Trojanski konj in ADSL
ADSL je le povezava z spletom in ADSLja ne more okužit nihče.
Lahko pa se okuži računalnik, ki je preko ADSL povezan v splet. Trojanski konj sam od sebe tudi ne okuži nič, okužbo sproži uporabnik računala, ki zažene okuženo datoteko ali pa zlonamernež, ki preko spleta poskrbi, da se bo to zgodilo. Tako se z samim priklopom drugega računala v omrežje ta seveda tudi ne okuži, razen…če mi sam pomagaš.
Virus in trojanski konj sta sicer dve različni zadevi, ampak to sedaj ni pomembno. Nekateri TKji se razmnožujejo po pošti, drugi preko spletnih strani (activex kontrolniki), tretji preko p2p omrežij, zakamuflirani kot programi, ki omogočijo nelegalno trajno uporabo časovno omejenih programov (računalničarji jim pravimo “cracki”), četrti kako drugače. Naletel sem že na virus, ki se kar uspešno širi preko SMB sharingov, saj ene poslovalnice nimam za požarnim zidom in bom jo dal za FreeBSD požarni zid takoj, ko bo mogoče. Na podlagi tvojega opisa dejavnikov tveganja ni mogoče jasno opredeliti, saj je le teh več, včasih so povezani, včasih ne. Možnosti za okužbo je dosti, verjetnost okužbe pa je odvisna od uporabnikov samih. Na podlagi postavitve ni mogoče ničesar oceniti. Dejansko pa so, po mojih izkušnjah, ravno uporabniki sami – ali največji ali najmanjši – dejavnik tveganja. Poznam nekaj ljudi, ki imajo zelo pogosto težave z virusi in jih nikoli ne sreča pamet, a večina ljudi, ki jih poznam, pa jih nima nikoli.
Torej, uporaba požarnega zidu (firewalla), magari tistega, vgrajenega v Windows ali pa hardwerskega (okoli 10.000), el. poštni predal pri ISPju, ki ima protivirusni filter in “razumna” uporaba računalnika (obiskovanje zaupanja vrednih spletnih strani, instaliranje samo zaupanja vrednih programov), pa virusov in trojancev zagotovo ne bo.
Forum je zaprt za komentiranje.