Internet preko električnega omrežja
Takole: Naš boj s sedmeroglavim zmajem imenovanim Telekom Slovenije je prišel v fazo popolne nonšalance in ignorance s strani Telekoma Slovenije do nas uporabnikov.
V čem je stvar : Doma sem v Posavju , v občini Sevnica, oddaljenem cca.6km od telefonske centrale v Sevnici. Mislim , da ni potrebno poudarjati, da je v samem mestu Sevnica ADSL mogoč že več kot leto in pol. No v kraju kjer prebivam, pa smo očitno še v “srednjem veku” . Namreč samo 6 km ven is Sevnice ni mogoče dobiti drugega dostopa kot ISDN ali pa navadni modemski dostop. Kakšne so cene dial up storitve in kakšni so prenosi, pa so tako vsem znani.
Torej ura interneta 340 sit za smešno povezavo 64kb/s. In potem pridemo do mesečnega računa ( za 70 ur) 24.000 + 3690 (ISDN naročnina) + impulzi za pogovor. Skratka račun je redno preko 27.000 sit na mesec.
V našem kraju je trenutno 25 gospodinjstev , ki so zainteresirana za ti.širokopasovni dostop do interneta , a nam ga žal Telekom Slovenije zaradi ” ekonomske računice” noče zagotoviti. Seveda je bilo na Telekom v Novo mesto ( spadamo pod področno kodo 07) in celo na Telekom v Ljubljano poslano že ničkoliko pisem, emailov etc…. pa nič. Še več , trenutno smo v fazi , vkateri se s strani telekoma niti ne odzivajo več na naše prošnje, pozive in vprašanja. Vse to samo zato , ker Telekom Slovenije nima ” ekonomske računice” ……uauuuu……
Poleg tega je bilo poslano že ničkoliko pisem na občino sevnica in celo seja občinskega sveta je bila, kjer so bojda govorili na to temo. pa nič….. Pisal sem tudi našemu poslancu g.Kristjanu Jancu in premieru Janši . pa nič , Ko da smo na drugrem planetu.
In kaj ima vse to z naslovom te teme? Slišal sem da bojda družba Stelkom , ki naj bi bila ustanovljena v okviru Elesa ( Elektra Slovenije) in , ki naj bi bila zadolžena za telefonijo in širokopasovne storitve ponuja le te.
A kdo ve kaj več o tem?
Seveda sem na netu našel stran družbe Stelkom
a tam razen navajanja nekih protokolov in nekaj samohvale ni nič konkretnega. Našel sem tudi njihov email . Pisal sem jim že dvakrat a v dveh mesecih nisem dobil še nobenega odgovora.
Ker tako več ne gre naprej, se bo moralo nekaj spremeniti , ali bo prišlo do neke rešitve s strani Telekoma ali drugih ponudnikov ( UMTS tudi ne pokriva naših krajev) , ali pa bomo krajani napravili masovno izselitev ,kot so šli cigani iz Ambrusa !!
Torej a ima kdo kakšne informacije o internetu preko električnega omrežja?
Bogdan
Kolkor jaz vem, je to mišljeno bolj za ISPje in ne za net do vsake hiše v srednjeveški vasi 🙂 Problem pri tem je ta, da tak signal ne pride čez obstoječi elektro števec, da bi pa kar mim zvezal pa ne vem kolko bi bil Elektro vesel 🙂
Lahko pa upaš na nove tehnologije kot so Broadband-in-Gas, ali po domače širokopasovna povezava po plinovodu :))
Stelkom – no ja francoski partner bo šele sedaj pričel z testno
izgradnjo širokopasovnega interneta preko električne napeljave
in sicer v Tolminskem koncu (je pred dnevi pisalo v Dnevniku)…
Pa tudi sicer stvari preko el. napeljave ta hip – ja delujejo vendar
samo npr. v lastni hiši (stanovanju…) – kjer so vtičnice na isti fazi :))
Drugače pa p’rjatu, ali ne bi mogoče ti razmislil, da bi imel internet
preko mobilnih operaterjev – mislim, da bi te prišlo vse skupaj bistveno ceneje
kot pa preko teleslona…
Pa napiši v kateri vasi si doma – saj ni treba napisati hišne številke – samo
malce bolj natančno…
Ja samo povej preko katerih mobilnih operaterjev in kako:
Kot sem že rekel UMTS signala ni ( in kot pravijo ga še lep čas ne bo)
V današnjih financah sem prebral , da tudi Simobil, ki je pred kratkim dobil UMTS in EDGE licenco , da bo najprej pokril urbana središča. Pa smo spet izvisel. In dobil bomo pradox; v mestih in gosteje poseljenih krajih , se bodo dobesedno pretepali za uporabnike , malo stran bomo pa tako kot je napisal hmm…. ostali v srednjem veku. Pol pa minister za okolje Podobnik jamra , da bo treba spodbujati poselitev podeželja na Slovenskem . Ja … minister Podobnik , kiss my ass……..
Kot sem že napisal smo se vkopal 6 km severozahodno od kraja Sevnica , ali drugače povedano med krajema Radeče in Sevnica ( pa sej nismo tako Bogu za hrbtom no…)
Bolj natančno poglej na mapi , ki naj bi bila v priponki ( upam ,da se je naložila.
Bogdan
Forum je zaprt za komentiranje.