Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija Zaščita brezžičnega omrežja

Zaščita brezžičnega omrežja

Pozdrav.
V bližnji prihodnosti bom kupil brezžični ruter Linksys WRT300N. Rad bi maksimalno zaščitil svoje omrežje. Katero zaščito – enkripcijo naj izberem in katero geslo s strani .
Hvala.

Hmm… ne bi rad zbijal voljo, ampak ta router niti slučajno ni tako dober kot se govori. Ni slab, ni pa spet nekaj uau kot se piše in zna pohvalit marsikateri trgovec.

Sem bil konec prejšnjega leta na seminarju kjer smo stestirali tudi ta model in kaj smo ugotovili – da ta router kljub hvaljenju da ima 4× večji doseg in je kar 12× hitrejši…. tega še zdaleč ne dosega. Znotraj zgradbe bo doseg mogoče le za tretjino daljši, to je res. Hitrost? Niti za polovico večja ne.
Potem smo ga dali na okensko polico zgradbe in dva udeleženca sta se s prenosnikoma pomikala po ploščadi in lovila signal… Tukaj se je domet le poznal – na razdalji cca. (tega nismo mogli izmerit, ker je bila linija ukrivljena in vertikalno in horizontalno) 80-110 metrov je prenos ostal konstanten in moč signala je bila kar 87%. Tako, da verjetno bi lahko prišli tudi do 150 metrov razdalje in bi moč signala bila nekje 56%. Predvidevam.

Pa precej težaven je za kakršnokoli hitro spreminjanje nastavitev, ker spremeniš eno stvar, pa moraš spremeniti še ostalo. Ne vem, precej neprijazen je. Verjetno je bolj mišljen res, da se uporablja kot fiksen – enkrat nastaviš in pusti pri miru, da dela. 🙂

Jaz povsod uporabljam WEP kriptacijo in določim geslo dolgo 25 znakov, kateri pa vsebujejo razne posebne znake, velike/male črke in številke.
Ampak najpomembnejše pri zaščiti je pa že sama zaščita po MAC naslovu.
Pogledaš kakšen ne MAC naslov tvoje mrežne kartice in ga vpišeš v router pod “Allow only from list” oziroma nekaj takega. In vsakič, ko bo hotel kdo dostopati do tvojega omrežja, boš moral najprej njegov MAC naslov vpisati v router.

Birot – si ti klemenx ???
Ti si se pojavil, on zginil… :)))))

OK, daj povej, za domačega uporabnika kateri brezžični router bi priporočal, pa usb vmesnik za na prenosnik ? Kake so kaj BELKINe zadeve ?

Hehe ma nisem klemenxxx; sem kar en, ki se v mrzlih dneh ne ukvarja z nobenim športom, potem pa tukaj visim in pomagam, če le znam in mam voljo. 🙂

Težko karkoli priporočam.
Kolikor ugotavljam, Netgear dokler dela, dela odlično. Ko prične trokirat, trokira.. odlično. 🙂 Linksys – jaz z njimi nimam nobenih težav in stranke kjer imam vzdrževalno pogodbo omrežij pa so lastnice Linksysove opreme, nimajo težav niti jaz ne (lušno, ja). Pri posameznih uporabnikih sem pa zasledil težave – ali jim je router zmrznil ali se noče prižgat… ali so se zbrisale nastavitve…
Nekako nikoli nisem maral Asusa, ampak hej – stvar priklopiš, skonfiguriraš in lahko pozabiš, da ga sploh imaš. Malo dnara, dosti muzike.
Belkina pa sploh ne poznam – tržim samo njigove prenapetostne zaščite. :))

Jaz pravim, da dandanes je vsak router za domačo rabo dober.
Itak konec koncev…. ko razdreš plastiko, odstraniš zaščitno folijo, odšraufaš/odlepiš tiskano vezje in pogledaš pod njega… vidiš povsod žig in napis istega proizvajalca, katero sploh ni nikjer znano. Isto sr****, drugo pakovanje.

USB vmesnik je pa dolgo časa veljalo, da mora bit vedno od istega proizvajalca… Ne rečem, pri Linksysu se to naprimer pozna, ker le z njihovim originalnim USB wireless sprejemnikom/oddajnikom dobiš tisti pravi signal, dokler ostali delajo, ampak precej nihajo in ne dosegajo iste hitrosti.
Sem pa bil nad nekim Canyon wireless USB adapterjem kar presenečen. Stvar stane nekje 16 EUR, dela pa kot šus, ima odličen priložen software…. skratka vse kar imajo “veliki”.

Glede na to da imam omarico z optiko na podstrešju bom tja dal tudi router. Problem je v tem da je med omarico in računalnikom cca 20 m zračne linije do drugega pa cca 10 m. Zanima me kateri wireless router priporočaš in pa če se sploh splača vlagati v wireless napravo na taki razdalji. Wireless bi uporabljal izključno za osnovno brskanje po spletu (o kakšnem p2p programju ali downloadu na wirelessu ni govora. (glede na to da tovrstnih naprav ne poznam najbolje me zanima tudi ali imajo možnost izključitve wireless oddajnika za čas ko ga ne potrebujem – potreboval ga bom namreč le občasno – večino časa bom uporabljal stari dobri UTP.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close