Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija temperatura v računalniku

temperatura v računalniku

Prosim za nasvet glede temperature, ki je še “zdrava” za trdi disk in procesor. Nisem čisto prepričana, da imam dobro hlajenje v svojem računalniku. Temperatura diska je v mirovanju do 45 stopinj, pri uporabi se dvigne do 50, procesor pa dela na 50 stopinjah pri normalni uporabi, 55-60 pri večji obremenitvi. HD je Maxtor 80gb 7.200 rpm s-ata, procesor je Athlon XP 2800+ Barton (nenavit). Računalnik je vžgan praktično cel dan, počiva le nekaj ur čez noč.

Po mojem mnenju je vse v mejah normale, AMD-ji so pa sploh poznani, da se malo bolj grejejo. seveda, če hočeš lahko stvar dodatno hladiš s posebnimi ventilatorji, boljšim hladilnikom za procesor in morda večjo škatlo, če ti je v interesu. Trenutno pa mislim, da ni nobene panike. Če se boš odločila dodajati ventilatorje, preveri prej moč napajalnika, ki naj bo čim močnejši, beri na ta račun dražji, pa tih naj bo ….
Toliko za enkrat, za nekatere je to cela znanost za druge metanje denarja kozi okno, odločitev bo na koncu pa le pri tebi in tvoji denarnici.
Lp

Ljubezen je večna

Tele temperature so že zelo kritične.
Tako disk kot procesor sta prevroča.
Hlajenje obojega bo potrebno izboljšati.
Za disk je priporočljiva temp recimo do 40°C, procesor pa recimo do 50°C.
Karkoli več zmanjšuje življensko dobo.
Imaš več opcij:
– dodaš ventilatorje v svoji sedanji škatli
– kupiš novo škatlo z vgrajenimi ventilatorji
– zamenjaš hladilnik na CPU-ju in uporabiš kakšno dobro pasto ter kupiš posebni hladilnik za disk (ki ga ravno slučajno tudi jaz prodajam :-))))

Predvsem disk bo kmalu škripnil, če ne boš kaj naredila. Saj se greje toliko kot SCSI na 10000 obratov. S hladilnikom ti bo temp. diska padla na okoli 33°C.

Lp.

No, hvala obema za nasvete. Sem malo brskala po internetu in so si (kot tukaj) mnenja različna. Bom pa sigurno ukrepala in verjetno bo v ohišje šel še kakšen cooler. Brez veze, da mi hard crkne, saj je star šele kakšen mesec. Sem pa začela o zadevi “študirat”, ko se je pojavilo “škljocanje” diska. Sliši se nekakšen “klik-klak” takoj ko se naložijo windowsi in občasno med delom. Malce bolje je po defragmentaciji in mogoče se čudno obnaša, ker imam na njemu shranjeno ogromno majhnih datotek (slike, word dokumenti), ki jih kar naprej premetavam, odpiram… ?

Aja, včeraj sem odstranila eno bočno ploščo na ohišju in danes so temperature take (računalnik vžgan od jutra, delo v Photoshopu):

osnovna plošča: 26 stopinj
procesor: 50 stopinj
disk: 40 stopinj

Torej naj bi bil sistem na mejnih vrednostih pri odprtem ohišju. Bi bilo dovolj, če si naštimam en ventilator, ki piha v ohišje? Nisem čisto prepričana, kaj je najbolje: pihanje notri, ven…? Razmišljam tudi o kombiniranem hlajenju, ampak se bojim, da bo potem mašina glasna…

Ja, Photoshop našpona CPU do konca. Tle ti pomaga samo boljši CPU hladilnik in zelo dobra pasta.
26°C mamaplata je čisto normalno, tako da ti sistema ni treba hladit.
40°C disk je še zmeri preveč.
Tudi če daš ventilatorje noter ne bo veliko pomagalo (govorim za disk).
Imaš dve varianti:
– ali

Jest prodajam drugo varianto.

Današnji diski prenesejo temperature do 65°C, tako da kar je do 50 °C je čisto normalno.

Je pa manj znano da diskom bolj škodi mraz kot pavišje temperature (ko smo že ravno pri temperaturah)

Tudi meni se zdi, da npr 45 stopinj ni tako zelooo veliko za disk, ki se kar hitro vrti in stalno “melje”. V tem trenutku je moj disk praktično zunaj, ločen od vseh kartic in na dnu ohišja, ki je odprto. V sobi je 23 stopinj, disk pa stalno kaže 40-42 stopinj. Kaj potem je pokvarjen, da se tako greje? Ker dvomim, da bi si proizvajalec privoščil dat tak rizičen disk na trg… Saj ne, da se to ni že zgodilo, ampak kakor jaz vem, s to serijo Maxtorjev (zaenkrat) ni težav… Saj nočem težit, ampak mi je škoda zdaj kupovati hladilnik za disk, ki ga je potrebno “zazdidat” bolj proti vrhu ohišja kjer je tako ali tako že vse nagužvano (multimedia panel, DVD player). Nakup (še enega) novega ohišja pa tudi ni najbolj optimalna rešitev. Pa še nekaj! Kakšno temperaturo bi moral pokazati disk v prvi minuti, torej takoj po zagonu računalnika, in na sobni temperaturi? Imam tri različne programe in vsi mi pokažejo 29-30 stopinj takoj po zagonu ohlajenega računalnika. Ni to malo čudno?? Včeraj sem ga nalašč zelo obremenila, da je dosegel 50 stopinj, odprla sem ohišje in ga z roko potipala. Po moji oceni ni imel čez 40 stopinj, bil je topel in ne vroč… Tako da mi tu več stvari ne gre v račun. Če se še komu da odogovarjat, lepo prosim, da se reši ta enigma… :-))

Lp,
Tina

Prenesejo tudi 80°C, vprašanje je samo koliko časa.

No, vzemi si kaj časa, pa pojdi pogledat kaj pravijo proizvajalci diskov na to.
Sem videl na internetu, mislim da na strani od Fujitsuja (ki dela odlične SCSI diske), kjer je bilo lepo zapisano glede temp. diska:
35°C …………. življenska doba vsaj 5 let
40°C …………. življenska doba okoli 4 leta
45°C …………. življenska doba okoli 3 leta
50°C …………. življenska doba do 2,5 let

Torej disk res prenese 50°C in več, ampak kaj ko se bo vrtel pol manj kot če bi bil lepo hlajen na 35°C.
Sej če maš na disku samo špile je čist vseen kolk časa zdrži, če maš pa gor kaj bolj resnega je pa še kako važno da veš kolk je disk zanesljiv.
Ne vrtijo se brezveze v serverjih in v resnih PC-jih (da ne govorim o MACih) samo SCSI diski.
Ne vem no, men se zdi ZELO sumljivih 50°C na 7200 SATA disku.
Men se lepo u mašini vrtijo trije SCSI diski (10k rpm) pa majo lepo temp. okoli 32°C.
Če ti odleti RAM je vseen, kupiš drucga pa je, če ti pa disk odleti, kaj narediš z vsemi podatki k so bli gor? A delaš vsak dan backup-e?

Proizvajalec jamči normalno delovanje diska do 65°C, o življenski dobi ni govora (vsaj nisem našla tega podatka). To da ga je fajn met na 30-35°C ne dvomim, ampak mi je malo skregano z logiko pri tem mojem Maxtorju, ki ima tako temperaturo takoj ko zaženem računalnik, v prvih minutah delovanja, in to pri odprtem ohišju. Fizično je takrat praktično hladen. Tako da ne vem, kdo tu laže in ali je mogoče problem v senzorju…? Tako da ga zaenkrat mislim pustiti na miru. Naštimala sem si alarm, ki me bo obvestil, če bodo šle stopinje čez 50 in bom takrat ukrepala. Jutri se lotim packanja s procesorjem, pasto že imam, samo en dober cooler še rabim.

Aja, backup-e redno delam, pomembne stvari imam na dveh diskih (v drugem računalniku), delam DVD in CD kopije…

Pa naj krepne, če že mora ali naj se odloči kakšno temperaturo ima zares…

“Če ti odleti RAM je vseen, kupiš drucga pa je, če ti pa disk odleti, kaj narediš z vsemi podatki k so bli gor? A delaš vsak dan backup-e?”

Če si ne delaš backupov si si sam kriv
kdo pa mi zagotavlja da mi disk nebo “odleto” eč bo pravilno hlajen ?

btw
SCSI diske uporabljajo predvsem zaradi hitrosti
in še par drugih stvari 🙂

Če hočeš nižje temperature bo treba dat drugi ventilator gor in pravo pasto ter vse skupaj pravilno sestavit. Tam na max 50 stopinj bi blo fajn 🙂

Misliš Intela

ali si šele zdaj slišal da so izumli kolo ?

SCSI diske uporabljajo predvsem zaradi hitrosti
in še par drugih stvari 🙂

ah ja in katere so te stvari ??

Scsi diski za doma – so metanje denarja proč, raje ga vložim v kaj bolj pametnega – npr. delnice pri Kamn’u

lp

(\__/) Copy and paste bunny (='.'=) to help him gain (")_(") world domination

Vidim, da je razprava dobila nove dimenzije 😀
Ker tudi jaz nimam preveč denarja, se bom lotila stvari sistematično. Začnem pri novi pasti v kombinaciji s coolerjem, ki je že gor (2200rpm). Da vidimo, kako je super ta Silver Artic… Če ima kdo kakšen uporaben nasvet glede nanašanja… 😉

Kakšen ventilator sploh imaš sedaj gor ?

To bi ti moral precej bolše vedeti kot jaz – navsezadnje se s tem srečuješ vsaki dan – se motim ? ali si bol softwarske stroke 🙂

recimo:

-priklop pri prižgani mašini
-uporaba več diskov na istem priklučku

pred leti je blo fajn met SCSI doma dandanes pa več ni tako velike razlike da bi se splačalo – se motim ? 🙂

Vprašanja:
1. Kaj je že to tag command queueing?
2. Kaj je že to average seek time?
3. Kaj je to garancijska doba?

Odgovori:
1. SCSI ve kaj je to že od začetka, IDE in SATA nimata pojma kaj to je, pa še neki časa ne bosta vedla.
2. Ja, to pa imata oba, razlika je samo 100% v korist SCSI-ja.
3. SCSI ima že od začetka garancijo 5 let. Ko odleti ga odneseš in ti dajo novega, brez problemov. IDE/SATA imajo samo taboljši 3 leta, drugače pa že leta in leta samo 1 leto.

Zato je SCSI še zmeraj boljši od IDE/SATA.
Kaj pa imeti v svojem mlinčku je pa samo vprašanje denarja in zasesenjaštva.

Pa še ena majhna zanimivost:
WD Raptor (za te ki ne veste: SATA 36GB disk, 10k rpm) ima isto ceno kot kakšen Seagate ali pa Fujitsu 36GB SCSI Ultra320 10k rpm… Hmmm?!

nisem se spomnil vseh prednosti 🙂

se nena zdaj pri SATA nekaj igrajo z neko tehnologijo NCQ (Native Command Queuing) ?

A nima Seagate za večje diske tud 5 let garancije

če novi disk nima vsaj 3 leta garancije ga ne kupim 🙂

Saj nihče ne trdi, da SCSI niso boljši in hitrejši od (S)ATA, tudi 7800GT ali X1800XL sta boljše od kake onboard intel grafike, pa jo vseeno najdeš v veliko postajah.

Pri tistih cenah si pač našel točno en disk, če pa gledaš diske, ki imajo normalno velikost za današnje razmere, pa bo razlika v ceni 50-100 K SIT.
Potem moraš dodat še kontroler za SCSI, pa dobiš razliko, ki je za marsikoga prevelika, da bi te dobre strani SCSI diskov prevladale in zato pač v navadne mašince tlačimo (S)ATA diske.

Meni je problem hlajenja rešil enostaven poseg. Eden od problemov hlajenja je, da zrak za hlajenje vstopa v pc iz zadnje strani, kjer piha ven tudi topel zrak. Moje ohišje je imelo spredaj spodaj majhne bolj okrasne luknjice, na servisu so mi svetovali, da jih povrtam na 5 mm, da bo v pc vstopal hladen zrak, kar je najceneši način izboljšanja hlajenja. Zagotovili so mi, da zaradi tega ne bom ob garancijo. Zdaj je pc občutno hladneši in tišji, ker se ventilatorji počasneje vrtijo, dodaten ventilator niti ni potreben, je pa že predvideno mesto za vgradnjo kar 4 ventilatorjev za vpihovanje zraka.
Če škatla ne bi imela luknjic, bi zvrtal eno večjo npr. 8 cm in čez dal neko okrasno masko.
Mogoče bi se posvetovala s servisom, če bi ti kaj podobnega naredili, oziroma če ti to naredi lahko kdorkoli in bi ti garancija ostala. Vsekakor bi boljše hlajenje moralo biti tudi v nihovem interesu, ker bo možnost da kaj crkne manjša.
Sem pa prej tudi razmišljal, da bi snel eno bočno ploščo, samo verjetno bi se precej prah nabiral tudi kjer ni treba.

Eno malce nesramno vprašanje:
za koga Boga rabiš 300 GB disk?
XPeji porabijo 1.7 GB, pol maš pa Office in ostala softverska navlaka skupej okol 10GB.
300 GB rabiš samo v dveh primerih:
1. da maš vse igrce gor na disku (če si igralničar)
2. da uporabljaš PC za Video editing. E v tem primeru je to čisto uredu.

Vprašanje:
ali lahko današnji 300GB diski delajo tako dolgo kot recimo stari dobri mlinček WD 850 MB?
A ni IBM dal eno serijo 10GB diskov zunaj poimenovanih DeathStar?! :-)))
Problem današnjih SATA diskov je da so zelo nezanesljivi. Seveda, več GB in ista cena, posedično se ve kaj to prinese.

Če si kupiš 300 GB disk, potem si pač gor nabutaj lih karkoli si želiš, je to čisto tvoj problem al 100 igric al 100 filmov al pa imej 95% nezasedenega.

Sicer pa so povprečni noramlni diski dans 160-200 GB.
Ti pa povem, da kot razvojnik programja na mašini potrebuješ več OSov, več razvojnih orodij (samo za primer Visual Studio 2005, komplet instalacija z helpi, sampli,…>10Gb) pa še marsikaj. In meni je čisto logično, da bom imel v mašini večji disk in gor kompletne inštalacije, kot da bom imel manjšega, gor minimalne inštalacije, potem bom pa za vsak sample ali poizvedbo v helpu vtikal dvd not?

Kako dolgo pa bojo delali današnji 300GB diski pa lahko vprašaš edino na Dannyjevih zvezdah, ker to pač ne more nihče drug vedet. Je pa verjetno tako kot večina nove tehnologije stestiran in narejen za določeno življensko obdobje, iz zgodovine pa vemo, da se kvaliteta le boljša in ne slabša. In če so vsi diski tam od nekaj mega naprej do danes zdržali kolkortolko normalen čas, ne vem zakaj sedaj 300GB diski pa ne bi.
ČE pa je bila nekoč neka serija diskov malo bolj defektna, pa še ne pomeni, da je vsa tehnologija v ….

🙂

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close