Nadgradnja
Svoj star računalnik nameravam počasi in po delih nadgraditi v nekaj, kar sicer ne bo “cutting edge”, bo pa upam zadeva sposobna normalno poganjati vse zadnje igre na trgu.
Zanima me pa dvoje:
Prvo:
V eni izmed revij sem prebral, da Pentium Mobile M procesor z 2GHz prekaša vse Athlone in Pentium IV 3.6GHz pri testih hitrosti v igrah. Če ej to res in glede na to da že obstajajo matične plošče za v osebne računalnike za ta procesor me zanima zakaj se zadeva masovno ne prodaja?
Drugo:
Sem v dielmi kakšne diske vgraditi v sistem. Kakšna je prednost SATA od navadnih IDE diskov? ALi je kakšna razlika v hitrosti vrtenja ali prenosa podatkov? ALi je res da ča dva manjša diska priključim kot RAID0 striping, da bodo potem bili dostopni časi dvakrat hitrejši?
Tretje:
Ali kdo ve približno kakšna je razlika v hitrosti delovanja recimo nekega Radeona9800XL na AGP 8, ki ga dobim rabljenega za 45.000 SIT in X800XL na PCIExprerss ki stane 130K?
Onyx napisal:
> Svoj star računalnik nameravam počasi in po delih nadgraditi v
> nekaj, kar sicer ne bo “cutting edge”, bo pa upam zadeva
> sposobna normalno poganjati vse zadnje igre na trgu.
>
> Zanima me pa dvoje:
> Prvo:
> V eni izmed revij sem prebral, da Pentium Mobile M procesor z
> 2GHz prekaša vse Athlone in Pentium IV 3.6GHz pri testih
> hitrosti v igrah. Če ej to res in glede na to da že obstajajo
> matične plošče za v osebne računalnike za ta procesor me zanima
> zakaj se zadeva masovno ne prodaja?
Pentium M je v osnovi namenjen za notebooke, zato je ta procesor težje kupit v prosti prodaji. Pa še 2.0 M je kar občutno dražji od IV 3.6
>
> Drugo:
> Sem v dielmi kakšne diske vgraditi v sistem. Kakšna je prednost
> SATA od navadnih IDE diskov? ALi je kakšna razlika v hitrosti
> vrtenja ali prenosa podatkov? ALi je res da ča dva manjša diska
> priključim kot RAID0 striping, da bodo potem bili dostopni časi
> dvakrat hitrejši?
>
SATA diski so hitrejši zaradi večje prepustnosti vodila in ne zaradi večjih hitrosti vrtenja. Pri RAID0 je se načeloma hitrost res poveča, saj se datoteka razdeli na delčke, potem pa se nekaj delov zapiše na prvi disk, nekaj pa na drugi. V realnosti pa hitrost ni X2 ampak je manjša.
> Tretje:
> Ali kdo ve približno kakšna je razlika v hitrosti delovanja
> recimo nekega Radeona9800XL na AGP 8, ki ga dobim rabljenega za
> 45.000 SIT in X800XL na PCIExprerss ki stane 130K?
X800 so cca 2X hitrejše od 9800
Forum je zaprt za komentiranje.