Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija downloadanje z neta – kazni

downloadanje z neta – kazni

Glede na to da vsi neki downloadamo z neto (emule, kazaa,…), me zanima, ali kdo to nadzoruje, saj gre za kršenje avtorskih pravic? Vem, da je bilo pred leti nekaj rečeno, da se nadzoruje, sedaj pa tega ni več. Res me zanima, ali lahko kdo izsledi, kdaj oz. kaj downloadamo in ali so za to kakšne kazni ter ali je bil že kdo kaznovan za to? To je čist resno vprašanje, ker me res zanima 🙂

Kolikor jaz vem, si ti lahko potegneš dol karkoli in lahko imaš na svojem računalniku karkoli – dokler tega ne prodajaš dalje in služiš na ta račun.
Lahko pa, da se motim.

------------------------------------------------------------------- Think of how stupid the average person is. Then realise half of them is stupider than that.

Ni čisto tako – kaznivo je tudi, če brezplačno daješ stvari, za katere nimaš avtorskih pravic, drugim.
Kleč je v tem, da ko uporabljaš emule, bittorrent in podobno, v trenutku, ko ti vlečeš dol, drugi vlečejo od tebe.

Pa še razlika je, če gre za računalniški program (v primerjavi z glasbo). Pri glasbi lahko narediš kopijo za lastne potrebe (npr. posnameš komad z radia, film z videorekorderjem, najbrž bi šle v to tudi stvari, ki jih dobiš na spletu), to se pa potem plača iz tistega dodatnega prispevka ob nakupu praznih cedejev, diskov ipd. (ki so ga pred kratkim povečali).
Programi so glede tega bolj omejeni (posledično pa programerji tudi ne dobijo nič od prodanih praznih cedejev).

Večina je prepričana v to, kar je zapisala mouse… Lahko seveda namestiš tudi lažno spletno stran NLB… Lahko na p2p omrežju daš novi telefonski imenik na voljo drugim uporabnikom že isti dan, ko se pojavi na poštah… Lahko na internet lansiraš drag priročnik v pdf datoteki, vključno s pasarji, še preden ga neka založba izda v knjižni obliki… etc.
Kakšna dejanja so to, presodite sami.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close