Najdi forum

čiščenje plošč

Hojla!

A mi lahko kdo pove, če lahko CD ali DVD (ploščo) očistim z alkoholom (70% iz lekarne). Namreč ne igrajo več tako kot je treba, očistila sem jih s suho krpo, pa ne pomaga. Ali so morda tega krivi morebitni risi, ker je mogoče plošča opraskana? No, skratka, zdaj sem povedala, kaj me muči. Hvala za morebitni nasvet!

LP, Đesika

Z alkoholom raje ne pucat plošč, najbolje je res suha ali čisto rahlo vlažna krpa. Če je na plošči precej vidnih poškodb, potem je tudi to verjetno vzrok za njihovo nedelovanje.
Če je ogromno zelo majhnih prask, potem morda lahko poskusiš tudi s poliranjem(fin pepel od cigaret, zobna pasta,…), če so praske dolge ali globoke, potem pa tudi to ne bo pomagalo.

Đesika napisala:

> Namreč ne igrajo več tako kot je treba

A so to glasbeni cdji?

Še bolj kot spodnja stran CD-jev je pomembna zgornja stran. Če se tista popraska ali kakorkoli drugače poškoduje, ti tudi ne bodo več “igrali” kot je treba.

Ja, to so glasbeni CD-ji.

Đ

Kolk je blo to simpl na vinilkah ….

Glavo na ročki gramofona smo obtežili z radirko, pa je blo :))))

Pri glasbenih cdjih napake niso tako usodne kot na podatkovnih. Če je cd še kolikor toliko berljiv ti priporočam, da si muziko zripaš na računalo in nato ponovno zapečeš ta cd. Večina programov omogoča tudi korekcijo napak, tako da če se cd le da nekako prebrat boš v najslabšem primeru imela med komadom kak beeeeeeeep ali cviiiil ali pa kako desetinko tišine.

Seveda pa ima lahko težave zaradi starosti tudi tvoj laser.

************************************************************ # Enaka mnenja so dovoljena...nasprotna tudi ;~) #

Jp, Pero ma prav. Jaz sem imel tak problem, potem pa sem ga enako razrešil še pri nekaj kolegih. Najprej se pokaže na zapečenih CDjih, prav nazadnje pa na originalnih iz štacune.

Če taisti CD lepo dela na drugem predvajalniku, si zelo verjetno ob 20 jurjev, pa bo problem rešen. Laserje v predvajalnikih (npr. stolpi, CD ali DVD playerji) menjajo vsi pooblašeni servisi, enote v računalnikih pa se večinoma kar menja. Iste usode so zaradi cene deležne vse enote, ki jih kupujemo za do 20 jurjev….

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close