slike/dokumenti na cd
Pozdravljeni!
Nekaj slik in wordovih dokumentov sem hotela včeraj kopirati na cd. Grem v mapo, kliknem z desno tipko na miški, grem na “pošlji” in nikjer (več) ni možnost pošiljanja dokumenta/slike na CD (še prejšnji teden sem po enakem postopku na cd kopirala nekaj dokumentov). Imam Windows-e xp. Morda kdo ve, kam je “zginila” ta možnost? Oz. ali obstaja poleg te še kakšna druga požnost shranjevanja dokumentov in slik na CD-ju. Ker če grem direkt v dokument pa dam pod možnost shrani kot CD, mi napiše, da naprava ni na voljo, kjub temu, da je CD vstavljen.
Pa še to…na področju slik z digitalnega aparata sem še malo nova, pa me zanima: slike sem z aparata dala v računalnik, zdej bi jih pa rada dala na cd ali pa nekomu poslala po mailu. Bi jih pa rada pred tem “zmanjšala” – sej ne vem če se tako reče :)) U glavnem zdaj imajo končnico JPEG. Kaj moram storit, da bo šlo na cd in v inbox več slikic?
Hvala in lep dan
A v raziskovalcu sploh vidiš ta pogon (pekač) in ima svojo črko?
Kar se pa slik tiče…slike lahko zmanjšaš na 3 načine vendar pri vseh zgubiš nekaj na kvaliteti.
1. Zmanjšaš število brav, vendar se to v praksi ne počne, saj pride kvaliteta slik preslaba.
2. Zmanjšaš število pik(resolucijo).
3. Pri jpeg kompresiji lahko povečaš stopnjo kompresije. Če pretiravaš je slika zelo kockasta.
Aha, potem ti je verjetno “zginil” le shotrut.
Pojdi v mapo Documents and Settings\tvoje_upr_ime\SendTo\.
Klikni z desno in naredi nov shortcut, ki bo kazal na črko cd/dvd pekača.
Resolucijo slike lahko zmanjšaš kar z Paintom(Slikarjem).
Sliko odpreš z Paintom in greš na menu Image –> Stretch/Skew. Pod Stretch vpišeš vrednost v % na koliko bi zmanjšala sliko.
Za povečanje kompresije jpeg formata, pa boš morala uporabit kak drug program, npr IrfanViev (s katerim boš lahko spreminjala tudi resolucijo)
Forum je zaprt za komentiranje.