Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija 1 računalnik 3 uporabniki(2 otroka).zaščite

1 računalnik 3 uporabniki(2 otroka).zaščite

računalnik, kar zmogljiv (trenutno nimam podatka koliko), 3 uporabniki od tega 2 otroka ki snemata programe, filme in glasbo z neta.
In mami, ki dela na računalniku resno” delo. Kako naj zaščitim računalnik pred virusi in sesutjem ( kar se mi je že 2x zgodilo)?Premišljevala sem da bi 3x naložili windowse, vsakemu svojega ter seveda 3 popolnoma ločene particije.
S 3 uporabniki, mami kot administratorko smo že poskusili, ni šlo, sesutje je vseeno sledilo.
Kaj razen vprašljive zmogljivosti spomina bi me še lahko doletelo, če bi win 3x naložila (različica xp vseh 3x?
Mislim tudi da sesutja niso nič tragičnega, fanta se na njih učita, ampak jaz bi bila p arada izzveza iz tega. Trenutno pa nimam možnosti še enega računalnika.
Malo dolga, ampak…
hvala za odgvore.

Mislim da ti s 3x-nimi inštalacijami tole ne bo ravno uspelo.
namreč tudi če bi 10x instalirala windows-e gor, ko prileti
virus, ga nič ne briga – on je napisan zato, da naredi škodo.

Torej nimaš možnosti imeti še eno računalo za sebe ali “male štrokovnjake”..

Si razmišljala o tem, da bi ta malim instalirala gor Linux – pa naj vlečeta
tiste stvari -po želji, virus se ne bo sprožil, datoteke pa lahko tudi v Linux-u
gledata, ti pa sebi elegantno pustiš gor WinXP pa je mir.

Naslednja varianta bi bila za razmislit:

– Windows XP
– račun mamica – ima malce boljj komplicirano geslo
– račun “Mali strokovnjaki” ima/nima gesla
– v tem računu zapreš sistem totalno (pobrišeš ikone itd….)
– avtomatsko se starta VMWare (program za virtualizacijo navidezni računalnik)
– v VMWare pa narediš še eno kopijo Windows XP

kaj s tem dobiš:
– mularija ima čisto zaprt računalnik – tudi če pride virus gor – jim sesuje
samo njihov navidezni računalnik – tvojega pa ne more – ker ga sploh ne vidi.

Ne vem – jaz bi eno od gornjih variatn poizkusil ..

lp

(\__/) Copy and paste bunny (='.'=) to help him gain (")_(") world domination

Ne vem sicer, kako bi se obnašali virtualni XP-ji, kolikor sem poskušal s tem, nisem bil zadovoljen z rezultati – bržkone tudi mulčki ne bodo. Linuxa pa najbrž ne poznajo, pa smo spet na začetku.
Še moj predlog: dodaten disk, xp-je na oba diska, antivirusno zaščito na oboja polkenca, otrokom maksimalno blokirati možne posege v windowse, predvsem pa jih seznaniti s tem, kaj lahko počnejo, kaj je varno in kaj NI!
S tem dobiš na začetku zagonski meni, in uporabniki izberejo, ali gredo v ‘resne XP-je’ (mami) ali v ‘mulaste XP-je’ (prestolonasledniki).
100-odstotne zaščite pri otrocih ni, kot tudi ne pri odraslih uporabnikih. Primer: zadnje mesece je na spletnih straneh popularnega Webshotsa kar nekaj solate, ki neukega (beri: neprevidnega) uporabnika hitro privedejo v težave. Okenca se na tej strani začnejo samodejno odpirati po nekaj minutah surfanja in brskanja po priljubljenih fotografijah.
Najboljša rešitev: poslovne datoteke na računalniku, ki nima povezave v svet. Otroci in business namreč NE gredo skupaj, žal. Tako kot stari in mladi kasneje ne gredo, ko tašče (beri: tasti) niso in ne bodo nikoli zadovoljne/ni.

Tudi 2 diska ne rešita nič, če zlobna koda začne svoj pohod po disku, jo nič ne ustavi, da se ne preseli še na drug disk.

Mogoče poskusi narediti 2 particiji (ali pa konec koncev 2 diska), eden naj bo formatiran z FAT, drugi z NTFS. Naredi dual boot in deci namesti xpje na FAT particijo, sebi pa na NTFS. Deca in njihova golazen na disku ne bo imela dostopa do tvoje NTFS particije, ti pa boš lepo videla tudi njihov del diska.

Uaaaa, to pa je odgovor (in rešitev) za nagrado!

************************************************************ # Enaka mnenja so dovoljena...nasprotna tudi ;~) #

hvala vsem za trud!!!!!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close