Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija Koliko audio signala na line in in mic in

Koliko audio signala na line in in mic in

Zanima me, koliko audio signala lahko pripeljem na “line in” in pa na “mic in” vhod zvočne kartice in to brez škode za vhode? Imam matično ploščo Abit AN7 z integrirano zvočno 5.1 kartico. Poskusil sem najti podatke že na http://www.abit.nl, pa na žalost brez uspeha… Kako in kje razbrati tudi podatek, koliko biten je vhodni A-D konverter in pa tudi ostale lastnosti?
Ali so “line” in “mic” vhodi frekvenčno linearni in na kakšnem območju? Kakšne izkušnje?
Hvala vnaprej!

Zvočne kartice se držijo standardov, kar se tiče vhodov. Kar pomeni da je LINE vhod normiran za nivoje nekje okoli 500mV in 47kOhmov vhodne impedance.
MIC vhod je narejen za priklop kondenzatorskega mikrofona. Kar pomeni, da ima vhod že vgrajen napajalni predupor za napajanje mikrofona. To je običajno nekaj kiloohmski upor, ki pripelje na vhod +5V. Kondenzatorski mikrofoni imajo že vgrajen FET tranzistor za ojačanje signala in prilagoditev imepedance iz “neskončne” na cca 1kOhm. Zato ima tipičen MIC vhod na zvočni kartici impedanco okoli 1KOhm (500 do 1500 Ohmov) in občutljivost okoli 100mV. Nanj torej ne moreš zadovoljivo priklopiti normalen dinamični mikrofon, ki daje od sebe vsega 2mV ali pri kvalitetnih celo 0,2mV. Je pa mikrofonski vhod običajno dokaj nekvaliteten in vnaša v sistem občuten šum. Zato ga je ob neuporabi bolje v nadzorni plošči popolnoma izklopiti.

Če sem prav razumel je potem tudi line vhod frekvenčno bolj linearen – upam vsaj to, da ima osnovni odziv v audio območju v mejah +-0dB? Gre namreč za neke audio meritve – podobno meritvi frekvenčnega odziva zvokovnega (ne tonskega!) izvora v audio področju s programom SIGVIEW.
Kaj pa podatek o A-D konverziji (koliko bitov) – kje to razbrati?
Lep pozdrav!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close