Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija touchpad in tipka pod njim

touchpad in tipka pod njim

Imam en star, hudo zmatran in izposojen notesnik HPC. Žal se je očitno pokvarila leva tipka pod touchpad-om in imam težave pri označevanju, kopiranju, prenašanju, ipd… Zbrskala sem celo eno miš s konektorjem na šraufke a mi ne dela dobro, včasih dela, včasih ne.

Miške ne morem priklopit, ker ima notesnik še miškin port na šraufke, edini USB izhod pa potrebujem za telefon/modem.

Rabim hitro copy/paejstanje, z menuji gre prepočasi, pa še teksta ne morem označevat.

Brskala sem že po raznih nastavitvah, da bi morda naštimala nekaj kao za levičarje – da bi pač uporabljala do sedaj popolnoma neuporabljano desno tipko pod touchpadom, pa mi teh nastavitev ne uspe najti (imam win 2k).

Drugi problem je ta (enkrat že opisovala tukaj gor, pa nismo našli rešitve) da touchpada sploh ne morem izklopiti in me zaj?*?&%$ ko recimo malce pretrdo pritisnem ‘spacebar’, mi mirno odpihne kazalček na ekranu kjer pač je in potem ugotovim, da tipkam nekje v 3 ‘9/&%$#. touchpad je torej preobčutljiv 🙂

Po &%$#?* se verjetno vidi, da me vse skupaj že močno jezi :)))))

Za USB je takole, da si pač moraš kupiti USB razdelilnik – cena cca. 3 K sit.
Pa boš imela težavo z miško odpravljeno.

Kot drugo – disable touch pad – pa napiši oznako machine, pa bom pobrskal
malce po svojih črnih bukvah 🙂

lp

(\__/) Copy and paste bunny (='.'=) to help him gain (")_(") world domination

Poskusi tole, ko se navadiš je čisto kul:

© ……………………… Ctrl-Alt-C
® ……………………… Ctrl-Alt-R
™ ……………………… Ctrl-Alt-T
Add/delete 12 pt. above ……………………… Ctrl-0
Application window—maximize ……………………… Alt-F10
Application window—previous ……………………… Alt-Shift-F6
Application window—restore ……………………… Alt-F5
AutoFormat ……………………… Ctrl-Alt-K
AutoText—create ……………………… Alt-F3
AutoText—expand entry ……………………… F3
AutoText—insert ……………………… Ctrl-Alt-V
Bold ……………………… Ctrl-B
Bookmarks ……………………… Ctrl-Shift-F5
Break—column ……………………… Ctrl-Shift-Enter
Break—page ……………………… Ctrl-Enter
Browse a document ……………………… Ctrl-Alt-Home
Browse next/previous ……………………… Ctrl-PgDn/PgUp
Case change (capitalization) ……………………… Shift-F3
Case—All Caps ……………………… Ctrl-Shift-A
Close ……………………… Ctrl-F4
Close ……………………… Ctrl-W
Copy ……………………… Ctrl-C
Copy Format ……………………… Ctrl-Shift-C
Customize a menu ……………………… Ctrl-Alt =
Customize a shortcut ……………………… Ctrl-Alt-Num +
Cut ……………………… Ctrl-X
Date Field ……………………… Alt-Shift-D
Dialog box next tabbed section ……………………… Ctrl-Tab
Dialog box previous tabbed section ……………………… Ctrl-Shift-Tab
Document window—move ……………………… Ctrl-F7
Document window—restore ……………………… Ctrl-F5
Document window—size ……………………… Ctrl-F8
Drawing—constrain shape ……………………… Shift-drag
Drawing—draw from center ……………………… Ctrl-drag
Ellipsis ……………………… Ctrl-Alt- .
Em Dash ……………………… Ctrl-Alt-Num –
En Dash ……………………… Ctrl-Num –
Endnote ……………………… Ctrl-Alt-E
Exit application ……………………… Alt-F4
Fields—display code (toggle) ……………………… Shift-F9
Fields—display codes (toggle) ……………………… Alt-F9
Fields—double-click in field ……………………… Alt-Shift-F9
Fields—insert blank field ……………………… Ctrl-F9
Fields—lock a field ……………………… Ctrl-3
Fields—lock a field ……………………… Ctrl-F11
Fields—next field ……………………… F11
Fields—previous field ……………………… Shift-F11
Fields—unlink a field ……………………… Ctrl-6
Fields—unlink a field ……………………… Ctrl-Shift-F9
Fields—unlock a field ……………………… Ctrl-4
Fields—unlock a field ……………………… Ctrl-Shift-F11
Fields—update ……………………… Alt-Shift-U
Fields—update link in source ……………………… Ctrl-Shift-F7
Fields—update selected field ……………………… F9
Find ……………………… Ctrl-F
Font ……………………… Ctrl-D
Font Face ……………………… Ctrl-Shift-F
Font grow/shrink 1 pt. ……………………… Ctrl- ] or [
Font next/previous size ……………………… Ctrl-Shift- >or

____________________ dr.Wega Lep, postaven, pameten in skromen

drwega, plosk plosk.. samo kako naj pa vroce svedinje dobimo tisti, ki nimamo na tastaturi krilate golazni, i.e. stresic??:))

Ce imas pa se namig, kako se da v tekstu markirat zacetek in konec teksta, ki ga hoces oznacit, s funkcijsko tipko namesto z misjo, ti bom hvalezna na veke – ze samo s copy/paste/cut na kontrolnih tipkah si prihranim ogromno cajta, ampak ctrl-a zna oznacit samo cel tekst.

Starodavni wordstar je imel nekaj podobnega (begin block in end block, ctrlKB in ctrlKK, ce se prav spomnim.. *nostalgic sigh*)

btw, a veste, da obstaja mailing lista nostalgicnih ljubiteljev wordstarja??:))

lp,

proxima

Aha, označiti torej!? Mislim, da je itak vse dobre fore word pobral iz wordstara.
No gre pa v glavnem takole:

Če pritisneš Shift in smerniško v levo označuješ po eno črko, s CTRL-shift-levo označiš celo besedo, s ctrl-shift-dol pa cel odstavek. Do konca stavka označiš z ctrl+shift+end…

in tako dalje. Magična tipka je torej shift in po moje mora delat vse tisto, kar je na gornjem seznamu kot premikanje sedaj označevanje.
In čisto resno: ko se enkrat navadiš je to veliko hitreje kot miška.

Vroče Švedinje praviš? Hja, če nimaš krilatih znakcov potem moraš pa pritisniti in držati tipki ctrl+alt in nato 137x zapored pritisniti del…

____________________ dr.Wega Lep, postaven, pameten in skromen

Miska je itak nujno zlo – idealen operacijski sistem za moje pojme bi bil vecopravilni DOS :)))))) Sej se neki trudim z linuxom, sam tisto je pa na drug nacin komplicirano – sej ce bi mi windows tudi na sluzbeni masini vrgli dol in nadomestili z linuxom, bi bilo v redu, tko mam pa samo potuho..:))

lp,

proxima

Vau Wega, si se pa potrudil, zdaj vsaj lahko copypejstam 🙂 tole me pa res spominja na dobre stare čase (še pomnite tovariši), ko sem pisala diplomsko v WS6. In naredila profesionalno prezentacijo v QuattroPro-ju :))))

Klemenxx, hvala za tvojo neskončno potrpežljivost. Kako pa lahko točno ugotovim, kateri model sploh imam? Mal’ se zgovarjam na to, da je računalo izposojeno (pri šefu MONa Primožu kajpakda), z njim s(m)o počeli že svašta. No, spodaj je samo en nalepkica s serijsko številko in nič drugega. Če je to to – potem – v Device Managerju imam na voljo le opcijo “Mice and other pointing devices”, možnosti za Touchpad ni nobene (ne pod Pointing devices ne drugje, samostojno). Win2k in HPC model je (kao, če je to to) COB33.

USB razdelilnik, jep bi šlo – ampak moram pridet do LJ. Trenutno sem v plenicah in vseh zadevah ki pašejo zraven do grla in čez. Da ne govorim, da imajo taveliki vsak dan kakšen trening ali dejavnost. Do LJ lahko torej pridem samo ob nedeljah, če je mož slučajno doma, he, he… ali pa če naročim prek neta, saj baje zdaj PayPal dela tudi za SLO. Eh, sami izgovori….

No, če bi miš z USB razdelilecem spravim gor, bi pa vseeno rada touchpad (mimogrede: kakšna je pa slovenska beseda zanj?) izklopila, ker je preobčutljiv.

Po mojem lahko touch pad izključiš kar kje v Bios-u.
HP sistemi imajo dostop v Bios – ali tipka F2, oz.
najbolj verjetno je tipka F10 – pa poglej malce po nastavitvah in pač
onemogoči napravo pa bo.

lp

touchpad-sledilna ploščica

************************************************************ # Enaka mnenja so dovoljena...nasprotna tudi ;~) #

Ah če bi pa rada imela nostalgijo, ti pa predlagam WordStar key emulator
za MS-Word – podpira pa vse Word različice do XP.

Verjamem, da si ga lahko omisliš :)))

lp

Uf hvala Klemenxx. Sicer sem že kakšno leto na OpenOfficeu in tele tipke mi tudi čisto nič ne dišijo, samo spomine obujam :)))) Imam že takšen zapestni grif na miš ali na sledilno ploščico (tnx Pero!). Jutri nameravam na hitro skočit v LJ in nabavit USB razdelilnik..

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

Ja edino pazi katerega boš kupila – tistega z napajanjem, ali tistega brez napajanja (dodatna elektrika in dodaten vtikaš v že polnih podaljških 🙂
Ker se pri tebi gre samo za socialno miš in modem – je itaq vseeno kaj vzameš, sicer je najbolje da s sabo kar odvlečeš še prenosnika pa v trgovini poizkusiš 🙂

plp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close