Kateri hladilnik za CPU?
Poskušam utišat pc. Za grafično sem rešil z večji ventilatorjem, ki se počasneje vrti, napajalnik je bolj tihe vrste, ostal je še procesor Celeron 2000. Skozi ohišje sem naredil prepih z ventilatorji na prednji in zadnji strani, tako notranjost ni preveč topla.
Običajno so aktualni Zalman, našel sem še enega na cool-pc, cenejši in po podatkih precej tih, če je sploh združljiv s podnožjem od Celeron 2000:
Thermaltake Golden Orb II,
na:
ali pa je kak cenejši Zalman tudi uporaben, ker je notranjost razmeroma hladna in v trgovinah bi ga bilo verjetno lažje najti.
Kakšne so izkušnje na tem področju?
Sem že razmišljal tudi o Zalmanu, v Comtronu sem videl AlCu varjanto, verjetno bi v mojem primeru zadostoval, Cu varjanto bi verjetno moral naročit po pošti.
Kaj pa tale, ima celo za 2 dB manjši šum, čeprav to verjetno ne pomeni kaj dosti, pa še malo cenejši je, če je kompatibilen z mojim procesorjem.
O TV kartici sva debatirala nižje, sem se odločil za WinFast DV2000, ima poleg DV priključka še neke prednosti, mislim da tudi sama procesira video v Mpeg med snemanjem in ne obremenjuje CPU v pc, tako lahko nemoteno delaš druge stvari. Tako nekako mislim da mi je znanec razložil, če sem ga prav razumel, pa slika da je tudi boljša. Moram jo še naročit, v trgovinah je nisem našel.
live TV sem dobil, gonilnik za zvok sem moral še enkrat naložit.
Je pa zvok v slušalkah zelo tih, poslušanje z npr. WiMP ali BS Playerjem je za silo šlo pri vseh nastavitvah na max, zvok tv programov je pa komaj slišen. Poskusil sem tudi z drugimi slušalkami, pa nič bolje. Pri poslušanju na zvočnike ni težav, verjetno ojačevalec v zvočnikih dovolj ojača signal.
Drug problem je, da pri poslušanju posnetka iz tv programa poleg normalnega zvoka še nekaj piska, zveni v ozadju, ni zelo močno, je pa malo moteče. Pri poslušanju v živo tega zvoka ni.
Nastavitve so zaenkrat privzete, nisem nič spreminjal.
MB je MATSONIC 9332C, grafična pa Geforce 4 Ti-4200.
Pri TempElert piše da je Tryal, verjetno začasna verzija. Ne bi rad inst. preveč začasnih, ker naj bi pustili nekaj zapisa v registrih, kar upočasnjuje zagon pc-ja.
Motherboard Monitor sem naložil, pa mi je po restartu napisal, the driver did’t load, tega okenca in ene pasice Motherboard Monitor ne morem spravit iz opravilne vrstice, ne morem tudi odinstalirat ali ponovno naložit, ker napiše da je program v uporabi. Sem zgleda premalo doma v teh zadevah in naredim kako napako.
Hardware sensor monitor sem poskusil še na prenosniku in na njem spet ni podatka za grafično, sploh ni okenca zanjo. mi pa kaže, da je napetost 5V dejansko 6,48V, drugih napetosti ne pokaže.
Temp CPU je okrog 63 C, matične 51 C, HDD 48 C, kar precej toplo, se pa ventilatorja vseeno samo občasno zaženeta.
Če imaš pri nastavitvah glasnosti za slušalke na max. potem res ne gre. Poglej malo še nastavitve zvočne…
Glede posnetega zvoka ki piska, pa spet poglej malo nastavitve predvajanja posnetkov oziroma nastavitve snemanja.
Ja, procesor je res malo prevroč, kot tudi druge stvari.. Si probal malo spucati notranjost ohišja (prah)? Kje si gledal tem. CPU-ja… (V BIOS-u, ali preko programa)?
Lp, Max
Vse možne nastavitve za zvok sem nastavil na max, verjetno bom moral za slušalke vgradit dodatem ojačevalec. To mi ne bo prevelik problem, elektronika mi ni čisto tuja.
Prenosnik je v garanciji še en mesec, nato ga bom lahko očistil. Do zdaj sem si pomagal s sesalcem za prah na odprtinah za zrak. Mi je pa znanec rekel, da je njegov prenosnik tako vroč, da ga ne more imet na kolenih ko dela z njim.
Temperature sem gledal prek programa, za možnost v BIOS nisem vedel.
Forum je zaprt za komentiranje.