Najdi forum

Brezžična mrežna

Katero naj vzamem za PC: USB ali PCI? Nekje sem bral, da so usb slabše – da slabše vlečejo, zdaj me pa zanima vaše mnenje?

Kaj boš pa povezal? Namreč kakšna daljša povezava, oziroma med nadstropji ni ne vem kako dobra z nobeno kartico. Jaz sem imel PCI za namiznega in PCMCA v notesniku pa je delalo v našem bloku samo iz ene sobe v drugo, v tretjo pa že ne več povsod. Potem sem vzel štemarco pa 20 m kabla in router pa so vse sobe povezane in vse dela.
lp

Povezal bom PC z Routerjem. Bo pa razdalja sobo ali dve narazen. Poleg tega bi povezal tudi PC prenosnik (vgrajena wi-fi), vmes so dve steni, venar tudi dvojne vrate skoraj v liniji.

Problem je predvsem v armiranih stenah, se pravi v tistih, ki vsebujejo jeklo ali železje in take so ponavadi predvsem plate med štuki. Tako da ene 2 sobe bi pa skor moralo nest. Je pa to kolko nese odvisno od moči oddajnika in antene sprejemnika, ne pa od tega ali PCI ali USB.

Še nekaj teorije za lažjo odločitev:

USB brezžični mrežni vmesnik je lahko tipa 1.1 ali pa tipa 2.0. Tip USB1.1 deluje s hitrostjo 12 Megabitov na sekundo, tip USB2.0 pa s hitrostjo 480 Megabitov na sekundo. Na pogled veliko. Pa ni čisto tako. Računalnik razume samo besede (Byte), ki so sestavljeni iz osmih bitov. Torej je realna hitrost prenosa USB 1.1 ubogih 1,5 Megabytov na sekundo, USB2.0 pa 60 Megabytov na sekundo. To so seveda samo teoretične hitrosti, realne so občutno nižje.

PCI mrežna kartica je vtaknjena v PCI vodilo, ki deluje s hitrostjo najmanj 132 Megabytov na sekundo (PCI 32/33). Seveda poznamo tudi PCI 64/33 ki deluje s hitrostjo 164 Megabytov na sekundo in PCI 64/66, ki šiba s 528 Megabyti na sekundo.

Sama hitrost prenosa po radijskih valovih je seveda mnogo manjša, vendar velika hitrost prenosa podatkov od procesorja do kartice pomeni, da hitra kartica “krade” procesorju zelo malo njegovega časa, počasna pa občutno več. Torej se pri počasnih karticah zmanjša celotna hitrost sistema. Zato so PCI kartice v resnici občutno hitrejše od USB vmesnikov in ponavadi tudi cenejše. Običajno imajo na sebi tudi konektor tipa “Reverse SMA” , na katerega je nataknjena paličasta antena. To anteno lahko po želji obračamo v optimalen položaj, lahko pa jo tudi snamemo in v konektor vtaknemo podaljševalni kabel, ki vodi do močnejše antene. S tem doseg naprave lahko bistveno poboljšamo, oziroma odstranimo motnje. Vsega tega USB vmesniki ponavadi nimajo. Znotraj enega prostora pa USB ponavadi zadostuje….

Če lahko še jaz pristavim piskrček z dodatnim vprašanjem:

Sam razmišljam o nabavi brezzičnega routerja, vendar me skrbi sevanje, ki bi nastajalo ko bi bil računalnik nonstop priključen na internet. Ste mogoče kje zasledili kakšne analize o problemu sevanja oz. škodljivosti brezzične povezave?

Hvala, lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close