Najdi forum

Še 1 trdo vprašanje

Doma imamo 5 let star pc s 60GB trdim diskom. Na disku kar hitro zmanjkuje prostora (glasba, slike), pc tudi ni najhitrejši, bolj počasi vse skupaj dela. Pc je družinski, se pravi uporaba za vse in vseh.
Vprašanje?
Ali se splača investirat v nakup zunanjega diska, recimo do 30.000 SIT ali je boljši nakup novega pc-ja?
Pri nakupu novega me pa zanima koliko se splača investirati, da bi zadostovalo za naše potrebe, predvsem tehnično mogoče malo bolj sposoben.
Ali je vseeno, če kupimo sestavljen pc (tehnične trgovine) ali v računalniški firmi?

Če kupiš disk za 30.000, bo imel okrog 200 giga. Če je PC star 5 let, takega diska ne bo prepoznal (ker je najbrž tudi matična in vse ostalo staro) —-> Bolj se splača kupiti nov računalnik, tega pa imate lahko za otroke, da igrajo igrice na njem.

------------------------------------------------------------------- Think of how stupid the average person is. Then realise half of them is stupider than that.

Ali lahko pred nakupom externega diska ugotovim, če ga bo pc prepoznal?

Pet let star čarunalnik je že bolj primeren za muzej v Bistri kot za vsesplošno družinsko rabo. Zdajle okrog novega leta in božiča je v rač. podjetjih kar nekaj različnih akcij in paketov, kjer si lahko malce posodobite svoj hardver. Tu gre torej za vnaprej sestavljene škatle. Če želite malce bolj prefinjeno konfiguracijo, se obrnite v firmo, da ga sestavijo po vaših željah.
Kako je s cenami? Torej, začne se nekje pri 65.000 prešernih, zgornje meje pa skorajda dni. Med 90 in 160.000 bi po moje povsem lepo shajali, s tem da bo že skoraj vsak rač. imel SATA trdi disk, DVD pekač in novo vrsto rama. Kar se grafične kartice tiče, nekaterim zadošča osnovna, ki je na matični plošči – za boljše 3D igre pa je treba dodatno grafično kartico.
Če imate možnost ob tej priliki ali čimprej zamenjajte še monitor – LCD bo pravi balzam za vaše očke, to mi lahko verjamete.

Pa srečn’ga in zdravga ter veliko užitkov vsem ob novi mašinci!

In poslušajte Tajfuna, dokler je še čas. !

Hvala vsem za dobronamerne odgovore, sedaj pa vas zagrabim še za roko in ne samo za prst.
Bravo Tajfun vizionar (monitor je tudi že star).
Vprašanja:

1. hardwaru – pri kateri komponenti naj damo več moči,velikosti (ram, hd, grafika..)

2. imamo še nekaj stvari na disketah, ali se splača imeti tudi to enoto

3. kakšne velikosti naj bi bil lcd za razdaljo do 1 metra in ali so v redu monitorji z vgrajenimi zvočniki

4. in še zadnje, kako naj preneseno podatke iz starega v novi pc.

Že naprej HVALA!

P.S. Tajfun lahko tudi ti kaj napišeš, saj se vse vrti okrog nešvedske velikosti in trdote!

Težko takole na uč oceniti, kakšna familija ste in kakšne so vaše potrebe, želje in pričakovanja po trdoti. Eni so hitro zadovoljni, drugi odštejejo v ta namen velike denarce. 500 MB rama bo najbrž zadoščalo, glede grafične se odločite samo – odvisno, kaj sedaj počenete z računalnikom, majhnih trdih pa sedaj itak ne boste več skoraj nikjer našli. Naj bo hiter, tih…, Fino je, če ima proc solidno hlajenje z malo dražjim, a tišjim ventilatorjem.
LCD-ja pod 19 colami danes že malokdo vzame, saj je razlika v ceni zanemarljiva, prostora na namizju pa nikoli preveč. Naj vas ne zavede kakšna poceni ponudba zaslona s 25 ms, tudi taki se včasih znajdejo kje na Merkurjevih policah, torej ta odzivni čas naj bo čim krajši, npr.:

Malce dražji modelček, a kar solidna izbira. Nekaj podobnega brez pivot funkcije (možnosti rotiranja zaslona) se najde tudi za ca. 70.000 sit. 19 colski pa še ceneje. Zvočniki v zaslonu prinesejo prihranek pri prostoru na mizi, drugače pa so ločeni lahko tudi kakovostnejši – a tudi ne ravno poceni. Stvar okusa pač.

Tajfun, prosim še odgovor na zadnje 4. vprašanje.

Odvisno koliko podatkov imate. Z USB ključem recimo.

To je pa kar dolgotrajen postopek za recimo 30gb podatkov.

mah preko lan kartice povežeš oba računala med sabo, kreiraš skupno
rabo, potem pa veselo kopiranje in to je to.

(\__/) Copy and paste bunny (='.'=) to help him gain (")_(") world domination

Ali je dovolj, če v trgovini rečem za to kartico ali je potrebno vedeti še kaj, da me prodajalec ne bi čudno gledal?

“Pet let star čarunalnik je že bolj primeren za muzej v Bistri kot za vsesplošno družinsko rabo.”

Ah ne vem, moj ima že več kot 30 let, je tisti na krogljice, se mi zdi da se imenuje abakus pa še zmerej pravilno sešteva in odšteva. 🙂
Samo je pa res, da se spodnja palica zaradi obrabe večkrat stakne in se kroglice sesujejo po tleh, tako da je dober tudi za igranje igric, saj se s potleh sesutimi kroglicami potem lahko igrajo otroci… 🙂

Za oči pa je še manj škodljiv od LCD-jev. 🙂

Ne bo te čudno gledal, če boš želel mrežno kartico. Pa še to: za prenos podatkov med dvema računalnikoma (če že nista v mreži) uporabite namesto navadnega t. i. cross mrežni kabel.

Verjetno še zadnje vprašanje, kateri procesor mi priporočaš Intel, Athlon ali kaj tretjega?

Ni bistveno.

Če imaš kak zmogljivejši USB ključ postopek niti ni tako dolg. Predvsem pa je zelo preprost in zastonj (ključ si lahko sposodiš).

Če stari računalnik ni opremljen z mrežno kartico, se mi res zdi nesmiselno samo zato kupovati mrežno kartico za star računalnik, da boš prenesla podatke. Pa še kompatibilnost zna biti problem.

In nenazadnje: nakup in vgradnja te mrežne kartice v star računalnik je vsekakor dolgotrajnejši postopek kot prenos 30 Gb podatkov preko USB ključa kapacitete 4 Gb.

Mrežno kartico celo ima.

Kaj pravite na to:

MB ASUS M2N, nForce430, AM2, DualDDR2. SATA ll,PCle x 16
procesor AMD Athlon 64 X2 3800 BOX, socket AM2
spominski modul DDR2(2x512MB), 667Mhz, PC2-5300 TakeMS
trdi disk Seagate 320GB, 7200rpm, SATA ll, 16Mb
DVD Recorder NEC-7173A
VGA Asus GF EN7600GS, 512Mb, PCle, DVI, HDTVout
ohišje MDT319A,420W Low Noise
CENA 176.000 SIT

Majke mi, ni slab 🙂

Nobenega komentarja več ali kaj?

Mislim, da je cena OK. Po konfiguraciji sodeč je dovolj zmogljiv, da bo ustrezal tudi igranju igric. Pogrešam operacijski sistem, moje osebno mnenje je, da se splača kupiti tudi tega (za domači računalnik zadostuje XP Home).

Mislim, da ni slaba izbira. Glede XP-jev pa se pridružujem Sithu, da ne boste kar naprej v težavah s posodobitvami, če boste želeli novi Internet Explorer 7.0, novi Windows Media Player 11 in številne druge M$ ‘poslastice’, ki so po novem na voljo le uporabnikom z licenčnimi Okni. Če bi želeli malce prihraniti, da bo ostalo še za LCD zaslon, lahko vzamete le 500 MB rama, kar je za domačo rabo povsem dovolj. S kakšno grafiko ali oblikovanjem pa se najbrž ne boste ukvarjali.
Ni pa seveda nič narobe, če je rama 1 GB.

No, Andie, zdaj pa hitro v avto in po čarunalnik, kaj pa sploh še čakaš. Bodi Božiček in razveseli vso družino.

Pa še kakšen DiVX player ne pozabi vzeti v štacuni, če ga že nimate. Quadro stane 10 ali 12 prešernov in nima nobenih težav s slo podnapisi.

Pa morda 10 MB povezavo na T-2…., paaa…. saj sam veš – v čarunalništvu ni ne konca ne kraja. Pa še to ne pozabi: takoj ko ga odneseš iz prodajalne, je že manj vreden, se hitro stara.

Merry Christmas & Happy New Year!

lp Tajfun

Klemenxx, prosim zakleni to nit, sicer Andie ne bo nikoli kupil novega čarunalnika :)))

Brez panike Tajfun.
Vse ostalo je že doma, že dolgo pred Miklavžem.
Hvala, da si v službi vzel nekaj časa za odgovor. Zdaj pa kar hitro spet začni servisirat.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close