glupi uporabniki
Zato je pa helpdesk, da neuke uporabnike za roko popelje preko
težav, do popolnega uspeha.
Je pa seveda odvisno kakšen helpdesk to imaš ???
Pri nas je helpdesk za cca. 2000 – 2500 uporabnikov ..
seveda je potrebno biti prekleto potrpežljiv – seveda ogromno znanja
pa predvsem moraš ljudi vzeti takšne kot so..
lp
Sicer ne delam na helpdesku in delam z uporabniki z 2x + majšim od, imam pa precej stika s (l)uzerji in se dostikrat počutim podobno. Ti je zdaj kaj lažje? :))
Najlepše je, ko (l)uzerji programom ali funkcijam programov sami določijo kakšna imena (npr. vnos=klofanje, kopiranje iz strežnika=dol vzet). Pol dobiš klic v stilu “Pepca je probala dol vzet, pa je napisal da ne more, zdej pa tud jaz ne morem klofat”
Jaz sicer ne delam konkretno na helpdesku, ampak imam toliko bolj stresno situacijo. Namreč vzdržujem strežnike in celoten računalniški, tiskalniški, fotokopirni in faksovni sistem v osmih podjetjih (vse skup. cca. 120 različnih uporabnikov).
In delo izgleda tako, da pridem v podjetje vstaviti dodaten disk in priklopim nov tiskalnik, potem me pa vsaj 5 uporabnikov ponuca še za ostale težave (katere v večini povzročijo sami).
Ampak kaj pa najbolj sovražim je pa to, da sem v 3. podjetju in rihtam strežnik oziroma nekomu preinštaliram mašino, potem me pa kliče iz 5. podjetja ter sprašuje kako v Wordu narediti to pa to… pa zakaj ji v Excelu piše “(samo za branje)”, ko pa bi ona rada tukaj noter tudi zapisovala…
in kar je najslabše – ko uporabnikom razlagam kako pa kaj, da bi čimprej uspešno rešili težavo… neeeee -oni zraven napol spijo in sploh ne poslušajo mojih nasvetov ter ukazov ampak kar spet nekaj po svoje klikajo.
In danes več sploh noben ne kliče “ej glej, to pa to se je pokvarilo, dej se ob priliki oglasi pa poštimaj”. Kje pa, vse je vsem NUJNOOOO, takoj, “ja kako pa to, da ne boste prišli v desetih minutah??? al’ mi to rabimo zdaj!”
Meni je nekoč državni sekretar, ki ima OD večji od mene za 4 KRAT (nisem upošteval še zadnje natege viranta, ko mi je vzel še 30.000 SIT, ki sem jih goljufal pri plači) moril z tem, da mu tipkovnica pada na tla, ker je šravf popustil na računalniški mizi.
Potem sem ga pa vprašal: DO I LOOK LIKA A MORON YOU TOO?
Mislim da še danes ni rešil problema.
Finančno se zelo obnese. Sej vsaka služba nečesa stane.
Recimo v kakšni zaprašeni tovarni trpi križ, oči, dihala…
tukaj pa trpijo živci in pamet.
Menjal ne bi, ker sem pač vajen neke pošlihtanosti in službe kjer imam neko funkcijo.
Ampak, ko bi le stranke bile uvidevne sploh pa se ne mešale v moje delo in same “popravljale” ter s tem še bolj zakomplicirale zadevo.
Birot:
“Ampak, ko bi le stranke bile uvidevne sploh pa se ne mešale v moje delo in same “popravljale” ter s tem še bolj zakomplicirale zadevo.”
Se strinjam z vami, da če nekdo popravlja stvari na katere se ne spozna ravno najbolje, vam s tem naredi samo še več dela, po drugi strani pa je tudi res, da se človek največ nauči ravno takrat, ko sam želi nekaj popravit, pa čeprav včih s tem naredi več škode kot koristi. Tudi vi verjetno nebi bili danes strokovnjak na svojem področju, če nebi že v mladih letih česa sami poravili?
Verjamem, da je tako, ker sama tudi to opažam. Pri nas nas je nekaj čez 100 na različnih lokacijah in velikokrat kolegi celo mene (ki v osnovi delam nekaj čisto drugega) izkoristijo za kake nasvete glede Worda, Excela ter priklopov raznih zunanjih naprav. Saj veš – ko mu izgine orodna vrstica, pa on ni nič kliknil….
Drugače pa se je naš računalničar, ki pokriva tako strojno kot tudi programsko opremo, očitno navadil takih uporabnikov, in podobno kot ti navajaš za uporabnike, TUDI ON VEČ NE POSLUŠA, kaj mu povemo. Jaz si ga drznem poklicati samo, ko vidim, da so ga kje generalno pokronali in se nam neka napaka zaradi tega vleče naprej. Recimo: nadgradijo neko aplikacijo, pri tem pa porušijo nekaj drugega v isti aplikaciji. Te aplikacije on ne uporablja, zato napako uporabniki prej opazimo, jaz ponavadi celo še ugotovim zakaj se to dogaja. Moj mail prezre,… No, potem pa čez pol leta, ko jim nekaj pri statistiki ne štima, sami ugotovijo napako in nas bodisi nadirajo, zakaj jih na napako nismo opozorili ali pa se pohvalijo, da je sedaj aplikacija nadgrajena če glede tega in tega. In to mi pove en mlečnozobec, ki je (pol leta za mano) ugotovil napako. Vidiš, nekatere uporabnike pa jezijo take stvari.
Tako da je treba poslušati v obe smeri….
Forum je zaprt za komentiranje.