zmeda v DOSu …
V petek zvečer prižgem računalnik – štala. Dela počasi, zmrzuje, ne zazna D diska … V četrtek zjutraj, ko sem ga ugasnila, je bilo še vse ok!
Nič, ga dam na obnovitev sistema, scan disk, defrag – vse izpelje. In potem vsi mogoči anti-virus, ani-spy, anti-kajvemkaj programi … Seveda nikjer nič ne najde, saj ga redno pucam.
Ok, zdaj dela, sicer nekoliko počasneje, ampak v redu.
Potem pa grem zjutraj v DOS (pred zagonom win) in vtipkam C:\dir – pa mi napiše ven krneki (slikca v prilogi).
Na C-ju imam Winse, pa je bilo krneki.
Na D-ju imam slike in pp-datoteke – pa mi je v DOSu izpisalo vsebino CDja.
V E-ju imam CD (katerega vsebino mi je napisalo pod D), pa je napisal, da naprava ni pripravljena za branje.
V F-u nimam nič (najbrž je on to mislil pod E), pa mi je napisal, da je neveljavna črka pogona.
Torej … Kje v DOSu so moji Winsi in kje moje slike, torej C in D disk. To se mi do zdaj še ni zgodilo. Če so že winsi zatajili, DOS je vedno delal tipi-topi!!
Ja, če hočem it v DOS imam vstavljeno zagonsko. In ves čas, dokler delam v DOSu. Ampak dvomim, da je to narobe.
Mimogrede, zdaj v winsih ne najde več D diska. Samo C in oba playerja :((
Tvojega mejla pa nisem dobila. Sem ti na mejl napisala moj drugi mejl, na katerega pošlji program in bo najbrž šlo. Upam.
da ni tebi crknila kakšna komponenta – npr. ram, velikokrat so ravno
podobne posledice kakršne si opisala in potem ljudje
v “paniki” naredijo več škode.
Bolje bi bilo, če tega ne bi počenjala, pač pa bi šla na balkon – preštela
do 100000 pa se potem po pameti lotila problema.. Škoda je verjetno
že storjena..
Kakšna škoda, klemenxx, saj nisem naredila nič takega. Pač, obnovitev sistema na zgodnejši čas (četrtek, ko je rač. še delal ok), potem pa scan disk in defrag, to tudi ni nič takega. In anti-karkoli tudi poženem dokaj pogosto, tako da nisem naredila s tem nič narobe.
Po DOSu pa nisem nič šarila, samo napisala sem C:\dir
Ni mi čisto jasno, kako bi RAMi vplivali na to, da mi računalnik zdaj dela ok, samo D diska ne zazna … Bi prej posumila, da je crknil disk kot rami. Čeprav upam, da ne, ker sem ravno čez vikend nameravala narediti backup in je prejšnji backup že precej star.
Kakorkoli … Še kakšna ideja, kako lahko dobim svoj disk nazaj oz. kaj je sploh narobe z računalnikom??
Živjo mouse
Verjetno si startala sistem iz zagonske diskete, bil je ustvarjen ram drive. To pomeni, da je ustvarjen še en navidezen disk, ki se nahaj na ramu. Na njem so shranjene datoteke, ki si jih prikazala s dir c:. Nič narobe, spremenile so se samo črke pogonov. Poskušaj dir a:, verjetno je tam vsebina c particije.
lp
Če se je OS z diskete namestil na C:\, kar lahko vidim iz slike, potem je edina razlaga, da ne vidiš diska (Winse lahko zaženeš) ta, da particiji C in D na disku nista FAT oz. FAT32, ampak NTFS, česar pa tvoja zagonska disketa ne vidi. Preveri s fdisk-om, če sicer particiji na disku sta. Mislim, da je izbira 4 – display partition information. Najprej to, nato pa zakaj ne vidiš v Windowsih particije D.
Če bi bile particije c in d NTFS, potem se OS nikakore ne bi mogel namestiti na C.
Kot je že Tadej napisal, zagonska disketa očitno kreira RAMDRIVE, ki se naserje na c particijo, dos pa bohvepokaki logiki potem razmeče particije po črkah.
Poskusi z najbolj enostavno boot disketo, ki nima niti podpore za cd, kaj šele kak ramdrive. Tako bo precej verjetnosti, da se tvoji diski pojavijo tam okol c in d (seveda če niso NTFS)
Ne, sej s to zagonsko sem že počela to. Mam že ves čas eno in isto … Samo zdaj mi nekaj sračka. Sem pa, ko je cimer domov prišel, D disk vteknila v njegov kompjuter in ga seveda ni zaznal. Šle moje slike k hudiču … Bom kupila nov disk in poskušala vseeno dobit stvari nekako dol.
Zakaj pa je štala v DOSu, se mi pa sanja ne. Tud drugač se mi zdi, da je rač. mal bolj zamišljen. En program (ArcWiev GIS) mi je prej delal čist normalno, zdej pa čakam pol minute, da mi en majhen poligon nariše. Jaz ne vem, kaj mu je. RAMe sem pogledala (tisto v BIOSih, ko daš duplo al truplo preverjanje …) in so ok. Tko je vsaj tam pisalo …
Ah, preklete kište. Nikoli miru pred njimi!!
Vidim, da ti ne gre. Se itak piše, da je to RAMDRIVE in nima z nalaganjem na disk popolnoma nič. Če je recimo vsaj ena particija FAT, potem se ta RAMDRIVE naloži na D ali na ustrezno zadnjo “črko”. Recimo primer v pripeti sliki. Particija C je FAT, zato se ta RAMDRIVE naloži kot D. Kot sem napisal ali ima particiji NTFS al sta šli pa k hudiču. Mal mi je čudno, ker je napisala, da se ji Winsi dvignejo torej je vsaj ena particija OK.
Mouse, s tem emailom sem na MSNju, če hočeš pomoč.
Ne še odpisat slik na D disku. Imel sem podobne težave, nikakor nisem mogel do ene particije, ni pomagalo niti vstavit disk v drug pc, sem pa imel na pc tudi Win 98, dodal program ki jim omogoča brat NTFS in naenkrat je bilo vse dostopno, snel dat. na DVD in zamenjal disk, ki je bil pokvarjen. Od takrat na pc inst vedno tudi win 98.
Ti jih verjetno nimaš gor, gotovo pa obstaja še kakšna možnost da prideš do slik. Drug možen vzrok za težave pa je, da preveč časa porabiš na pc.
Forum je zaprt za komentiranje.