Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija Prosim svetovanje ob nakupu PC-ja

Prosim svetovanje ob nakupu PC-ja

Lep pozdrav!

Vidim, da mnoga vprašanja uspešno rešujete, pa bom na kratko predstavil moj problem. Sem samostojni podjetnik in rabim nov zmogljivejši računalnik, pa sem ob vseh teh novitetah popolnoma zgubljen.

Računalnik rabim za:
– razne kataloške programe v stilu Parts Finderja, Quick Finderja
– knjigovodstvo 1. – Pantheon oziroma Birokrat
– knjigovodstvo 2. – v DOS-ovskih programih
– prebiranje elektronske pošte in surfanje po netu
– serviranje baze podatkov
– občasen ogled filmov in poslušanje glasbe

Ker ponavadi ne iščem predolgo, mi je že znanec ponudil sledečo
konfiguracijo za 158.000 SIT (z DDV).

• POMNILNIK: 2 spominski ploščici DDR 256MB PC3200 400Mhz
• DISK: Seagate 120GB 7200 RPM, 8MB cache, ATA133
• GRAFIČNA KARTICA: Gigabyte nVIDIA PCI-express 6600 128MB
• POGON: DVD-RW NEC 4550A
• DISKETNA ENOTA: Sony 1,44″

Garancija: 36 mesecev

Razni predlogi glede posamezne komponente ali je dobra ali ne,
ter sploh, če se to konfiguracijo splača vzeti za ceno 158.000 SIT,
so več kot dobrodošli.
Pa zanima me, ker bom sedaj presedlal iz operacijskega sistema Windows 2000 na Windows XP – ali bodo programi za DOS (knjigovodstvo) še vedno lahko delovali pod XP-ji ?
Najlepša hvala že vnaprej ter lep dan želim.

Janez

Če boš uporabljal:

knjigovodstvo 1. – Pantheon oziroma Birokrat

enega od teh – čeprav je Pantheon po mojem veliko boljši..
Odvisno, katero podatkovno bazo boš uporabljal spodaj MS???

– knjigovodstvo 2. – v DOS-ovskih programih
Pri DOS-ovskih programih boš najbrž imel problem z tiskanjem slo znakov (čšž)
na tiskalo, če dos-programi podpirajo samo kodno tabelo 437 – potem ti
v windows xp – to ne bo delalo pravilno (ali pa sploh ne).

torej prej se posvetuj s programerji dos-programov, ali jih lahko
preneseš v Windows XP okolje – oz. ali bodo tam delali (VASCO-tovi vem da delajo) – pa ne vem od katere firme jih imaš.

No če boš vse skupaj delal ti odsvetujem AMD procesorjev – niso zato.
Vzemi raje Intel -ove so malce dražji – ampak tudi boljši, razen če ti je za hitrost vseeno – če malce počakaš 🙂

lp
ps. če me bo kdo že kaj vprašal zakaj Intel in zakaj AMD je odgovor simple:
– delal sem že z Intel procesorji in AMD – pa se na žalost
za profi delo ne dajo primerjati.

(\__/) Copy and paste bunny (='.'=) to help him gain (")_(") world domination

Pa pametno bi bilo razmislit o RAID polju v mirrorju; če ti crkne en disk, je pač kopija na drugem.

************************************************************ # Enaka mnenja so dovoljena...nasprotna tudi ;~) #

Hvala vama za zelo hitra odgovora.

Namreč računalnik sem mislil nabaviti v roku dveh tednov in bi do novega leta še upravljal knjigovodstvo v starih programih, ki žal delajo v DOS-u,
z novim letom pa sem mislil presedlati na Pantheona. Čeprav sem imel oba pa testiranju in mi je Pantheon bolj všeč. Ampak pustimo reklame in protireklame. 🙂
Kolikor vem, Pantheon uporablja Microsoftovo SQL bazo podatkov.

Ta DOSovski program (jih je v bistvu več združenih v celoto) pa ne vem kdo je konkretno avtor. To mi rihta nek lokalni računalničar in je vse skupaj tako levo narejeno, da se po svoje Pantheona veselim bolj kakor ne vem česa.
Bom ga pa vprašal katero kodno tabelo zahteva oziroma podpira njegov program. Res hvala za ta podatek, klemenxx.

Hmmm glede AMD-ja in Intela pa vem le to, da Celerona več nočem, ker sem do sedaj imel dva in sem bil nezadovoljen – stalno prekinjanje sredi dela (100% brez virusov), tako, da sem rekel “kaj pa če bi poskusil AMD, ko jih vsi toliko hvalijo…”. Samo res pa je, da poznam AMD samo iz govoric kako so dobri za igrice špilat in navijat procesorje. S tem se pa ne mislim ukvarjat. 🙂

Raid polje pa ne vem, če ga rabim. Do sedaj nisem z izgubo podatkov imel nikakršnih slabih izkušenj, pa so bili diski mnogo slabše kakovosti.
To kar pa naredim varnostno kopijo ob koncu tedna, pa pride le okrog pol mega bajta. Se pravi, je to na leto maksimalno 30 MB podatkov samo kar se poslovanja tiče. No, z novim knjigovodskim programom verjetno več, ampak me ni strah izgube podatkov.

A drugače pa imajo kateri od procesorjev lastne omejitve, da nočejo sprejet določenega operacijskega sistema ali programa, ali naj bi vse delalo na vsem? Ker strah me je, da ne bom kupil procesor, ki naprimer ne bo podpiral DOS-ovskih programov. Tako kot sem pred leti kupil takega, da ni podpiral Linux.

Hvala še enkrat in LP

Pantheon preverjeno uporablja ms-sql bazo, samo ti boš najbrž imel
tisto ms-msdn free različico, če boš samo ti uporabljal Pantheon-a, tako da ni problema.
Program ima pa tako ali tako nek gumb za backup podatkov, vendar je
tega nekaj več kot 30 mb letno, tako da pač zapečeš vse skupaj na dvd, ali si
pa kupi še npr. zunanju usb disk pa bo.

Glede procesorjev – kot si sam napisal – kupi si Intla – malce več denarja pa bo dobro delal (no ja tudi Intl lahko crkne :)))

Glede Linux okolja – se pa resno ne spomnim, kateri proc ne bi delal z njim, kolikor vem dosedaj ni bilo težave, pa delam z Linux-om od ver. 1.50 dalje (torej kar nekaj let)…

lp

(\__/) Copy and paste bunny (='.'=) to help him gain (")_(") world domination

Tudi jaz se za business mašino nagibam k Intlu, ki je pri določenih operacijah s svojo HT tehnologijo lahko skoraj za 50% hitrejši.

Poglej malo tudi okoli grafične kartice, za to delo, ki ga omenjaš je ta čisto prehuda. Če ne misliš igrat iger, potem si omisli za 10-15 prešernov cenejšo, pa maš že precej pokrite razlike med Athlonom in P4.

Mislim da je vseeno kateri procesor vzameš poskrbi samo da bodo meli dobro hlajenje (box hladilniki so bol tak-tak).

Grafična je kot je že hmm omenil premočna za ta namen ki ga ti rabiš kupi rajši cenejšo.

Ne pozabi na orginal programe ker maš to za firmo tu se pa ne splača špilat – vse kar maš na mašini mora biti orginal.

nažalost teh programoh kot si jih zgoraj napisal ne poznam tako da upoštevaj nasvete klemena

Lp

klemenxx napisal:

> ps. če me bo kdo že kaj vprašal zakaj Intel in zakaj AMD je
> odgovor simple:
> – delal sem že z Intel procesorji in AMD – pa se na žalost
> za profi delo ne dajo primerjati.
A morda govoriš o laufanju packastih DOS programov na AMD K5 oz i486? Potem bi ti verjel.

Tako pa mislim, da moraš malce odpreti svoje poglede 🙂 Po najnovejših napovedih bo AMD delal kroge okrog intelovih strežniških počasnel še vse tja do 2009, ker se jim je sfižil projekt Opteron-killerjev (Tukwila (Itanium) in Whitefield(Xeon)). Intel je zaspal na svojih preteklih lovorikah – ravno danes me je kolega prepričeval, da se boji kupiti AMD zaradi pregrevanja in da je tu verjetno Intel boljši. Iz tega lahko sklepaš, da so njegove informacije starejše od 2 let, saj se AMD 64bitniki precej manj grejejo kot Intelovi požeruhi.

In novi AMD procesorji imajo tudi že SSE3, torej še zadnji razlog zakaj bi hotel Intela gre po zlu… Celo Semproni so po novem 64bitni in SSE3 – morajo biti 90nm modeli.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close