Hitrost branja DVD-ja
Mene pa zanima, od česa je odvisna hitrost prepisovanja podatkov s posnetega DVD-ja na disk. Opazila sem, da se enaka vsebina na DVD-jih različne znamke na disk prepisuje različno hitro.
Primer: z DVD+RW (Smartbuy 1-4x) je bila vsebina bistveno hitreje na trdem disku kot z DVD Verbatim (DVD-R, 1-16x). Preseneča me predvsem to, da je z RW DVD-ja podatke bral hitreje kot z navadnega. Vsaj pri navadniih RW CD-jih se spominjam, da je bilo branje vedno dosti počasnejše.
Pekač je skoraj nov, NEC 4550A. Windows XP, Nero 6.6.
Računalnik dokaj zmogljiv.
Zanima me tudi, ali je NECov pekač kaj izbirčen glede znamke dvd-jev? Kakšne so kaj izkušnje z znamko Iomega, ki jih prodaja Sparr?
Napake pri zapisovanju zaradi prevelike hitrosti zapisa fizično ne moreš videt in dvd lahko izgleda čisto nepoškodovan.
Tvoj nec sicer iz dvd-r bere z 16x hitrostjo, vendar je to ponavadi le v idealnih pogojih, ki jih v praksi nikoli ne dosežeš. Pri teh hitrostih se lahko pojavi že osko grlo vodila, ali celo zapisovanja na trd disk.
Drugače so normalne povprečne (dvd in cd bere datoteke na začetku precej počasneje, kot na koncu, ker je pač kotna hitrost na zunanjem delu ploščka precej hitrejša) hitrosti tam od 5.000 kb/s pa do 8.000-9.000 kb/s.
Če vmes zapisuješ kaj drugega na disk ali pa sam sistem kaj bere oz piše po disku, lahko hitrosti hmalu padejo na 2.000 kb/s.
No če vzameva povprečno hitrost 5.000 kb/s je to 5.120.000 b/s.
Poln dvd vsebuje 4.700.000.000 b –> bere 917 sekund kar je dobrih 15 minut.
Vmes hitrost parkrat pade zaradi zgoraj napisanega in morda kakega antivirusa in kakega errorja na dvdju, pa smo hitro na tvojih 20 minut
***Pri teh hitrostih se lahko pojavi že osko grlo vodila, ali celo zapisovanja na trd disk***
Ne ne in še enkrat NE! Pri hitrosti 16x ne more priti do ozkega grla vodila ali zapisovanja na disk, ker je 16 x hitrost ekvivalent prenosu podatkov ~21MB/s.
To bi se zgodilo, če bi imel DVD na PC ju 486 DX100 ali pa kakšnem P100. Kar se tiče današnjih PCjev ni problem vodila ali pa diska, ker imajo že kar nekaj časa diski sustained data rate večji kot 25MB/s.
Problem je bolj merjenje hitrosti prenosa prizvajalcev DVD enot. 16x je idealna hitrost, ki jo DVD doseže samo na nekaj % branja DVD-R-ja. Ostalo je seveda manj.
Nec-ovi DVD ji imajo tudi omejitev hitrosti branja (vsaj ND-3500AG jo je imel), ki se jo da z nadgradnjo firmware-ja odstranit.
Moj ND-3500 je najprej bral DVDje samo z 4x hitrostjo, po nadgradnji pa doseže realnih 10-12x. Pa tudi pisat mi noče z večjo hitrostjo kot 12x, ne glede na to da je deklariran kot 16x, pa tut ploščeki so 16x.
Pa imam Ultra160 SCSI disk z izmerjenim sustained data rate-om 80MB/s.
Pumbaa napisal:
> Ne ne in še enkrat NE!
Pri tebi se vse stvari zgleda dogajajo v pravljicah pod idealnimi pogoji. Ko pa boš na isti kanaj napopal disk in dvd, pa kopiral datoteke, vmes pa bo še OS in drugi programi ružili po disku, me pa zanima, kakšen prenos boš imel.
Sicer ne trdim, da z dobrim sistemom ne moreš normalno kopirat 15mb/s iz dvdja, žal pa je veliko mašin, ki se prodajajo po šparih in podobno, daleč od tega.
A nima SATA 150MB/s prenosa?!
Ima, ampak kaj, ko je vse skupi ista žalost kot IDE.
Kaj ti potem pomaga disk na SATA in DVD-RW na IDE?
Ne pomaga.
Škoda je samo ta, da ne delajo več DVD-RWje na SCSI vodilu.
Kar se tiče mojega mlinčka ne morem snemat konstantno pri hitrosti 15MB/s. Pa mi je Nero izmeri hitrost prenosa diska 78MB/s.
Aja, važn da bojo zdej implementirali SATA II (300 MB/s), ampak mlinčki bojo pa še zmeri isto mleli. Škoda samo, da bodo spet zmetali na tone denarja, da nas bodo prepričevali, da je SATA II najboljša zadeva do sedaj.
:-))))
No, da se še malo jaz vključim v tole debato: računalnik, ki ga uporabljam, ni bil kupljen v sparru. Imam 1 GB RAM-a, SATA HD, Intel procesor – med testiranjem novega pekača NEC ND 4550A nisem uporabljala drugih programov, pa vendar je branje s posnetega DVD-ja potekalo počasneje kot na LITE_ON pekaču na bistveno manj zmogljivi mašini. Oba pekača sta nova, dvd-ji prav tako, čisti, brez prask.
Reklamirala ga še nisem, ker mi trenutno na Verbatimove r+ povsem lepo zapisuje in tudi dokaj normalno bere zapisano.
Še nekaj me zanima, ali je večja možnost, da pride do napak pri snemanju, kadar na DVD snemamo dokaj razvejano strukturo map s številnimi datotekami? Jih je pred zapisovanjem bolje stisniti? Tak primer je npr. mapa Moji dokumenti, ki jo človek pogosto shrani zaradi varnosti pomembnih datotek.
Forum je zaprt za komentiranje.