Najdi forum

LCD in mrtvi pixli

Prosim za pomoč. Kako ugotoviti, da imam mrtve pixle na LCD ekranu. Opažam, da je del besedila in/ali slike na desni strani ekrana slabše vidljivosti. Ali mi morda umirajo pixli ali pa jaz rabim očala (ha-ha). Čeprav se hecam, me resnično zanima kako naj “skontroliram” ekran?

Hvala za odgovor in LP.

Hm, ne vem ce mrtvi piksli pomenijo slabšo berljivost/vidljivost…no, na nek nacin že, ampak ne tako, da bi se kaj vidlo bolj “motno”.

Pikslu se ponavadi rece, da je “mrtev”, ko je ali stalno crn (sklopljen), ali pa nepravilne barve…recimo rdec, ko bi morala cela slika biti modra.

Najpreprosteje se pregleda tako, da se postavi enobarvno ozadje/enobarvno sliko cez cel zaslon in podrobno pregleda z ocmi. Kakor vem se to pocne z tremi osnovnimi barvami (rdeca, zelena, modra) ter belo in crno za ozadje (vsako posebej seveda). Ce je kak piksel mrtev (in ce dovolj dobro gledamo) bomo vidli pikico drugacne barve.

Hec: V primeru, da se izkaže, da rabiš ocala verjetno ne bo videt mrtvih pikslov ;))

No, večkrat sem tudi že videl, da se uporablja (sicer že zelo stari) “Nokia monitor test”. Nimam nikjer zapisanega linka za programčke, ampak ga Google najde brez problema.

Za iskanje mrtvih pikslov pa se zažene ta program in izbere “Color” ikono, na kar bo sam zamenjeval barve ob pritisku na miškin gumbek.

Nokia test – prenesi, poženi, probaj

profa

____________ profa

mojga mrtvaka se vidi če je ozadnje črno-vidi se ga kot temno modro piko. Ko pa imam ozadje belo (Word, internet) pa pika veselo sveti z belo bravo oz. takrat oživi od mrtvih. Torej za pisarniške stvari nimam mrtvih pik.

Tisto ko imaš pa po ekranu lise gre pa za eno drugo napako. Upram da nisi imel zaslona obrnjenega proti soncu ali pa zraven celo radiator ali kak toplotni izvor. Če imaš to že od začetka, pa garancijo in če je stvar kar izrazita ga bi bilo mogoče dobro odnest nazaj pod reklamacijo.

Na notesniku sem imel mrtvo piko od začetka; potem pa mi je šla na živce in sem jo vsake toliko frcnil; za čudo se je zadeva zdaj popravila in dela BP. Nauk zgodbe-pametnejši popusti.

************************************************************ # Enaka mnenja so dovoljena...nasprotna tudi ;~) #

Obstaja tudi neki programček ki ti take pike popravi samo se trenutno ne spomnim imena (včasih pomaga tudi rahlo masiranje kot pri tebi 😉 )

To počnete na lastno odgovornost

kladvo v roke pa pike ne bodo več problem 😉

Kladivo – Univerzalno orodje za popravljanje 😉

mene pa zanima a je res to mogoče ko si napisal ”frzzzko” da ti sonce lahko LCD ekran okvari da ti nastanejo neke lise,zakaj naj bi bilo to? Sprašujem zato ker jaz imam namreč samsunga glih obrnjenega proti soncu ker nimam druge variante glede prostora ali se tud da kako zaščititi s kom al je sam varianta da ga neuporabljaš takrat in da je skom pokrit.
LP

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close