Kateri disk je primeren?
Lep pozdrav
Doma imamo še en star računalnik z naslednjo konfiguracijo,
ki bo morda pomembna pri obravnavi primera:
Matična plošča: Intel MU440EX
Procesor: Intel Celeron 300 MHz
Disk: Maxtor 2B020H1 (20 GB)
Operacijski sistem je pa Windows 2000 (SP4)
Ker mašina deluje čisto dobro in ga uporabljamo samo za poslušanje glasbe (MP3, WMA), sem si omislila še en dodaten disk, na katerem bi lahko imela še več glasbe.
Sedaj pa ne vem kolikšen disk bo ta zadeva podpirala?
Sedanji je na vodilu IDE UDMA/100 (nisem pa čisto prepričana). Slišala sem nekaj o ATA 100 in ATA 133 pa Ultra ATA, pa sploh ne vem kaj je to vse.
A se gre pri teh starih računalnikih glede na gigabajte ali glede na vodilo?
Jaz sem si omislila disk 40 GB ali 60 GB ali celo 80 GB, sedaj pa se bojim kupiti, ker ne vem ali bo računalnik prepoznal takšne diske ali ne.
Enega že imam Western Digital 120 GB, ATA 133 pa ga ne prepozna in sedaj ne vem ali ga ne prepozna, ker je prevelik ali, ker je na vodilu ATA 133 ?
Prosim vas za pomoč in, če lahko kakšen podatek glede tega na kaj moram paziti, ko kupujem disk za te starejši računalnik.
Najlepša hvala že vnaprej
Sanja
Večji diski imajo običajno možnost,da z jumperjem(nastavitev Limit drive capacity to 32 GB) omogočiš prepoznavo diska tudi na starejših ploščah.Enega takega imam doma (Seagate 60 GB)in mi je delal na taki konfiguraciji,kot je tvoja.
Cec, Roman in Tajfun_ hvala za odgovore. Torej možnost, da mi prepozna 40 GB disk, zgleda, da je že.. Super, mi je všeč to.
Pravzaprav sem BIOS posodobila že pred leti ampak, ker je to precej stara matična plošča (nekje iz leta 1998), je zadnja posodobitev BIOSa nekje iz leta 1999. Potem jih več niso izdajali za točno ta tip matične plošče.
Tajfun_: zanima me malo več o tej RAID kartici, ker sem se že tudi to pozanimala pri sodelavcih ampak nihče ne zna razložiti (ali noče; bog si ga vedi). 🙂
RAID kartica obstaja, da se vtakne v PCI slot in potem ima na sebi en, dva ali več IDE priključkov ? Ampak a glede na to, da je RAID, pomeni, da moram imeti zdaj dva enaka diska priključena v RAID polje, ali je lahko ta sedanji normalno na primary IDE kot master, en dodaten (recimo če bi kupila 60 ali 80 GB) pa je potem priklopljen preko RAID kartice (krmilnika) ?
Potem mi tukaj ni še jasno, ker sem gledala na parih straneh in piše, da so RAID kartice ATA133. A to zdaj pomeni, da moram jaz že iz matične imeti omogočeno ATA 133 vodilo, ali mi ga bo ta kartica ustvarila v računalniku? Resnično sem analfabet o teh vodilih – UDMA, ATA, SCSI, ULTRA SCSI… nič ne vem kaj je kaj. 🙁
In potem ne glede na verzijo BIOSa in tip matične plošče, bi preko RAID kartice prepoznalo tudi večje diske? Do katere velikosti pa?
Ker to bi bilo super! Namreč te kartice so tudi že pod 10 tisočakov in, če bi bilo tako, bi to mašino lahko imela še nekaj let (čustvena navezanost) glede na to za kaj jo samo rabim, pa še veliko prostora bi bilo gor.
Tajfun_ lepo te prosim, če lahko več pokomentiraš, če seveda najdeš čas.
Bom zelo hvaležna
Sanja
Hvala za informacijo Pero. Že iščem po Googlu kateri diski to podpirajo.
In se pravi, da imam potem na taki moji konfiguraciji na voljo samo 32 GB, če ga pa priklopim na boljšo mašino in seveda odstranim (premestim) tisti jumper, pa ga prepozna v celotni zmogljivosti (recimo 80 GB kot je tvoj) ?
Res sem v dilemi – predvsem tista RAID kartica me je razveselila. No bom počakala kaj porečete poznavalci o tem.
Hvala že vnaprej,
Sanja
Hja, bom pa še jaz eno čisto v drugo smer rekel 🙂
Praviš, da imaš računalo predvsem za poslušanje glasbe?
Na 40 Gb disk spraviš toliko glasbe, da ti lahko 1 mesec non stop špila 24 ur na dan. Zato premisli, če res potrebuješ nevem kako ogromne diske. Če si do sedaj shajala z 20 Gb, potem ti bo še 40 Gb za začetek verjetno dovolj. Če ti slučajno zmanjka prostora, pa namesto 10K za raid kartico, daš 10K za še en 40Gb disk. Da bi pa kupovala 80 ali pa 120Gb disk zato, ker boš morda nekoč kupovala nov računalnik in ponucala ta disk takrat, zdaj pa mu boš menjala jumperje in imela le 40Gb pa tudi ne vem če se splača. Sicer je danes 80Gb disk res le za par jurjev dražji od 40 Gb, ampak čez par let boš za ta denar dobila 500Gb in ti teh 40 Gb res ne bo pomenilo prav veliko.
Skratka v računalništvu se nekaj na zalogo, ker boš morda nekoč nekaj potreboval ne splača kupovat.
Hvala ‘hmmm’ za obrazložitev tudi iz ekonomske plati ampak ne vem no – ko si nekaj zamislim, me je težko prekrstiti v nekaj drugega. :-)Sploh pa imam že sedaj na enem drugem disku, ki ga ta mašina ne prepozna, za 54 GB glasbe, tako, da bi rada imela celotno zbirko hkrati samo na eni mašini, iz drugega računalnika pa bi MP3-je totalno počistila. Moram še pretuhtati za kaj se odločim.
Pero: hvala, tudi na zunanji disk sem že pomislila ampak kot je ugotovil hmmm – res je USB 1.1 in to bi bila spet potrata tega denarja, pa še disk ne bi delal v polni moči kot bi bil sicer sposoben.
Nekako mi še najbolj diši zamisel o RAID kartici, katero je predlagal Tajfun_. Sedaj le še čakam, da se spet pojavi tu in o tem napiše kaj več. Lahko pa pomaga kdorkoli, ki približno ve o podatkih ali morata potem biti najmanj dva diska v RAID polju, ali je lahko en samostojen itd.
Matjaž22: hvala za zelo koristen podatek, ker sem se o temu skušala pozanimati tudi na strani od samega Intela, ampak zgleda, da informacij o starejši opremi ni.
Najpomembnejše vprašanje ta čas, ki se mi je po vsej vaši pomoči pojavil v glavi je:
Ali bi RAID kartica (krmilnik) ne glede na matično ploščo, procesor, BIOS… omogočala večje diske na tem računalniku ? Ima kdo izkušnje z RAID krmilniki na takšni starejši konfiguraciji ?
Najlepša hvala že vnaprej!
Sanja
Oki Sanja, saj ne, da te hočem prekrstiti v nekaj drugega, ko si si nekaj že zamislila 🙂
Ampak vseeno je ene par stvari o raidu, ki jih moraš vedet preden se spustiš v vse to.
Raid ni namenjen reševanju takih problemov kot je tvoj, ampak je v osnovi namenjen varovanju pred izgubo podatkov. Tako obstaja cel kup raidov vendar razen raida0 (ki v bistvu sploh ni raid), zate ne pride v poštev noben drug, saj potrebuješ vsaj 3 enake diske, pa še nimaš polne kašpacitete vseh diskov. No ja raid1 res potrebuje le 2 diska in niti ni nujno da sta identična, vendar je skupna kapaciteta enaka kapaciteti manjšega diska. Sicer je tudi res, da obstaja raid0, ki pusti priklopit le 1 disk, ampak dejansko te zadeve so malo bolj komplicirane in niso kar tko za vtaknit in plug & pray…
Jaz bi v tvojem primeru potem raje šel v to smer, ki jo je nakazal že Pero.
Namesto raid kontrolerja si omisli usb 2.0 kartico za par jurjev, recimo nekaj takega , nato si kupi zunanji usb disk, ali pa le usb ohišje, v katerega potem enostavno priklopiš katerikoli disk. Pa še komot ga nosiš okol, če maš kdaj tudi tako potrebo 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.