Jaz nimam nobene škatle. Vse kar imam je : en siolov modem, dva računalnika, v vsakem po ena mrežna kartica in seveda dva lan kabla.
Bi lahko jaz zdaj povezal dva računalnika skupaj s tem kar imam. Brez da bi kupil ruter ali switch ?

1. To, da moraš vedno vzpostaviti povezavo, ni ovira. Pač povezavo lahko vzpostaviš ročno (tako, kot do delaš ti) ali avtomatizirano s pomočjo routerja (katerega nimaš pa ga niti za rešitev tega primera ne boš rabil).

2. Podal bom tri variante kako povezati računalnika medsebojno na podlagi teh dveh variant pa se odloči kaj boš raje dokupil. Ker vsekakor boš moral odšteti nekaj kovanih za nakup strojne opreme.

VARIANTA ŠT. 1 – povezava računalnikov medsebojno s tem, da lahko eden dostopa hkrati tudi do interneta, drugi pa ne.

V tem primeru rabiš v enem računalniku dve mrežni kartici, v drugem pa je dovolj samo ena.
Iz računalnika 1 gre iz ene mrežne kartice UTP/FTP STRAIGHT (!) kabel v modem, iz druge mrežne kartice istega računalnika pa gre CROSSOVER kabel v mrežno kartico računalnika 2.
Na računalniku št. 1 pustiš, da ima prva mrežna (ta, ko je povezana z modemom) nastavljen DHCP (samodejno pridobivanje IP naslova), na drugi kartici pa v računalniku 1 nastaviš:

Lokalni IP: 192.168.1.10
Subnet maska: 255.255.255.0
Prehod: 192.168.1.1

Na računalniku 2 pa na mrežni nastaviš nastavitve:

Lokalni IP: 192.168.1.20
Subnet maska: 255.255.255.0
Prehod: 192.168.1.1

VARIANTA ŠT. 2 – povezava dveh računalnikov medsebojno.

Podobno kot predhodni primer, le, da ne rabiš na prvem računalniku dveh mrežnih kartic ampak je dovolj ena tako kot tudi na računalniku št. 2.
Moraš pa imeti CROSSOVER kabel. To je na zunaj enak kabel kot tista dva katera že imaš, s to razliko, da sta notri zamenjani žici in je namenjen medsebojnem povezovanju dveh računalnikov (ali podobnih naprav).

Nastavitve vpišeš enake kot zgoraj.

VARIANTA ŠT. 3 – povezava dveh računalnikov v switch in hkrati medsebojni dostop do datotek.

V tem primeru moraš imeti switch. To ni neka strašna investicija, je pa za moje pojme zelo dobra v primeru, da si uporabnik na računalniku št. 2 kdaj pa kdaj poželi pokukati v svet s pomočjo interneta.

V tem primeru pa povežeš kabel iz modema na switch in tudi iz obeh računalnikov po en kabel (tokrat navadni PATCH FTP/UTP) kabel.

Nastavitve na obeh računalnikih lahko nastaviš enake kot sem zapisal v varianti št. 1.

Prednost: oba računalnika lahko hkrati dostopata do interneta in tudi medsebojno izmenjujeta datoteke.
Za dostop do interneta pa moraš na vsakem izmed računalnikov povezavo vzpostaviti z dvoklikom na ikono za povezovanje.

neznan… če sem te spodaj pravilno razumel, imaš internetno povezavo na obeh računalnikih že vzpostavljeno zgolj prek adsl modema? Je tako?
Če je – potem sta računalnika v bistvu že povezana v mrežo. Določiti moraš samo še skupno rabo diskov ali map – in lahko boš prenašal datoteke med računalnikoma.
V primeru, da je tvoj adsl modem tak, da ne omogoča priklopa 2 računalnikov na internet, boš moral računalnika povezati med seboj s t. i. cross mrežnim kablom, ki je na zunaj povesm enak, le žičke ima drugače povezane na konektorje.
Mislim, da sta ta ti oba z odgovori napravila kar precej zmede v glavi – če sem jo sedaj jaz še povečal, se umikam iz debate 🙂
Bolj jasno zastavi svoje želje in opiši kakšno opremo sploh imaš…

Jaz imam takšen modem v katerega gresta glih dva računalnika. Za več že rabiš ruter. Jaz imam zdaj en kabel iz enega računalnika vklopljen v eno tisto od modema, drugi računalnik pa utdi kabel v drugo tisto od modema. To pomeni da jaz samo nastavim skupno rabo in lahko gledam datoteke iz drugega računalnika ? Upam da ste me razumeli.

Razumeli. Vidiš kako lažje je rešiti problem, ko veš kaj “stranka” ima. 🙂
Vpiši nastavitve katere smo omenili v tem nizi sporočil že ničkolikokrat in zadeva bo delovala.

neznan… prav ničesar ti ni potrebno vpisovati. Samo skupno rabo vključi in po eventualno še resetiraj oba računalnika. Pa potem javi, če povezava deluje. ok? 🙂

Birot, včasih je potrebno imeti tudi kanček logike v glavi – ali pa kanček empatije v logiko stranke.

zdaj pa še jaz čakam kritiko.. 😉

Zdaj tak ko imam povezano še samo vključim skupno rabo ? To bo kr prek modema šlo ? Nič drugo ne rabim ko, da vključim skupno rabo ?

Ah dej mAXi ne pametuj. Pojaviš se šele na koncu debate in izjaviš, da ima “stranka” s tem, ko ima dva računalnika povezana v modem, oba priključena v mrežo. Bolj slabo ti špila v glavi teorija, o praksi pa raje ne bi. Restart po dodajanju s skupno rabo? Dej no dej v katerem izvodu Cicibana si pa to prebral?

Jaz sem podal koristne nasvete ampak, če stranka še nič od tega ni poskušala narediti, je pa njen problem, da rabimo polovico dneva, da rešimo težavo, ki je bila že vsaj 20-krat opisana. In poglej si moje izčrpne praktične podatke, ki sem jih namenil v nizu komentarjev, pa primerjaj s svojo oluščeno teorijo.

Jaz bi povezal s cross kablom ampak ne vem kje naj napišem tiste nastavitve.

Dragi moj Birot, ne bi tukaj diskutiral o moji ‘oluščeni teoriji’, o tem, ‘kako slabo mi špila v glavi teorija’ – ker to ni stvar problema, ki ga rešuje neznan… s tvojim supportom že tretji dan, a žal neuspešno.
Pri večini adsl večportnih modemih so računalniki, priključeni na modem, dejansko povezani v mrežo. Vsaj pri siolo-vih je tako, pa pri t-2 povezavah najbrž tudi. Modem se namreč v tem primeru obnaša podobno kot router.
Birot, človek se uči vse življenje in če s tem do danes nisi bil seznanjen, si se pač naučil nekaj novega. Ni pa me bilo treba zaradi tega javno žaliti.

Točno tako, dragi moj neznan… Pa vključi končno že to skupno rabo, če jo sploh znaš, sicer boš spraševal tule v nedogled. Čemu bi kupoval cross kabel, če imaš mrežno povezavo avtomatično vzpostavljeno prek večportnega adsl modema, ki se obnaša podobno kot router.
Torej, vključi skupno rabo, resetiraj oba računalnika – in poročaj, če se računalnika med seboj vidita. Upam, da boš vsaj to znal pogledati?!

a če grem kupit kilo kruha in ga pojem, a bom potem sit? 🙂

Ja, odvisno. Lahko pa tudi počakaš, da ti bo trd ratal 🙂

Pa, če jaz moram povezavo vzpostavit. Kdo je rekel, da mi avtomatsko poveže. Jaz znam naredit skupno rabo in sem tudi jo že ampak ni nič.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close