zmrznjen računalnik
No v tehle hladnih dneh pri nas ne zmrzuje le zunaj, že nekaj dni mi nagaja tudi računalnik. Nisem preveč domača pri takih problemih, a virusa menda ni, tudi z Ad-aware-om sem počistila nesnago, a vseeno mi večkrat na dan zmrzne in ne trza na drugo kot resetiranje. V četrtek npr. sem to morala narediti vsaj 5x v pol ure, saj mi je že v nekaj sekundah ali minutah po zagonu zablokiral. Občasno se mi zdi, da, če mu naložim preveč dela naenkrat, da gre tudi počasi, kot bi zaspal vmes.
Kolega mi pravi, da je to znak, da bo treba najbrž počasi menjati. Imam kake 5 let starega, z orig. Windowsi 98 in Officem, pa brez kakega Nortona, ki bi preobremenil zadevo, le nekaj programčkov in igric. Bo res treba spet postrgati finance, ali je potreben kakšen servis? Upam, da sem povedala dovolj informacij.
Pa hvala vnaprej za odgovore, kot vidim, ste tule res ekspresne sorte…
raglja
Zelo bi pomagalo, če napišeš osnovno konfiguracijo tega računalnika. Zmogljjivost procesorja in pomnilnika.
Drugače pa je to lahko čisto normalno, da 5 let stara mašina zmrzuje. Recimo, da je to kakšen 450<1200 MHz procesor in tem današnjim vse bolj zahtevnim programom, podleže.
Sploh pa je zamrznitev sistema v Win98 nekaj zelo vsakdanjega (vsaj pri meni je bila). 🙂 Sem mnenja, da bi Windows 2000 na tej mašini dosti bolje opravili svoje delo.
Na 5 let staro mašino se pa žal ne splača vlagati denarja.
Takole bova rekla draga Raglja. Najprej kratka replika na oFcin post: windows 2000 na 5 let star računalnik – no ja, nič kaj dobrega se ne bo zgodilo, če ima sploh dovolj rama…
Če ti je 5 let dobro služil z dobrimi starimi Win 98, še ne pomeni, da je zanič, zlasti ga v vseh teh 5 letih še nisi formatirala in na novo nameščala windowsov. Če je res tako, je to samo znak, da je računalnik kar dolgo zdržal brez posegov.
Menim, da je najboljša možnost, da preveriš, ali je z njim vse v redu, formatiranje diska in ponovna namestitev windowsov 98 in drugih programov, ki jih uporabljaš, najbrž jih sploh nimaš veliko. Le tako ti bo spet delal kot nov. Vprašanje pa je, kako boš shranila svoje datoteke, pošto, adresar, priljubljene in ostalo, kar potrebuješ po formatiranju. Upam, da imaš pekač in obvladaš te nujne naloge, preden se lotiš formatiranja…. 🙂
Drugače pa vendarle malo porukaj pujska, če se je kaj nabralo v njem in si ob prvi možnosti privošči eno novo kištico, saj ti bo delo z računalnikov ve večje veselje kot sedaj s starim. Pa sploh ni treba, da kupuješ ne vem kako zmogljivega. Prav vsak bo občuuutno hitrejši.
oFca ti je dal kar dober nasvet,Win2000 zna tvoji kišti še malo podaljšat življenje.Drugače pa je pri takih računalnikih najbolj kritična količina RAM, 256 je nujna količina za normalno delo.
XP- ji so za tak računalnik prepožrešni, tudi pri izklopu vseh “okraskov”.W98 je za današnji čas preveč občutljiv in nezaščiten, poleg tega pa hitro postane nestabilen. W2000 sem poganjal na Celeronu 366 in je šla zadeva kot raketa, XP-ji pa so se vlekli kot stara čreva.
Pero, oprosti, ampak tvoja raketa s celeronskim pogonom 386 MHz, bržkone ni mogla imeti posebno velikega dometa.
Raglja v svojem prvem in edinem postu ni navedla nobenih drugih karakteristik svoje konfiguracije, razen seveda starosti sistema. Če sodiš, da so za 5 let star računalnik Windows 2000 primernejši od Windows 98 ali XP, potem si v veliki zmoti.
Tudi trditev, da so Windows 98 za današnji čas preveč občutljivi in nezaščiteni, ne kaže nobene strokovne argumentacije. Se spomniš številnih okužb z blasterjem in sasserjem? Na vse sisteme so se množično razširili, le dobri stari Windows 98 so bili imuni nanju.
Poleg tega sem prepričan, da so bili Win 98 laičnim uporabnikom bolj pisani na kožo kot novejši operacijski sistemi. Več ko je na voljo raznih drobnih in sistemskih nastavitev, prej uspejo sesuti računalnik.
Na temle forumu po odhodu Klemnaxx opažam vse več medsebojnega napadanja in neargumentiranih odgovorov ter šikanirajočih ocen, o tem, kdo je strokovnjak/inja in kdo ni. To pa gotovo ni nikoli bil namen rač. foruma.
Zato se pridružujem odločitvi Klemnaxx – čeravno ne poznam njegovih osebnih razlogov za odhod s foruma in niti niso relevantni – in ne bom več sodeloval z odgovori. Odslej bom sodeloval samo še kot uporabnik – z vprašanji, ki se mi bodo porajala pri reševanju vsakdanjih problemov drugih uporabnikov.
Skratka, imejte se skrajno lepo. Lepšemu delu uporabnikov/ic foruma pa vse najlepše želje na današnji dan. Pa mlinčki – stari, novi in najnovejši – naj vam hitro tečejo.
Tajfun
Forum je zaprt za komentiranje.