DOS in Windows XP
Ojla!
Imam nov računalnik z Windows XP. Iz starega (win 2000) sem skopirala program, ki dela na DOS-u. Da je ta program delal na starem rač sem morala nekaj spremeniti v autoexec.bat datoteki. Na novem računalniku pa ne najdem autoexec.bat datoteke…ok sem našla autoexec.nt ampak te mi pa ne pusti odpreti…kaj naj naredim, da bo program delal? POMAGAJTE!
Sistemi starejši od Win XP so res potrebovali za razne DOS-ovske programe dodaten vnos ukaza v Autoexec.bat, kateri se je ob zagonu računalnika izvedel in inicializiral razne knjižnice, module ipd.
Zdaj v XP-jih si lahko narediš tako, da kreiraš dodaten .bat fajl in vanj vpišeš isti ukaz kakor je bil na starem sistemu vpisan v Autoexec.bat.
Predvidevam, da imaš kakšen star program kjer moraš za pravilno delovanje naložiti slovensko tipkovnico in grafični vmesnik ?
Za primer:
če hočem zagnati DOS-ovski program za računovodstvo z imenom KNJIGA.EXE, kateri se nahaja v imeniku C:\RACUN07, pa moram pred zagonom programa “naložiti” še slovensko tipkovnico in pa grafični vmesnik, bi moral kreirati nek batch fajl, reciva da mu bo ime RACUNOVODSTVO.BAT
Zapis v tem .bat fajlu bi pa izgledal tako
C:\RACUN07\kyu2000.com
C:\RACUN07\slovga.com
C:\RACUN07\knjiga.exe
Upam, da je bilo vse skupaj razumljivo…
če pa ne, lahko pomagam modificirati program tako, da bo deloval kot na starem sistemu.
Na starem računalniku je bilo tako: na glavnem direktoriju sem skreirala mapo bat in noter shranila tako datoteko z navodili kot pišeš ti (xtal.bat). Potem sem pa v datoteki autoexec.bat dodala
PATH=C:\
C:
in je stvar delovala
Na novem rač sem hotela narediti enako, pa ne najdem datoteke autoexec.bat, čeprav ko sem jo hotela skopirati iz starega rač mi je javilo, da taka datoteka že obstaja (kako naj jo najdem? – našla sem sicer autoexec.nt, ki pa je ne morem odpreti…)
Aha, aha.. vem v čem je fora…
Potem naredi tako, kot sem že napisal primer;
ustvari nov fajl NEKO_IME.BAT
in vanj vpiši
PATH=C:;%PATH%
REM v tej vrstici spodaj pa pot do programa katerega bi rada zagnala in njegovo ime – naprimer…
“C:\Moji dokumenti\Program\Zagon.exe”
Če ne gre, povej s kje štartaš glavni program pa ti bom pomagal, da bo deloval kot na starem računalniku.
V bistvu ne potrebuješ več niti Autoexec.bat niti Autoexec.nt
tako, da ti dve datoteki kar pozabi – jih ni potrebno ne ustvarjat ne spreminjat.
Forum je zaprt za komentiranje.