Najdi forum

Skupna raba v XP-jih

Sem že malo brskala, pa zgleda, da še vedno ne razumem. V firmi smo dobili nove računalnike z XP-ji. Ena sodelavka je dala neko mapo v skupno rabo (s pomočjo administratorja, NI preproste uporabe skupnih map in datotek). Ko je druga sodelavka hotela pridit do te mape, ji je lepo ponudil vnos uporabnika in gesla. Vpisala je ime prve sodelavke in njeno geslo ter prišla do željene mape. Druga sodelavka ni narejen uporabnik na mašini prve sodelavke. Ko poskušam jaz to narediti, mi pa napiše: \\xy ni na voljo. Morda nimate dovoljenja za uporabo tega omrežnega vira. Obrnite se na skrbnika tega strežnika, če želite izvedeti, ali imate dovoljenja za dostop. Napaka pri prijavi. Uporabniku ni bila podeljena zahtevana vrsta prijave za ta računalnik.
Administratorju tudi ni bilo nič jasno, zakaj ta razlika, kaj je drugače na najinih mašinah ali kje… Sicer je računal, da bo za uporabo skupne rabe na mašini prve sodelavke pač kreiral nekega uporabnika in bomo ostali dostopali do skupne mape z vpisom tega uporabnika in njegovega gesla, ampak zgleda, da to ne bo šlo. Na mašini prve sodelavke je kreiran še en uporabnik in ta s svoje mašine pride do njene mape brez vsega.
Ker tukaj vse veste, vas lepo prosim za razlago, zakaj je tako in morebitno rešitev za uporabo enega userja za skupno rabo. Če ne bo šlo drugače, nas bo moral administrator narediti kar vse kot uporabnike na prvi mašini.
Upam, da sem bila dovolj razumljiva.
Lep pozdrav in hvala!

Naj administrator naredi simple skupno rabo in naj da skupino Everyone, ter
vse pravice – seveda če imate računalnike v domeni, v kolikor jih nimate
naj prač enostavno kreira vaše uporabniška imena in gesla na njenem računalniku pa bo mir.
Lahko pa naredi tudi simple share..

Uskladite si uporabniška imena in gesla na računalnikih, se pravi tam ko daješ mapo v skupno rabo morajo biti definirani vsi uporabniki z enakimi uporabniškimi imeni in gesli kot so na ostalih delovnih postajah (tam ni nujno,da so vsi, samo tisti ki delajo, razen če želi kdo dostopat do map v skupni rabi).
To rabiš, če nimate PDC-ja (ki služi za globalno avtorizacijo uporabnikov).

Kaj se dogaja ko hočeš dostopiti do mape v skupni rabi – tvoj računalnik pošlje uporabniško ime in geslo (s katerim si prijavljna) in če se to ujema z uporabniškim imenom in geslom na ciljnem računalniku in če so pravice OK, potem gre, drugače te zavrne in vpraša za uporabniško ime in geslo.

LP

Ampak zakaj mene nič ne vpraša za uporabniško ime in geslo, ampak me samo zavrne, sodelavko pa vpraša? Pa ni nobena narejena kot uporabnik na mašini, do katere poskušamo dostopati. To mi še vedno ni jasno!

Everyone in Full Cotrol je isto kot zanka okoli vratu. TO SE NE DELA!
Administrator pa naj gre še malo študirat.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close