Najdi forum

Kateri Linux

Imam eno narodno vprašanje. Zanima me kateri free lunux priporočate, za domačo rabo na enem računalniku, da bi ga imel poleg Linuxa?!?!
V mislih imam bolj kako tako, da je skin podoben “hekerskim” 😉

Zanima me še ali se lahko prek Linuxa zažene tudi Irc.

Lep pozdrav!

Vprasanja sicer ne razumem v celoti.

Distribucij Linuxa je precej, za odlocitev za to ali ono pa je potrebno vedeti, kaksno predznanje uporabnik sam ima in kaj bi v njem rad delal. Za zacetnike je verjetno najbolj primeren Ubuntu, Mandrake, Fedora in podobni. Za malo zahtevnejse uporabnike oz za take, ki bi si za sam sistem in njegovo prilagoditev rade volje vzeli kaksno urico vec casa, pa brez dvoma svetujem Debian Linux (www.debian.org). Sama ga redno uporabljam in nastavila sem ga ze marsikateremu, tudi cistemu zacetniku, pa se slo vse brez tezav. Skinov za sam sistem pa je celo morje, od XP-like do bolj ‘hekerskih’.

Glede Irca: mislim, da imas v linuxu kar nekaj programckov, ki omogocajo ircanje 😉

Ce te se kaj zanima, kar vprasaj.

Priporočam Suse 9.3 oz 10.0. Oba uporabna za desktop.

Lahko si pa se tukaj malo preberes..
http://distrowatch.com/

lp yha

Jaz imam pa drug problem, ali je kje kdo, ki bi mi razložil kako naj namestim v Linux dodatne kodeke? Imam IBM ThinkPad 390E, procesor 333Mhz, 256 Ram, DVD enoto, 20 Gb Hdd na dve particiji. Pol je za XP-je ostala polovica pa za Linux. Najbolje mi je delala verzija PINGO linuxa z Monitorjevega DVDja. Ta že po enostavni namestitvi pozna DVX-e ne pozna pa DVDje. Zato sem snel Novi Pingo, ki pa ni delal tako kot stari in ne pozna DVXov. Potem sem snel Ubuntu, tudi ta ne pozna kodekov? Kaj delam narobe, novejši kot je manj kodekov vsebuje.
Torej ali je kakšna možnost, da mi to kje pokažejo, ali se da to preko foruma rešit.
Lp in hvala za trud.

Ljubezen je večna

Suse je sicer placljiv sistem, tako da je potrebno za instalacijo malo poiskati. Uporabljala sem ga sicer kar nekaj let, vendar me je pri njem v glavnem najbolj motilo stevilo tezav, pred katerimi si se znasel, ce si hotel kaj dodatnega instalirati (tezave s knjiznicami in dependeces).

Za distribucijo Pingo zal ne vem, za tezavo v Ubuntuju sem pa ze slisala…

Novejsi sistemi bi morali ze sami imeti ustrezne kodeke. Vsaka distribucija ima drugace svoj sistem instaliranja. Nekateri uporabljajo pakete tipa RPM (npr. Suse), nekateri tipa DEB (npr. Debian). V ta namen imajo tudi tekstovna in graficna orodja, s katerimi je iskanje in instalacija olajsana (Kpackage, Synaptic, Aptitude…). Sama uporabljam Debian, razlicico Sarge (vec o razlicicah: http://www.debian.org/releases/), v njem pa program Xine – za gledanje filmov. In moram priznati, da se nisem imela tezav. Tudi instalacija dodatnih programov ali pa njihovo posodabljanje je v Debianu zelo preprosto. Mogoce se splaca poskusiti…

Mah najenostavneje je uporabiti progtram Mplayer,

Mplayer je zelo spodobno napisan program, na njihovi spletni
strani imaš pa tudi vse potrebne kodeke, ter
detaljen opis kako zadevo instaliraš in poganjaš.
Dela za znalce cca 5 minut, za neznalce pa cca. 30 minut

lp

(\__/) Copy and paste bunny (='.'=) to help him gain (")_(") world domination

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close