Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija Exell – tridimenzionalne tabele

Exell – tridimenzionalne tabele

Zanima, me če obstajajo v Excellu trodimenzionalne tabele in če da, kako se ustvarijo.

Lep dan

Če misliš tabelo kot sheet, potem ne vidim varjante, da bi imel 3D tabelo, razen če imaš podatke na ostalih sheetih za novo dimenzijo.

Če misliš pa v VBA, potem pa seveda obstajajo.

Hvala za info.
Ali razumem prav, da je VBA visual Basic? Ali mi lahko poveš malo več o tem: ali obstaja samo Microsoftov ali tudi kak drug? Kateri je najbolj primeren?
Hvala za nasvet in lep dan.

VBA je Visual Basic for Aplication in je v bistvu vgrajen v vse Office produkte. Uporablja se ga za makroje in pisanje kakih lastnih funkcij, čeprav nekateri npr z Accessom in VBA pišejo celotne rešitve. VBA je bolj prilagojen Office programom, z njim pa ne moreš naredit EXE datoteke. Drugače pa je zelo podoben Visual Basicu.

VB je načeloma le Microsoftov, obstaja pa nekaj pribljižkov (RapidQ BASIC, ki ga žal ne razvijajo več, Envelop), eni so celo zastonj in pa cel kup compilerjev za različna narečja basica

Najbolj primeren je sigurno MS VB, ker ima odličen uporabniški vmesnik, če pa misliš iti v korak s časom pa seveda VB.NET.

Jaz ne poznam, da bi kakšni programi imeli tridimenzionalne tabele, ker se večina takšnih potreb reši z normalizacijo podatkovne zbirke.

Kakor vem, so tudi v programih kot so access, MS SQL server, DB2 … vse tabele dvodimenzionalne in se potem naredi relacije med tabelami (recimo razni šifranti in podobno).

V excelu lahko relacijo med tabelami simuliraš tako, da recimo vsako dvodimenzionalno tabelo narediš na svoj list in potem z funkcijami ali programsko v VBA narediš povezavo med tabelami. Je pa za takšne primere običajno bolje uporabljati recimo Access, ker se da mnogo primerov rešiti veliko hitreje, zlati pa je močno orodje Query (poizvedbe), kjer lahko več tabel potem povežeš in dobiš novo navidezno dvodimenzionalno tabelo.

Obema hvala za odgovor. Še eno vprašanje: katera literatura je najbolj primerna za VBA, ki je vgrajen v Office? Oz. ali je kje www stran za to?

Literature za vb/vba je res ogromno, precej si lahko pomagaš tudi s helpom in/ali snemanjem makrojev.

Veliko brezplačnih tutorialov najdeš seveda tudi na netu

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close