Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija povezava iz worda v excel

povezava iz worda v excel

Kako v wordu narediti povezavo (hyperlink) na določeno celico v excelu in pa tudi na določeno celico na drugem del. listu v excelu
(npr. celica A5 list 2)?

Hvala

Vzemiva da imaš Word datoteko marjanca.xls, excelovo datoteko marjanca.xls in v tej datoteki tri delovne liste “dobri”, “z_velikim” in “tehnicarji”
Kot vidiš se presledkom in šumnikom v imenu izogibam, stara navada pač. Še danes znajo namreč biti težave s temi nesrečnimi šumniki in presledki.

Ok. marjanca.doc in marjanca.xls sta spravljeni na C-ju v mapi “Fantje”
(C:\fantje\marjanca.xls na primer)

V Wordu imaš v datoteki marjanca.doc zapisano:

“Francelj ima velikega. Zelo rad ga drgne in je zelo ponosen nanj”

Želiš si, da bi s klikom na “Francelj” samodejno odprlo celico B3 v excelovi datoteki marjanca.xls na listu “”z_velikim”, kjer je zapsana Franclova mobi številka (V B1 in B2 sta seveda ime in naslov)

Označi besedo “Francelj” in jo klikni z desnim gumbom. Izberi “hiperpovezava” in odprlo se bo okno. Tam naj bo označeno “obstoječa datoteka ali spletna stran” ter pod “poglej v: Trenutna mapa” ter v podobnem oknu kot je običajnni raziskovalec poišči svojo C:\fantje\marjanca.xls. (lahko tudi direktno vpišeš). Problem je, ker se bo sedaj odprla cela datoteka.

Kako naprej sporočim – po oglasih.

____________________ dr.Wega Lep, postaven, pameten in skromen

Takole, če te še zanima, oglasi so mimo.

Kako se torej sklicevati na točno določeno celico v excelu?

Z desno klikni na hiperpovezavo in izberi urejanje hiperpovezave. Tam boš našla svoj sklic “C:\fantje\marjanca.xls”
Ročno dopiši poleg: #z_velikim!B3
tako da sedaj cel sklic izgleda: C:\fantje\marjanca.xls#z_velikim!B3

tisti klicaj ni tam zahec ampak napoveduje sklic na celico, znak # pa na list.
Delo si sicer lahko olajšaš tako da klikneš na B3, jo kopiraš, odpreš Word in v meniju “Uredi” izbereš Prilepi kot hiperpovezavo. Ampak to ni tako lepo, je pa uporabno, če se vrednost v celici spreminja, ti pa želiš direkno videti v vordu vrednost celice. Recimo da v celico B4 vpišeš barvo v B5 pa znamko Franceljevega novega avtomobila.

V Wordu vpišeš sedaj: “Francelj ima velikega (sklic1) (skliC2). Zelo rad ga drgne in je zelo ponosen nanj.”

Kopiraš celico B4 in jo prilepiš nkot hiperpovezavo namesto (sklic1) in b5 na mesto (skliC2). Sedaj bo pisalo:

“Francelj ima velikega RDEČEGA FIČKOTA. Zelo rad ga drgne in je zelo ponosen nanj.”

Ko boš v polje b4 in b5 napisala kaj drugega bo tudi tu pisalo isto.

Še sklic iz excella v excel:

Tule bom kar kopiral odgovor iz neke pošte ki sem jo dobil od Mariota:

Zelo nujno pa je potreboval odgovor tudi Mario:
Ojla..in lep pozdrav…
no mene veseli to da lahko kaj vprašam oz.zastavim vprašanje.
Gre se za tole kako dva lista povezati da delujejo skupa v exelu ,recimo če imam na enem listu ene formule ,ki bi rad da se rezultat izpisuje na drug list,recimo konkretno ene številke katere se mi saštevajo,na istem listu, rad bi jih da se avtomatično pišejo na drugem listu,pa da bi pol tam na te številke dodal še ene druge formule….
z kopiranjem se mi podrejo pa neki ni dobar,vem da je enostavno prekopirati, če jaz napišem,
A1/A2 in da je rezultat v polju B3 in pol B3 nemorem kopirati na drug list ker mi napiše tole #del/0!……
a obstaja neki da se taj rezultat prenese na drug list…. ne da bi ga pisal
za en rezultat ni blema ampak se gre za 50 – 60 pol je zamudno prepisati vse…
hvala za odgovor ,
pa tud na mail če se da lahko mi odgovorite da nečakam tam ,
hvala lepa in lepo se imejte in hvala za trud vsem,
Mario

Dragi Mario!
Seveda odgovor dobite praktično takoj z povratno pošto, če je le mogoče. Pisma so v Kvamu objavljena predvsem zato, da si še kdo drug najde odgovor na vprašanje, ki ga žuli pa še ni našel časa da bi ga zapisal in poslal na naslov dr.Wega@gmail.com
Je pa res, da so odgovori vrnjeni po pošti bolj suhoparni in kratki, v tej rubriki pa problem poskušamo osvetliti širše in iz drugih zornih kotov.
Vendar tokrat ne bo tako: vprašanje je bilo jasno in konkretno, odgovor pa bo tokrat tudi tak:
Mogoče vsi ne veste: Po prevzeti nastavitvi (mejduš, še en trapast prevod za tako enostavno rečeno »po defoltu«) se nov excelov dokument odpre z tremi praznimi listi. Nekaterim je to preveč, drugim premalo, vsi pa si lahko zadevo prilagodijo

v meniju Orodja/možnosti
v zavihku Splošno

kjer lahko nastavijo »št.listov v delovnem zvezku«

Maria zanima, kako bi se z enega lista v formulah skliceval na podatke na drugem listu. Se to sploh da? Dragi Mario, ne samo to, sklicujemo se lahko celo na čisto drug (lahko celo trenutno zaprt) dokument!

Najprej sklicevanje z lista »Mario1« na list: »Mario2«. Na listu »Maio1« namreč želimo videti seštevek celic A1 in A2, ki se nahajata na listu »Mario2«
Če smo izbrali direktno vpisovanje formule v celico, kot ponavadi izberemo celico in vpišemo:

=Mario2!A1+A2

Kot vidite smo morali vpisati ime lista s podatki, dodati klicaj in dokončati formulo kot običajno. Obstaja pa še lažja pot: v celico vpišemo samo enačaj (»=«) nato pa z miško kliknemo najprej na list »Mario2«, izberemo celico A1, pritisnemo plus (»+«), izberemo A2 in pritisnemo enter. Excel nas vrne na izhodiščni list, formula pa je že lepo na svojem mestu.

Kaj pa sklicevanje na kakšen čisto drug dokument?
Tu je zadeva podobna. Recimo, da se želimo v našem dokumentu »Mario.xls« sešteti celici A1 in A2 iz dokumenta »rast teličkov.xls«, ki je shranjen na C-ju v mapi Moji dokumenti. Formula bo malce daljša:

=’C:\Moji dokumenti[rast teličkov.xls]List1′!$A$1+’C:\Moji dokumenti[rast teličkov.xls]List1′!$A$1

Tule velja opozoriti na enojni narekovaj, opuščaj, apostrof ali kakorkoli se že reče tisiti vejici ‘, ki se nahaja pred C in tik pred klicajem: potreben je, kadar se sklicujemo na dokumente, ki se nahajajo v mapah, katero ime vsebuje presledke ali pa je ime datoteke daljše od osmih znakov (ali imajo šumnike). Stara zapuščina DOSa pač.

Spet je veliko lažje če se do dokumenta v formuli, potem ko smo v celico vpisali enačaj, kar doklikamo in pritisnemo enter. Vsakič, ko bomo na novo odpirali tak dokument, nas bo excel vprašal, če želimo preveriti spremembe v dokumentu, ki je omenjen v formuli. Seveda želimo, kaj ne bi!?

Mario, lepo se imejte, pa oglasite se spet!

____________________ dr.Wega Lep, postaven, pameten in skromen

Wega super si hvala za tako obširen odgovor, tole mi bo zelo prav prišlo

Še enkrat hvala in lep dan še napre

Marjanc@

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close