Datoteke CHK
Pozdravljeni. Sem nova v računalništvu, posebno v internetu in upravljanju z računalnikom.
Računalnik mi že dva dni javlja, da na disku C ni dovolj prostora, da bi odprl kak program in, da naj očistim disk. Ko očistim disk, se pobrišejo začasne internetne datoteke, vendar se ne sprosti veliko prostora.
Ko sem v raziskovalcu pregledovala pogon C, sem našla 40 datotek, pri katerih piše File0001, …. In napiše , da so to datoteke CHK. Nekatere zasedajo malo prostora, druge pa veliko – tudi do 720 KB. Teh datotek ne morem odpreti.
Ali mi lahko kdo pove, kaj predstavljajo te datoteke in ali jih lahko pobrišem?
Nisi napisala kateri sistem imaš, sklepam da Windows 98.
Te CHK datoteke navadno “izdela” program Check Disk (chkdisk), ki se požene ob zagonu sistema, ko se je le-ta nepravilno ugasnil. Po domače, ko Windowsi zaštekajo, pač nekako ugasenš računalo (tipka reset ali pa mu vzameš elektriko) in ko se znova zažene, se na začektku izvaja preverjanje diska in pri tem nastanejo te datoteke.
Lahko jih miro izbrišeš, razen če veš zakaj ne. Če so velike samo 720kB, verjetno z brisanjem teh datotek ne boš rešila problemov s prostorom, tudi če jih je 400.
Nekaj malega lahko počistiš z birsanjem teh chk datotek, potem pa še brisanje začasnih datotek, ampak po izkušnjah, ki jih imam, verjetno to ni dolgoročna rešitev. Večino prostora ti zasedajo kake druge precej večje datoteke. Če ugibam: filmi (divX), glasba (mp3), igre, pa še kaj bi se našlo.
Torej počisti kar ne boš pogrešala, priporočljivo je, da si pred brisanjem napraviš tudi kopije na medij CD-R ali DVD-R.
LP, Dir
Forum je zaprt za komentiranje.