kako in zakaj razdeliti na dve particiji
prejšnji pc mi je inštaliral en sošolec in je naredil tako, da je hard disk razdelil na dve particiji. rekel je, da je bolj varno, da je vsa programska oprema na c-ju, vse datoteke pa na d-ju.
zdaj imam nov pc, inštaliral mi ga je en sosed od fotra in pravi, da je brezveze delat particije – če namreč pride virus ali kakšen drug problem, uniči obe particiji, saj sta na istem disku.
zakaj naj bi se torej sploh delilo disk?
ali mora biti disk prazen, da se ga razdeli? ali je potrebno ponovno vse inštalirat? kako se naredi dve particiji?
hvala.
najboljš je da je disk prazen,ter že pri sami instalaciji operacijskega sistema napraviš dve particiji kjer te namestitveni program vpraša če hočeš narediti particije.Za mnoge je pomembno da imaš dve particiji tako kot si imel prvi računalnik narejen.Ni pa res da če pride virus v PC da ti uniči obe particiji.Na drugi particiji imaš vse važne podatke gor tako da ti jih ni treba kam posnemat na razne CD,DVD-je.Se pa da tud naredit particijo z programom ‘Partition Magic’ tako da ti ni potreba brisat windowsa in ga lahko brez skrbi razdeliš na dve particiji.
Lp
Dodajanje particije je zelo enostavno tudi s programom Acronis Disk Director, ki pa ni brezplačen. Uporaba dveh ali več particij se mi zdi smiselna, še bolj pa izdelava slike zagonske particije na dvd-jih ali drugem disku. S tem rešiš vse morebitne težave ob sesutju ali nenormalnem delovanju XP-jev.
Jaz disk razdelim na PCjih, ki imajo vlogo strežnika (windowsXP namreč dopušča 10 sočasnih omrežnih povezav) in to samo zato, ker interne obdelave in pregledi končajo bistveno hitreje, če delajo na lokalnem disku, kot če delajo preko mreže (pa četudi je omrežni disk mapiran na mapo, ki je v skupni rabi na enem in istem računalniku), ker pač ima Microsoft svoje poglede na networking. Na delovnih postajah pa se ne ukvarjam več s tem, ker je izguba časa(beri: nisem še našel dovolj dobrega razloga, da bi v to invesiral čas).
Delitev na dve particiji je tudi na domačih računalnikih smiselna, ni pa nujna. Stvar potreb, želja in izkušenj.
Vem, da so se in se bodo še marsikomu sesuli Windowsi. Večina v takem primeru ne zna do podatkov, ki so shranjeni na disku, zlasti če se Okna ne postavijo več. Prej ali slej so odločijo za formatiranje in s tem izgubijo svoje datoteke, razen če jim pred tem kdo ne pomaga ali svetuje, kako do njih.
Če se uporabnik odloči, da bo na zagonski particiji C imel le operacijski sistem in ostale nameščene programe. Mapo Moji dokumenti in mapo s pošto pa preseli na drugo particijo, lahko brez strahu pred izgubo podatkov kadarkoli formatira zagonsko particijo in znova namesti programe. Zlasti na starejših računalnikih je dokaj zamudna selitev velike količine datotek s particije C, preden lahko opravimo formatiranje. Večina ima kar na particiji C ogromno glasbenih datotek, filmov, iger in še marsičesa. Če ima več particij, je selitev še sorazmerno hitra, brez tega pa je potrebno datoteke prepisati na drug disk ali na sosednji računalnik v mreži – in kasneje spet nazaj. Torej spet izguba časa povsem po nepotrebnem.
Kdor uporablja program za izdelavo slike diska, lahko celotno zagonsko particijo (ali celo celoten trdi disk) spravi v prejšnje stanje, ko je računalnik brezhibno deloval, v nekaj minutah – brez ponovnega formatiranja, nameščanja Windowsov, gonilnikov, periferne opreme, certifikatov in ostalega. Uporabnikove datoteke pa se itak nahajajo na drugi particiji, torej na varnem.
No, toliko glede ‘investiranja v čas’. Čas je do neke mere še vedno zlato, čeravno na to radi pozabimo. Na napakah se učimo vsi.
No, odvisno od primera do primera. Jaz do sedaj v 4ih letih in pol še nisem rabil formatirat(ne za istega uporabnika!). Če pa bi že, dokumente imajo vedno na datotečnem strežniku, kopiram samo priljubljene in el. pošto. Še vedno bistveno več pridobim s tem, da ne bootam mašin v PartitionMagic, reisizam, formatiram, prestavljam …. kot pa da počnem to. Čisto odvisno.
Forum je zaprt za komentiranje.